Modellen & Strategieën Archieven - Marketingportaal https://www.marketingportaal.nl/modellen-strategieen/ En nog een WordPress site Wed, 22 Jun 2022 11:53:59 +0000 nl-NL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.4 https://www.marketingportaal.nl/wp-content/uploads/2018/12/favicon.png Modellen & Strategieën Archieven - Marketingportaal https://www.marketingportaal.nl/modellen-strategieen/ 32 32 Digitale marketingstrategieën voor het mkb https://www.marketingportaal.nl/online-marketing/digitale-marketingstrategieen-voor-het-mkb/ Wed, 22 Jun 2022 11:53:59 +0000 https://www.marketingportaal.nl/?p=4962 Marketingcommunicatie is al lange tijd een actief werkgebied voor ondernemende mkb’ers. Het midden- en kleinbedrijf floreert ook al vele jaren op positieve klantaanbevelingen. Maar kan je tegenwoordig je mkb-bedrijf nog wel echt uitbreiden met enkel en alleen mond-tot-mondreclame? Richt je...

Het bericht Digitale marketingstrategieën voor het mkb verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>
Marketingcommunicatie is al lange tijd een actief werkgebied voor ondernemende mkb’ers. Het midden- en kleinbedrijf floreert ook al vele jaren op positieve klantaanbevelingen. Maar kan je tegenwoordig je mkb-bedrijf nog wel echt uitbreiden met enkel en alleen mond-tot-mondreclame? Richt je daarom op bredere digitale marketingstrategieën voor het mkb. Dan bereik je nieuwe klanten die je anders zou missen. We leven immers in een digitaal tijdperk waarin consumenten sociale media, e-mails en blogberichten raadplegen voor informatie en aanbevelingen voor alles wat ze willen consumeren, of dat nou op het gebied van wonen, technische gadgets, zorg of reizen is. Elke sector is aan de beurt!

Digitale marketingstrategieën

Digitale marketing is bijzonder nuttig voor het mkb in zowel b-2-b als b-2-c. Je kunt korte video’s of presentaties ontwikkelen en deze uploaden om klanten aan te trekken. Sommigen van hen zijn misschien geen potentiële klanten die op zoek zijn naar jou. Maar als ze jouw aanbod en ideeën tegenkomen, zouden ze zomaar kunnen beseffen dat het tijd is voor vervanging of iets nieuws van het beste mkb-bedrijf met het beste product of dienst in Nederland.

Vijf online tips:

Vergroot het bereik van jouw aanbod met deze vijf marketingtips die je vaak ziet in digitale marketingstrategieën:

1. Zoek een goede mentor

Als ondernemer heb je al een gebied onder de knie waar je van houdt. Daarom kan het leren van digitale marketing voor je producten of diensten omslachtig lijken. In dit tijdperk van technologische vooruitgang is digitale marketing echter je beste vriend waar je niet omheen kunt. Zoek in dat geval een mentor die de ervaring heeft om zijn expertise voor je in te zetten. Een professional  kan het verschil maken bij het bedenken van een marketing plan voor jouw bedrijf. Laat je zo helpen om je beter op je doelgroep te richten en de kracht van digitale marketing te gebruiken om maximale leads te genereren. Je kunt samen ook dit Business Model Canvas invullen voor meer succes.

2. Maak prachtige video’s van je aanbod

De meeste klanten verleid je tegenwoordig met een goede video presentatie. Je kunt veel overbrengen met behulp van een video:

  • Je kan je portfolio laten zien, zo toon je als binnenhuisarchitect bijvoorbeeld verschillende ruimtes.
  • Demonstreer je expertise samen met je prestaties.
  • Gebruik psychologische signalen om nieuwe klanten naar je bedrijf te lokken.
  • Laat beoordelingen van eerdere klanten zien.
  • Deel voorbeelden en sjablonen of demo’s zodat potentiële klanten zich jouw oplossingen voor kunnen stellen.

De meeste nieuwe klanten surfen momenteel op het internet op zoek naar goede oplossingen en ideeën. Sla je slag dus met interessante video’s en haal nieuwe opdrachten binnen voor je bedrijf.

3. Gebruik Pinterest Borden als onderdeel van je digitale marketingstrategieën

Pinterest is de baanbrekende sociale app voor iedereen die een vleugje creativiteit in zich heeft. Pinterest boards bevatten topideeën uit alle hoeken van de industrie. Gebruik deze ongelofelijke app om je producten of diensten onder de aandacht te brengen van een groot aantal potentiële klanten. Zo gebruik je Pinterest voor je bedrijf:

  • Maak een Pinterest account aan; het is echt makkelijk om te doen.
  • Begin dan met het uploaden van foto’s van je oplossingen en ideeën op je Pinterest bord.
  • Gebruik passende titels voor de foto’s zodat potentiële klanten ze kunnen vinden tijdens het surfen naar oplossingen en deze toevoegen aan huin eigen ‘moodboard’.
  • Het is goed om high-definition foto’s te gebruiken zodat klanten elk aspect kunnen liken en bewaren.
  • Laat verschillende assortimenten, stijlen en toepassingen zien. Op die manier kan je nieuwe klanten benaderen met verschillende interesses,

4. Laat verschillende ideeën zien

Het is jouw taak om de klanten te geven wat ze willen. Als het bijvoorbeeld gaat om het interieur geven sommige klanten de voorkeur aan mooie rustieke patronen en kleuren, terwijl anderen houden van simplistische en moderne ontwerpen. Elke klant heeft zijn of haar voorkeuren die hem of haar een ontspannen en comfortabel gevoel geven. Als interieurontwerpers moet je hen dan laten zien dat je hun gevoel voor stijl volledig begrijpt en dat je de ontwerpen kunt aanpassen aan hun wensen. Met behulp van digitale marketing kan je dan eenvoudig jouw vertaling van verschillende stijlen en patronen tonen voordat je met nieuwe klanten spreekt. Deze instelling geldt voor elke markt en aanbod uiteraard!

5. Implementeer zoekmachine optimalisatie technieken (SEO)

Dit is misschien wel een van de belangrijkste digitale marketing tips als het gaat om marketingstrategieën. Het internet is een bak vol met van informatie, ideeën, en bedrijven, meestal op soortgelijke gronden. Dus hoe bereikt je jouw doelgroep in deze overvloed aan aanbod en keuzes? Met slimme inzet van zoekmachine optimalisatie zorg je dat jouw mkb-bedrijf in de top zoekresultaten komt . Dat kan op Google, sociale media platforms en andere digitale marketing kanalen. Gebruik SEO-tools om trefwoorden en zinnen te vinden waar jouw doelgroep(en) meestal naar zoeken. Verwerk deze trefwoorden en zinnen vervolgens in blogs, contentmarketing, marketingmateriaal, posts op sociale media, enz.

6. Creëer Backlinks om potentiële klanten naar je website en socials te leiden

Zoals bekend, is deze generatie gehecht aan hun computers en smartphones en tablets. Ze doet ook online ook echt serieuzere zaken naast het kijken naar kattenvideo’s en kookprogramma’s. Zo gebruiken zij de gadgets om onderzoek te doen, product- en service reviews te lezen, nieuwe en verbeterde ideeën voor bijvoorbeeld de inrichting van hun huis te vinden, enz.

Directe actie voor digitale marketingstrategieën

Als aanbieder kan je volledig profiteren van dit fenomeen van informatie-uitwisseling. Vind eerst de verschillende websites en kanalen voor content marketing. Zij delen informatie via artikelen, blogs, checklists, downloads, etc. Deze media kan een aanzienlijke doelgroep hebben. Het enige wat je hoeft te doen is een strategie met hen uitstippelen en aanbieden om de informatie op hun kanalen te updaten, terwijl je een backlink en een digitaal visitekaartje aan uw website of webpagina koppelt. Dit zal het verkeer op jouw website aanzienlijk verbeteren. Zodra potentiële klanten je pagina of site bezoeken, krijgen zij een indruk van je aanbod. Ze kunnen de contactinformatie op je visitekaartje gebruiken om direct met je te overleggen of je website bezoeken om hun behoeften kenbaar te maken.

Conclusie digitale marketingstrategieën voor interieurontwerpers

Je ziet het, digitale marketing kan je in het mkb echt helpen om je bedrijf uit te breiden. Er zijn natuurlijk nog veel meer tips te bedenken zoals samenwerken met ‘influencers’, je netwerk uitbreiden op LinkedIn, samenwerken met (andere) merken en email-marketing. Baken wel vooraf goed je budget af, evalueer tussentijds en stuur bij. Op zijn minst zal het je helpen om potentiële klanten te vinden in de vreemdste situaties. Of ga je toch nog steeds liever voor een foldertje? Gebruik de voordelen van het technologische tijdperk in je voordeel en laat je omzet exponentieel stijgen.

(Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay)

Het bericht Digitale marketingstrategieën voor het mkb verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>
Business Model Canvas voor meer succes https://www.marketingportaal.nl/modellen-strategieen/business-model-canvas-voor-meer-succes/ Tue, 30 Nov 2021 09:37:54 +0000 https://www.marketingportaal.nl/?p=4882 Wil je succesvoller zijn met je onderneming? Daarvoor kan een exercitie met het Business Model Canvas (BMC)uitkomst bieden. In negen onderdelen duid je met deze theorie je bedrijfsvoering. In dit artikel nemen we je stap voor stap mee om je...

Het bericht Business Model Canvas voor meer succes verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>
Wil je succesvoller zijn met je onderneming? Daarvoor kan een exercitie met het Business Model Canvas (BMC)uitkomst bieden. In negen onderdelen duid je met deze theorie je bedrijfsvoering. In dit artikel nemen we je stap voor stap mee om je organisatie concreet in kaart te brengen voor meer succes.

Onderdelen Business Model Canvas

Hieronder staan de negen onderdelen van het BMC. Er is niet een specifieke volgorde verplicht, maar de eerste twee stappen over je doelgroepen en je waarde propositie zijn een mooi begin om snel enthousiast te raken! Het handigste is zelf een poster na te maken of een bestaande opzet (zie visual) uit te printen. Dan kan je een workshop in aantal sessies met geeltjes in een groep van diverse specialisten en collega’s de onderdelen invullen. Door onderdelen uit te werken en terug te koppelen na elke sessie wordt het plan steeds completer én beter! Dan heb je voor je het weet een super concreet bedrijfsplan met volop frisse ideeën!

Business Model Canvas

1. Klantsegmenten

  • Wie zijn je klanten oftewel welke specifieke klanten(groepen) wil je bedienen?
  • Wat zijn de behoeften van deze klanten(groepen)?

2. Waardeproposities

  • Wat verkoop je oftewel welke onderscheidende waarde bied je?
  • Welke problemen help je oplossen? Dit kunnen zowel de huidige als de toekomstige behoeftes zijn.
  • Waarom zouden deze klanten zaken met jou moeten doen (en niet met iemand anders?)

3. Klantrelaties

  • Welke soorten relaties ga je met het klantsegment aan oftewel hoe onderhoud je de contacten met de verschillende klantensegmenten?
  • Op welke manier wil elk aspecifiek klantensegment dat jij contact met hen onderhoudt?
  • Welke manier is voor elk segment de juiste en het meest rendabel?

4. Kanalen

  • Via welke kanalen verkoop je, oftewel hoe worden klanten(groepen) op de hoogte gehouden van ons aanbod?
  • Op welke manier ervaren zij onze waarde propositie het beste?
  • Op welke manier kunnen zij ons aanbod kopen en verkrijgen?

5. Inkomstenstromen

  • Hoeveel inkomsten genereer je uit een klantsegment? Oftewel waar verdienen wij nu ons geld mee?
  • En in de toekomst?
  • Hoe kunnen wij aanvullende bronnen van inkomsten ontwikkelen?

6. Belangrijkste hulpbronnen

  • Welke benodigdheden heb je nodig om te produceren/dienst te leveren? Oftewel, welke hulpbronnen heb je nodig om je waarde propositie te creëren?
  • Voor je distributie?
  • Om de klantenrelaties te onderhouden?
  • Om nieuwe klanten te krijgen?

7. Kernactiviteiten

  • Wat zijn de kernactiviteiten van het bedrijf oftewel welke kernactiviteiten zijn essentieel om je waarde propositie te creëren of te versterken?
  • Om de klantenrelaties te onderhouden?
  • Om nieuwe klanten te krijgen?

8. Partners/leveranciers

  • Met welke leveranciers werk je samen oftewel welke partnerships zijn essentieel om ons aanbod te maken of te co-creëren?
  • Welke partners zijn cruciaal om nog succesvoller te zijn?

9. Kostenstructuur

  • Welke kosten zijn en aan verbonden oftewel welke kosten zijn essentieel om jouw business model te laten functioneren?
  • Wat zijn de meest kostbare hulpbronnen en kernactiviteiten?
  • Welke kosten zijn vast, welke zijn variabel?

Business Model Canvas in beweging

Je zult zien dat je Business Model Canvas eigenlijk nooit af. Dat geeft niets want het is juist een goed teken. Zo beweegt een moderne ondernemer en onderneming juist mee in de markt en  anticipeert op micro- en macro-economische ontwikkelingen. Weer een foldertje is echt geen pleister op de wond dus maak een pas op de plaats met het BMC. Daarom blijf je gewoon altijd maar weer zoeken naar de optimale afstemming van bedrijfsvoering op je bedrijfsdoelstellingen.

Veel succes en werkplezier met het Businessmodel Canvas in je onderneming!

(Visual BMC met toestemming van ROAR online marketing communicatie)

Het bericht Business Model Canvas voor meer succes verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>
Het 7S-model van McKinsey uitgewerkt https://www.marketingportaal.nl/modellen-strategieen/7s-model-mckinsey-uitgewerkt/ Thu, 28 Oct 2021 14:24:36 +0000 https://www.marketingportaal.nl/?p=4846 Het 7S-model uitgewerkt Het 7S-model van McKinsey is een overzichtelijk model om de interne situatie van een organisatie in kaart te brengen en dus onmisbaar bij een goede interne analyse. Omdat het zo’n overzichtelijk model is dat op vrijwel elke...

Het bericht Het 7S-model van McKinsey uitgewerkt verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>
Het 7S-model uitgewerkt

Het 7S-model van McKinsey is een overzichtelijk model om de interne situatie van een organisatie in kaart te brengen en dus onmisbaar bij een goede interne analyse. Omdat het zo’n overzichtelijk model is dat op vrijwel elke organisatie toe te passen is wordt het veel gebruikt door studenten wanneer zij tijdens het schrijven van hun scriptie een interne analyse moeten maken. Alle zeven factoren worden hieronder één voor één uitgewerkt, vertaald naar het Nederlands en indien nodig verduidelijkt met een paar voorbeelden, maar voordat er ingezoomd wordt op de verschillende factoren, eerst wat algemene informatie om het geheel en de samenhang van dit model beter te begrijpen.

Harde en zachte factoren

Het 7S-model is te verdelen in drie harde factoren: structuur (structure), strategie (strategy) en systemen (systems) en in vier zachte factoren: personeel (staff), leiderschapsstijlen (style), sleutelvaardigheden (skills) en gedeelde waarden (shared values). De drie harde factoren zijn makkelijker in kaart te brengen en indien nodig aan te passen, omdat dit over meer tastbare onderwerpen gaat zoals processen, plannen en de organisatiestructuur. De zachte factoren hebben meer betrekking op de bedrijfscultuur. Dit blijkt in de praktijk vaak lastiger om in kaart te brengen en indien nodig aan te passen. Wanneer een organisatie goed in elkaar zit dan functioneren alle factoren los van elkaar volgens dezelfde gedeelde waarden, namelijk volgens de missie en visie van de organisatie. Mocht er een factor zijn dat hier niet aan voldoet dan moet er gekeken worden wat er bij die factor moet veranderen zodat het wel volgens deze missie en visie gaat werken.

1. Structuur (structure)

Met de structuur van een organisatie worden onderdelen als bedrijfsprocessen, afdelingen en taakverdelingen bedoeld. Verder kan je jezelf de volgende vragen stellen: hoe ziet de hiërarchie binnen een bedrijf eruit en wie heeft welke bevoegdheden en verantwoordelijkheden? Een organogram kan een handig hulpmiddel zijn om de hiërarchie binnen een organisatie overzichtelijk in kaart te brengen. Door de structuur goed uit te werken krijg je al een goed beeld van hoe een organisatie in elkaar zit.

2. Strategie (strategy)

De meeste organisaties werken aan de hand van een strategisch plan. Dit is in de meeste gevallen een meerjarenplan. Kijk naar de lange termijn doelstellingen van de organisatie en de wijze waarop de organisatie deze doelstellingen wilt bereiken. Dit onderdeel van het 7S-model is belangrijk omdat hier duidelijk wordt of er daadwerkelijk doelgericht gewerkt wordt binnen de organisatie.

3. Systemen (systems)

Bij dit onderdeel moet er gekeken worden naar alles wat met regels, afspraken en systemen te maken heeft. Om een paar voorbeelden te noemen:
– ICT-systemen
– Financiële systemen
– Planningssystemen
– HR-systemen
– Afspraken, regels, werkwijzen, procedures
– Kwaliteitscontroles

4. Personeel (staff)

De naam zegt het al. Bij dit onderdeel wordt er gekeken naar de mensen binnen de organisatie. Wat er tegenwoordig op technisch gebied ook allemaal mogelijk is, zonder goed personeel ben je als organisatie nergens. Human Resource Management is hier een groot onderdeel van. Op basis van welke criteria worden nieuwe werknemers aangenomen en hoe ziet het huidige profiel van het personeel eruit? Een aantal voorbeelden van aspecten waar naar gekeken kan worden zijn:
– opleiding
– fulltime/parttime
– motivatie
– leeftijd
– ervaring
– specialisme
– groepssamenstellingen (in zijn geheel of per afdeling)

5. Leiderschapsstijlen (style)

Kijk naar de manier waarop er leiding gegeven wordt. Hoe gedragen managers/leidinggevende zich tegenover de andere medewerkers? De manier waarop er leiding gegeven wordt heeft in veel gevallen invloed op het werkplezier en de motivatie van de andere medewerkers. Kijk of het verschil tussen leidinggevende en medewerker goed zichtbaar is, of er naar medewerkers geluisterd wordt en of medewerkers om advies gevraagd wordt bij het maken van beslissingen die invloed hebben op hen.

6. Sleutelvaardigheden (skills)

Het draait hier om de USP’s (Unique Selling Point) van de organisatie. Wat onderscheid jouw organisatie van andere organisaties? Beschikt de organisatie bijvoorbeeld over bepaalde kennis, de nieuwste/beste technologie, de beste kwaliteit, of is de organisatie juist heel klantgericht en lever je het beste persoonlijke advies en de beste service?

7. Gedeelde waarden (shared values)

Dit is hét verbindende onderdeel van het 7S-model. Het gaat hier om de identiteit en de bedrijfsopvatting van de organisatie. Beschrijf hier de waarden waar de organisatie voor staat en in gelooft. De missie en visie van de organisatie zijn hier een belangrijk onderdeel van. Wanneer je dit onderdeel goed uitgewerkt hebt is het zaak om alle eerder genoemde factoren naast deze waarden te leggen en per factor en kijken of er gehandeld wordt volgens de waarden van de organisatie. Dit is van cruciaal onderdeel van het 7S-model. Dit onderdeel van de interne analyse is pas compleet als de samenhang met de gedeelde waarden in kaart is gebracht per onderdeel.

Voorbeeld 7S-model

Voorbeeld 7s-model

Tips voor studenten tijdens het schrijven van hun scriptie.

 

1. Doe uitgebreid onderzoek

Ga voor antwoorden niet altijd naar dezelfde persoon, bijvoorbeeld je stagebegeleider. Leidinggevende kunnen heel anders tegen bepaalde situaties aankijken dan de andere medewerkers. Doe daarom je research binnen de verschillende lagen en afdelingen van een organisatie. Ga dus zelf actief opzoek naar de juiste antwoorden. Het gaat ten slotte om jouw scriptie, dus voor jou hangt er veel meer van af dat voor hen.

2. Zelf observeren

In sommige gevallen is het goed om zelf de proef op de som te nemen en op de verschillende afdelingen een kijkje te nemen zonder direct vragen te stellen, maar trek je eigen conclusies. Wanneer je vragen hebt over werkzaamheden of de manier van leidinggeven kan het zijn dat er uit interviews geen bijzondere resultaten naar voren komen, omdat veel medewerkers en leidinggevende het al jaren op dezelfde manier gewend zijn. Hierdoor loop je mogelijk bepaalde verbeterpunten mis.

3. Vraag hulp

In tegenstelling tot tip twee moet je natuurlijk ook gebruik maken van de mensen om je heen die al jarenlang binnen het bedrijf werken. Wanneer je over bepaalde punten twijfelt aan de kwaliteit of volledigheid van het antwoord vraag dan gerust om hulp. Vaak vinden de werknemers het leuk dat jij onderzoek doet naar hun bedrijf en daarom zijn ze vrijwel altijd bereid om te helpen.

Het bericht Het 7S-model van McKinsey uitgewerkt verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>
Business Model You https://www.marketingportaal.nl/modellen-strategieen/business-model-you/ Mon, 23 Nov 2020 16:31:08 +0000 https://www.marketingportaal.nl/?p=4601 Ben je ook benieuwd welke carrière nou echt bij je past? Ben jij perfect voor een eigen onderneming of kun je je huidige baan zo inrichten dat het jouw droombaan wordt? Business Model You is een methode die je carrière...

Het bericht Business Model You verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>
Ben je ook benieuwd welke carrière nou echt bij je past? Ben jij perfect voor een eigen onderneming of kun je je huidige baan zo inrichten dat het jouw droombaan wordt? Business Model You is een methode die je carrière opnieuw uitvindt, op 1 A-4tje. In dit artikel leggen wij je uit hoe je deze kunt invullen zodat jij je droombaan creëert!

‘Droombanen worden vaker gecreëerd dan gevonden”

Echt alle stappen volgen? Koop het boek!

Stap 1: Business Model You 1.0

Begin allereerst met het invullen van je eerste versie van het Business Model You. Houd hierbij in gedachten dat je de vakken invult rondom het werk wat je nu doet. Bijvoorbeeld bij ‘Key Partners’ zouden collega’s een logische keuze kunnen zijn. Om je op gang te helpen hebben wij hier een voorbeeld Business Model You ingevuld:

  • Key Resources – ontwikkelingen in de economie, ontwikkelingen in de online marketingbranche (interesses), leergierig, gedetailleerd, creatief (capaciteiten & vaardigheden) en kennis in omgang met mensen en de organisatie in bedrijven (kennis, ervaring e.d.).
  • Kernactiviteiten – creëren van content, online campagnes opzetten en relatiebeheer.
  • Klanten – bedrijven, collega’s en werkgever.
  • Geleverde waarde – meer omzet voor de klant.
  • Kanalen – persoonlijk contact, e-mail, (video)bellen.
  • Klantrelaties – continue dienstverlening voornamelijk op afstand, gericht op retentie.
  • Key partners – collega’s, werkgever, leraren, familie & vrienden.
  • Inkomsten en benefits – salaris, vakantiegeld, pensioensregeling, reiskostenvergoeding en lunches.
  • Kosten – tijd, energie en autokosten.

Nu je de eerste versie hebt ingevuld is het tijd om verder te kijken. Ontdek jezelf in stap 2.

Stap 2: Jezelf ontdekken

Om de baan te vinden die helemaal bij jou past heb je veel zelfkennis nodig. Daarom is de eerste stap in het Business Model You ‘jezelf ontdekken’. Door het maken van de volgende opdrachten leer je jezelf steeds wat beter kennen. Aan de slag!

Levenswieloefening:

  • Teken een pizza met 8 slides.
  • Vul in elke slide een thema in: liefde, carrière, geld, gezondheid, persoonlijke groei, vrienden/familie, ontspanning en creativiteit).
  • Vervolgens trek je in elke slide een lijn naarmate hoe tevreden je over dit thema bent.
  • Uiteindelijk kleur je alle slides in tot de lijn.

Nu zie je waar jouw tevredenheid en ontevredenheid ligt. Hou dit in gedachten voor de volgende opdrachten.

Wie ben ik?

Met deze opdracht ga je terug in je gedachten. Wat vond je vroeger al heerlijk om te doen? Waar was je als kind/tiener/puber altijd mee bezig? Schrijf de dingen op waarbij je de wereld om je heen kon vergeten, zo leuk vond je het.

Rollen

Ieder mens heeft meerdere rollen. Bijvoorbeeld de rol als vriend, als partner, als collega als moeder of leraar. Pak er een notitieblok bij en schrijf elke rol die je speelt op een apart vel papier. Daaronder schrijf je op wat je in deze rol stimuleert en enthousiast maakt.

Als je alle rollen hebt opgeschreven leg je de losse papieren in de goede volgorde; welke rol is het belangrijkst voor jou? En welke rol is minder belangrijk? Bekijk daarna welke gemene delers jij hebt. Komt er bijvoorbeeld vaak terug dat je enthousiast wordt van onderzoeken, plannen of kameraadschap? Zo, weer wat geleerd qua zelfkennis!

Levenslijnontdekking

In deze opdracht van het Business Model You zet je op een lange lijn jouw hoogte- en dieptepunten. Bijvoorbeeld een hoogtepunt toen je die ene studie deed of het dieptepunt toen je stage liep bij dat minder leuke bedrijf. Doe dat voor alle belangrijke gebeurtennissen in je leven, persoonlijk of zakelijk, goed of slecht.

Nu ga je de belangrijke gebeurtenissen beschrijven. Doe dit met actiewoorden, zoals ‘ontworpen’ of ‘geschreven’. Neem er ook je drijfveren in op, de interesses waarom je het bijvoorbeeld zo leuk vond of welke vaardigheden je hier hebt kunnen gebruiken.

Welke kernwerkwoorden vind je terug in de beschrijvingen van de gebeurtenissen? Vond je het leuk om op te lossen, te leren, creëren of om te communiceren? Bij welke gebeurtenissen en werkwoorden kwam je op een dieptepunt? Deze opdracht kan je veel inzicht geven over waar jij van opleeft, wat jou energie geeft.

carrière doel

Stap 3: Identificeer je carrièredoel

De makers van Business Model You denken dat het overkoepelende doel in ons leven het helpen van anderen is. Herken je dat? Denk eens terug aan de opdrachten die je hebt gemaakt in stap 2. Was een gebeurtenis voor jou een hoogtepunt als je goed kon functioneren, anderen goed kon helpen? Vind jouw overkoepelende doel met deze 3 opdrachten.

Coverstory

Kies een magazine uit waar je wel in zou willen staan. Maak een cover en schrijf op waarom je erin staat. Waarom sta jij in de Linda/Quest/Forbes? Vul de cover aan met citaten, foto’s, kaders en kantlijnteksten.

3 belangrijke vragen

Vul deze vragen voor jezelf in en kom dichter bij je definitieve Business Model You:

  1. Pak de levenslijnontdekking erbij en bekijk de hoogtepunten die je hebt beschreven goed. Wat was je aan het doen en waarom voelde dat zo goed? Schrijf die gevoelens zo specifiek mogelijk op.
  2. Wie zijn jouw rolmodellen? En waarom bewonder je deze personen?
  3. Hoe wil je door je vrienden herinnerd worden? Schrijf de dingen op die je hoopt wat zij over jou zeggen als je er niet meer bent.

Een gloednieuw leven

Stel je voor… je rijke oom heeft jou 18 miljoen euro nagelaten als je dit doet: je zegt je baan op en je moet in de komende 2 jaar 2 taken uitvoeren. Na het uitvoeren van de eerste taak krijg je de ene helft, na het uitvoeren van de tweede taak krijg je de andere helft.

  1. In het eerste jaar moet je iets nieuws leren. Wat ga je leren? Hoe zou je jezelf ontwikkelen?
  2. In het tweede jaar moet je een goed doel gaan steunen. Welk doel kies je?
  3. Wat voor lifestyle heb je in het derde jaar? Wat doe je met de overgebleven 9 miljoen dollar? Waar woon je, met wie woon je en wat doe je?

Doelstatement

Nu zijn we bij het belangrijkste onderdeel aangekomen om jouw Business Model You te perfectioneren: het doelstatement. Hiervoor ga je de volgende dingen opschrijven:

  • Activiteiten – Schrijf 3 of 4 dingen op wat jij het liefste gaat doen.
  • Mensen – Schrijf op met wie en welke groepen jij graag meer tijd zou willen doorbrengen
  • Helpen – Schrijf 3 of 4 actiewoorden op waarmee jij andere mensen gaat helpen.

Vervolgens schrijf je in deze volgorde de zinnen op: Ik wil graag (helpen-werkwoord)(mensen-zelfstandig naamwoord) door deze (activiteit-werkwoord). Wat is jouw uiteindelijk doelstatement; jouw persoonlijke missie?

Business Model You heruitgevonden

Stap 4: Business Model You 2.0

Pak je eerste versie van het Business Model You erbij en bepaal waar je pijnpunten zitten. Waar kan het beter? Wil je meer verdienen, andere klanten of andere activiteiten uitvoeren? Omcirkel die punten en bedenk wat je hieraan kunt veranderen. Wat past bij jou, waar krijg jij energie van? Bekijk de uitkomsten van de vorige opdrachten goed. Met deze uitkomsten kun je zien waar jij van opleeft.

Vul nu opnieuw het Business Model You in. Nu je deze versie klaar hebt is er nog een ding belangrijk, wat je hierbij moet onthouden: Je businessmodel is nooit af! Want elke keer als er iets verandert, of wanneer jij verandert verandert het Business Model You met je mee. Vul de wijzigingen in en zie wat voor effect dit heeft op de rest van de model. Zo zorg je ervoor dat het altijd in balans blijft.

Het bericht Business Model You verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>
SMART doelen https://www.marketingportaal.nl/modellen-strategieen/smart-doelen/ Tue, 11 Dec 2018 08:15:33 +0000 https://www.marketingportaal.nl/?p=3863 de SMART-methode helpt doelstellingen op een simpele manier duidelijk en controleerbaar te formuleren. SMART is inmiddels een bekend begrip. SMART doelen worden toegepast in vele gebieden, zoals organisatiedoelen, maar ook bij het formuleren van persoonlijke leerdoelen. Met SMART doelen geef...

Het bericht SMART doelen verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>
de SMART-methode helpt doelstellingen op een simpele manier duidelijk en controleerbaar te formuleren. SMART is inmiddels een bekend begrip. SMART doelen worden toegepast in vele gebieden, zoals organisatiedoelen, maar ook bij het formuleren van persoonlijke leerdoelen. Met SMART doelen geef je aan welke resultaten wanneer behaald moeten worden.

In dit artikel vertellen we meer over SMART doelen, hoe je SMART doelen formuleert en geven we een aantal voorbeelden.  

Het belang van een SMART doel

Een SMART doel geeft een richting aan, het geeft mensen meer doorzettingsvermogen en energie. Door doelen SMART te formuleren, ontstaat er geen onduidelijkheid. Onduidelijke doelen of resultaten die in twijfel getrokken worden, zijn verleden tijd met de SMART methode.

Betekenis SMART

SMART is een afkorting. De betekenis van de letters staan voor: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden.

SMART doelstellingen maken

Een SMART doel maken doe je door alle afkortingen uit het woord SMART te verwerken in de doelstelling. In onderstaand voorbeeld leggen we uit hoe je een smart doel formuleert.

  • Specifiek: formuleer de doelstelling zo specifiek mogelijk. Hiervoor kan de bekende 6W-formule hulp bieden. Stel jezelf 6 vragen beginnend met; waarom, wie, welk, wanneer, waar en hoe.
  • Meetbaar: maak de doelstelling meetbaar. Zorg ervoor dat je straks de resultaten kan meten. Voorbeeld formulering: de spontane naamsbekendheid van product X moet met 6% verhoogd worden t.o.v. 2019.
  • Acceptabel: is er voldoende draagvlak bij de betrokkenen? Is de doelstelling aanvaardbaar?
  • Realistisch: de doelstelling moet simpelweg haalbaar zijn. Maar door een te eenvoudige doelstelling te maken worden de betrokkenen niet uitgedaagd. Dit geeft mensen geen doorzettingsvermogen en energie. Een te hoge doelstelling daarentegen ook niet. Formuleer daarom een realistische doel.
  • Tijdsgebonden: geef een tijd mee aan de doelstelling, zodat duidelijk wordt binnen welk tijdsbestek het doel gehaald moet worden. Voorbeeld: de naamsbekendheid van product x moet met 6% verhoogd zijn in 2019 t.o.v. 2018.

Voorbeeld SMART doelstelling

Marketingcampagne X moet de spontane naamsbekendheid van product X met 6% verhogen t.o.v. 2019 onder doelgroep X.

Randvoorwaarden in bovenstaand voorbeeld: de doelstelling is acceptabel voor de betrokkenen die bijvoorbeeld de marketingcampagne uitvoeren. In de doelstelling hoef je niet te benoemen op welke wijze je dit uitvoert en wie dit exact uitvoert. Dit benoem je al in het plan, in dit voorbeeld is dat het marketingplan.

SMART Formuleren – Voorbeelden

smart doelenHoe formuleer je nu een SMART doelstelling? We geven per onderdeel wat extra uitleg en een aantal voorbeelden hoe je dit SMART kan formuleren.

  • Specifiek: formuleer concrete percentages en getallen en verwijs naar concrete onderdelen, zoals in bovenstaand voorbeeld (doelgroep X, product X).
  • Meetbaar: formuleer je doelstelling meetbaar. Wanneer je zegt ‘ik wil 5% meer naamsbekendheid’ is dit nog niet direct meetbaar. De vraag luidt namelijk waarmee je dit gaat vergelijken. Bovendien zijn sommige doelstellingen lastig meetbaar te formuleren, omdat je geen harde cijfers of resultaten hebt. Ook hiervoor geldt om KPI’s te bedenken waarmee je toch een smart doel maakt.
  • Acceptabel: acceptabel zie je niet direct terug in de omschreven doelstelling. Acceptabel is een voorwaarde voor een SMART doel.
  • Realistisch: ook het onderdeel realistisch zie je niet direct terug in de formulering, maar is ook een voorwaarde.
  • Tijdsgebonden: formuleer een tijdsperiode in de doelstelling, zoals in bovenstaand voorbeeld.

SMART leerdoelen

SMART wordt niet alleen toegepast in marketing en communicatie, maar wordt ook veel gebruikt om persoonlijke leerdoelen te formuleren, bijvoorbeeld bij een stage. Goede SMART leerdoelen geven je richting en doorzettingsvermogen. Bovendien worden de leerdoelen meetbaar, waardoor je er op beoordeeld kan worden, zoals bij een stage. Onderstaand een aantal voorbeelden van SMART leerdoelen.

Voorbeeld leerdoelen 

  • Tijdens mijn 3-jaars stage wil ik minder uitstellen. Mijn weekrapportage stuur ik daarom wekelijks op naar begeleider X.
  • Ik wil mijn presentatievaardigheden tijdens mijn stage bij Bedrijf X verbeteren door minimaal 3 keer een presentatie te geven tijdens de wekelijkse kennissessies.
  • Voor het einde van mijn stage bij bedrijf X behaal ik de online marketing cursus van Google, zodat ik de basis van online marketing beheers waarmee ik zelfstandig online campagnes kan opzetten en bijsturen.

SMART formuleren

Zoals eerder benoemd wordt de SMART-methode niet alleen meer toegepast om doelstellingen te formuleren. Er wordt steeds meer gesproken over smart formuleren, waarmee we simpelweg bedoelen ‘wees specifiek’.

Het bericht SMART doelen verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>
DESTEP analyse https://www.marketingportaal.nl/modellen-strategieen/destep-analyse/ Mon, 10 Dec 2018 13:52:58 +0000 https://www.marketingportaal.nl/?p=3853 Destep analyse is een model om de externe omgeving van een organisatie in de kaart te brengen. Destep is een afkorting van de verschillende factoren uit het model. Destep staat voor demografisch, economisch, sociaal-cultureel, technologisch, ecologisch en politiek-juridisch. Als bedrijf...

Het bericht DESTEP analyse verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>
Destep analyse is een model om de externe omgeving van een organisatie in de kaart te brengen. Destep is een afkorting van de verschillende factoren uit het model. Destep staat voor demografisch, economisch, sociaal-cultureel, technologisch, ecologisch en politiek-juridisch. Als bedrijf heb je niet direct invloed op deze factoren, maar het is belangrijk deze omgevingsfactoren te analyseren. In dit artikel geven we een toelichting op de verschillende destep onderdelen met vele voorbeelden.

Destep analyse in de swot analyse

Door inzicht te krijgen in de bedrijfsomgeving kan tijdig worden ingespeeld op kansen en bedreigingen. In een ondernemingsplan of marketingplan wordt in de analysefase daarom een swot analyse gemaakt waarbij de interne organisatie en de externe organisatie geanalyseerd wordt. Voor de externe analyse is de destep analyse een veel toegepast model. Door het toepassen van dit model omvat je vrijwel alle externe omgevingsfactoren waardoor je in staat bent een complete analyse te maken. Lees hier meer over een Swot analyse.

Destep factoren en voorbeelden

De destep analyse bestaat uit verschillende omgevingsfactoren. Alle factoren kunnen zowel positieve als negatieve invloeden uitoefenen op een organisatie. Het is daarom belangrijk de omgevingsfactoren en wijzigingen hierin tijdig te signaleren. Op deze manier kan je inspelen op een situatie en dit ombuigen tot een kans of je kan eventuele bedreigingen tijdig signaleren en maatregelen nemen. Onderstaand volgt een korte uitleg van de verschillende onderdelen uit de destep analyse met voorbeelden.

– Demografische factoren

Bij demografisch wordt gekeken of de samenstelling van de bevolking invloed kan hebben op de bedrijfsvoering. Een voorbeeld van demografisch is de vergrijzing. Is de doelgroep van de organisatie bijvoorbeeld wat ouder dan kan de vergrijzing een kans zijn. Maar ook de samenstelling van mannen en vrouwen, bevolkingsdichtheid en het aantal huishoudens zijn voorbeelden van demografische factoren in de destep analyse.

– Economische factoren

De economie is een belangrijke factor voor de bedrijfsvoering en heeft daarom een belangrijke rol in de destep analyse. Economische factoren kunnen op regionaal, nationaal of internationaal invloed hebben. Een voorbeeld van een internationale factor is de economische crisis die in 2008 startte in Amerika. Andere voorbeelden van economisch is de inflatie, wijzigingen rondom de rentestand en het consumentenvertrouwen. Maar ook werkgelegenheid en werkloosheid zijn voorbeelden van economische factoren. In de destep analyse analyseer en signaleer je de economische factoren die voor de organisatie van invloed kunnen zijn.

– Sociaal-culturele factoren

Bij het onderdeel sociaal-cultureel in de destep gaat het om factoren die invloed hebben op het gedrag en de opinie van de bevolking. Een voorbeeld van sociaal-culturele factoren zijn onderwerpen zoals het milieu, mensenrechten en energieverbruik. Maar ook de manier waarop mensen hun vrije tijd besteden zijn voorbeelden van sociaal-cultureel. Typische culturele factoren zijn gebruiken in de cultuur, zoals eetgewoonten. Sociaal-culturele factoren zijn dus heel divers. In de analyse is het daarom belangrijk om te kijken wat voor jouw bedrijf van toepassing is. Maak je een destep analyse voor de horeca? Dan is het onderwerp cultuur (eetgewoonten), vrijetijdsbesteding, maar ook mensenrechten bijvoorbeeld van toepassing.

– Technologische factoren

De technologie speelt een belangrijke factor in onze samenleving. Voorbeelden van technologische factoren zijn software, desktops en telefoons. Maar ook de toename van automatisering en digitale veiligheid kunnen belangrijke kansen en bedreigingen vormen voor de bedrijfsvoering. Andere voorbeelden van technologische factoren zijn de toename van communicatiemiddelen en de toegang tot informatie. Maar ook praktische zaken, zoals de technologische verwachtingen van consumenten kan je opnemen in de destep analyse.

– Ecologische factoren

Bij deze destep factor gaat het hoofdzakelijk om het milieu en het klimaat. De zorg hiervoor is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Het wordt niet geaccepteerd als je als organisatie niet goed omgaat met milieuvoorschriften. Voorbeelden zijn de manier van afvalwerking, het gebruiken van giftige stoffen en schaarse energiebronnen. Voor sommige organisaties kan het milieu grote invloeden hebben, ga je als organisatie niet goed om met het milieu, de natuur en/of het klimaat dan ben je onderwerp van gesprek wat negatieve gevolgen kan hebben. Sommige organisaties spelen juist in op deze ecologische factor. Voorbeelden zijn bedrijven in afvalverwerking. Een ander voorbeeld van ecologisch is het weer. Het weer is een externe factor waar je geen invloed op hebt, maar wel erg belangrijk kan zijn. Voor de horeca, landbouw of attractieparken is het weer zijn voorbeelden van organisaties waar dit een zeer belangrijk onderwerp is. Door deze verschillende factoren en scenario’s in kaart te brengen in de swot analyse, kan je tijdig inspelen op kansen en/of mogelijke bedreigingen.

– Politiek-juridische factoren

Politieke factoren kunnen een belangrijke rol spelen in de bedrijfsvoering. Voldoe je niet aan de wetgeving kan dit grote gevolgen hebben. Voorbeelden van politiek-juridische factoren zijn wijzigingen in BTW en belastingen, maar ook de mate waarin de politiek zich bemoeid met het bedrijfsleven is een voorbeeld van politiek-juridisch. Nieuwe wetgevingen kunnen zowel positieve als negatieve gevolgen hebben. Voorbeelden hiervan zijn de wijzigingen in de wet van persoonsgegevens (AVG) in 2018. Zulke wijzigingen hebben gevolgen voor alle organisaties. Onderzoek in de destep analyse welke politieke-juridische factoren van invloed zijn op jouw bedrijfsvoering, zodat je hier tijdig op kan inspelen.

Swot analyse

Het destep model gebruik je in de swot-analyse waarbij je zowel de interne als externe omgeving in kaart brengt. Wanneer je dit in kaart hebt gebracht, maak je een confrontatiematrix waarin je de strategische opties tegenover elkaar zet. Lees meer over een swot analyse en confrontatiematix.

Het bericht DESTEP analyse verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>
Marketingcommunicatie (marcom) https://www.marketingportaal.nl/communicatie/marketingcommunicatie-marcom/ Mon, 10 Dec 2018 12:55:38 +0000 https://www.marketingportaal.nl/?p=3793 Marketingcommunicatie (marcom) omvat alle communicatie die ingezet kan worden om in te spelen op de wensen en behoeften van de consument (marketing) met als doel winst voor eigen organisatie. De communicatiemiddelen die ingezet kunnen worden, vormen samen de marketingcommunicatiemix. In...

Het bericht Marketingcommunicatie (marcom) verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>
Marketingcommunicatie (marcom) omvat alle communicatie die ingezet kan worden om in te spelen op de wensen en behoeften van de consument (marketing) met als doel winst voor eigen organisatie. De communicatiemiddelen die ingezet kunnen worden, vormen samen de marketingcommunicatiemix.

In dit artikel leggen we alles uit over marketingcommunicatie, het marketingcommunicatieplan met daarin de marketingcommunicatiemix, instrumenten en natuurlijk marketingcommunicatie voorbeelden. 

Over marketing

Marcom is een onderdeel van de marketingmix. Bij marketing gaat het om het in spelen op de wensen en de behoeften van de consument met het uiteindelijke doel de winstgevendheid van de organisatie te verbeteren. Om de wensen en behoeften te achterhalen wordt marktonderzoek uitgevoerd.
Om vervolgens met communicatie in te spelen op behoeften van de consument worden verschillenden instrumenten gebruikt. Deze instrumenten worden de marketingmix genoemd. De marketingmix, ook bekend als de 5 p’s, bestaan uit de volgende instrumenten die allen invloed op elkaar hebben.

  • Product
  • Prijs
  • Plaats
  • Personeel
  • Promotie / Marketingcommunicatie

Marketingcommunicatie is dus een onderdeel van de marketingmix.

Definitie marketingcommunicatie:

Met promotie uit de marketingmix wordt marketingcommunicatie bedoeld, afgekort tot marcom. Marketingcommunicatie omvat alle communicatie die ingezet kan worden bij marketing, oftewel om in te spelen op de wensen en behoeften van de consument. Alle communicatiemiddelen die ingezet kunnen worden, worden samen de marketingcommunicatiemix genoemd.

Marketingcommunicatieplan

Het marketingcommunicatieplan komt voort uit het marketingplan. In het marketingplan wordt beschreven welke doelstellingen en doelgroepen op welke manier benaderd worden. Een onderdeel uit het marketingplan is de promotie / marketingcommunicatie. De strategische en verdere lijnen van dit onderdeel worden beschreven in het marketingcommunicatieplan. De marketingcommunicatiestrategie wordt in dit plan uitgewerkt tot een operationeel plan.

Voorbeeld marketingcommunicatieplan:

  • MarketingcommunicatieAnalyse
  • Doelstellingen
  • Doelgroep
  • Marketingcommunicatiestrategie
  • Positionering
  • Propositie
  • Briefing
  • Marketingcommunicatiemix
  • Budgettering
  • Planning en uitvoering
  • Evalutatie

Marketingcommunicatiestrategie

Een belangrijk onderdeel uit het plan is de marketingcommunicatiestrategie. Hierin wordt beschreven op welke wijze de doelstellingen gerealiseerd worden. Het bepalen van de marketingcommunicatiestrategie is dus afhankelijk van de gestelde doelstellingen, maar ook van het product of de dienst. Een vraag die hierbij gesteld moet worden is ‘In welke fase van de productlevenscyclus bevindt het product/dienst zich?’ Daarnaast zijn ook de wensen en behoeften van de doelgroep weer van groot belang.

Marketingcommunicatiemix en instrumenten

Nadat de strategie is bepaald en de positionering en propositie zijn vastgesteld is het tijd om de marketingcommunicatiemix te bepalen. Oftewel, welke marketingcommunicatiemiddelen worden ingezet? De marketingcommunicatiemix bestaat uit de volgende middelen / instrumenten:

  • Reclame
  • Sales promotions
  • Sponsoring
  • Persoonlijke verkoop
  • Direct Marketing
  • Public Relations (PR)
  • Winkelcommunicatie
  • Evenementen

Marcom voorbeelden

Marcom voorbeelden - saleOnderstaand volgen een aantal marketingcommunicatie voorbeelden:

  • Er is sprake van reclame wanneer het gaat om betaalde massamedia. Een voorbeeld is dus een commercial op televisie, radio of internet.
  • Een voorbeeld van sales promotion is een tijdelijke verandering van prijs. Je kan een korting geven, maar je kan ook kiezen voor waardestijging door bijvoorbeeld een bonusverpakking te verkopen.
  • Een voorbeeld van direct marketing is een brief, e-mail of telefoon waarin de ontvanger persoonlijk wordt aangesproken. Direct marketing zit tussen persoonlijke verkoop en reclame in.

Het bericht Marketingcommunicatie (marcom) verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>
Marketingplan https://www.marketingportaal.nl/marketing-verkoop/marketingplan-2/ Fri, 20 Apr 2018 12:03:04 +0000 https://www.marketingportaal.nl//?p=3304 Wat is een marketingplan? In een marketingplan staat beschreven welke inspanningen er uitgevoerd moeten worden om de (marketing)strategie van de organisatie te realiseren. De doelstellingen van het bedrijf worden geformuleerd en er wordt bepaald op welke doelgroep het bedrijf zich...

Het bericht Marketingplan verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>
Wat is een marketingplan?

In een marketingplan staat beschreven welke inspanningen er uitgevoerd moeten worden om de (marketing)strategie van de organisatie te realiseren. De doelstellingen van het bedrijf worden geformuleerd en er wordt bepaald op welke doelgroep het bedrijf zich wil richten. De inzet van marketingmiddelen is een belangrijk onderdeel in het plan. Daarnaast worst beschreven op welke wijze de strategie gefinancierd en gecontroleerd wordt.

In dit artikel schrijven we over het belang van een marketingplan, geven we een marketingplan opzet, zodat je geen enkele stap vergeet bij het schrijven én geven we per onderdeel uit het marketingplan voorbeelden.

Waarom zou je een marketingplan schrijven?

De strategie van een organisatie is erg belangrijk en die beschrijf je dus in een marketingplan. Zonder doelen en strategieën is een bedrijf stuurloos. Een strategie geeft richting aan een bedrijf en daarom is een marketingplan schrijven erg belangrijk. Tevens kun je een marketingplan schrijven om directieleden of stakeholders te overtuigen. Met een onderbouwde strategie heb je voldoende argumenten om bijvoorbeeld meer budget of personeelsleden te vragen om de doelstellingen te realiseren.

Marketingplan opzet

Een marketingplan schrijven heeft dus meerdere belangrijke redenen, maar hoe schrijf je een succesvol marketingplan? Hiervoor kun je een marketingplan opzet gebruiken. Door een marketingplan opzet toe te passen, weet je zeker dat je geen stappen vergeet om tot een effectieve marketingstrategie te komen. Een marketingplan opzet omvat 3 fasen: analysefase, strategiefase en analysefase. In het marketingplan voorbeeld worden de stappen verder uitgelegd.

Marketingplan voorbeeld

Je weet inmiddels waarom je een marketingplan schrijft en welke fasen er in een marketingplan opzet zitten. Tijd voor om per stap uit het marketingplan voorbeelden te geven, zodat je aan de slag kunt. Een marketingplan ziet er voor iedere organisatie anders uit en daarom geven we per stap uitleg en waar nodig geven we relevante theorieën en modellen die je helpen om de strategie te bepalen.

  • Situatieanalyse: in deze fase bekijk je de omgeving van het bedrijf. Gebruik hiervoor een SWOT-analyse, zodat je de interne en externe omgeving in kaart brengt. Deze informatie is waardevol om kansen, bedreigingen, sterkten en zwakten te signaleren.
  • Doelgroepanalyse: Wie zijn de doelgroepen? En wat zijn hun kenmerken? Denk hierbij niet alleen aan demografische en geografische kenmerken, maar neem bijvoorbeeld ook interesses en vrijetijdsbesteding mee in de analyse. Eén van de belangrijkste onderdelen van de doelgroepanalyse zijn de wensen en behoeften van de doelgroep. Als je dit weet, kun je hier als bedrijf op inspelen.
  • Doelen en doelstellingen: Waar wil het bedrijf over 1 jaar of over 5 jaar staan? Dit is één van de belangrijkste vragen die je stelt bij het schrijven van een marketingplan. Doelstellingen kunnen op tactisch en strategisch niveau bepaald worden. Oftewel op korte termijn of lange termijn. Doelstellingen moeten ieder geval SMART zijn, zodat je kunt bijsturen en analyseren. SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. In het marketingplan neem je organisatiedoelstellingen op, maar de marketingdoelstellingen staan in het plan centraal. Welke doelstellingen wil je met dit marketingplan bereiken?
  • Marketingstrategie: De marketingstrategie is de hoe-vraag in het marketingplan. Hoe gaan we de marketingdoelstelling realiseren? Welke marketingstrategie wordt hiervoor ingezet? Afhankelijk van de je doelstelling bepaal je een marketingstrategie. Kies je bijvoorbeeld voor een nieuwe markt met een bestaand product/dienst. Of bied je de bekende doelgroep meerdere producten of diensten? Er zijn enkele theorieën die je kunt gebruiken bij het bepalen van een strategie:

Kijk bij het bepalen van een strategie goed naar de resultaten uit de onderzoeksfase.

  • Marketingmiddelen: In dit onderdeel bekijk je welke marketingmiddelen ingezet worden om de strategie uit te voeren. Denk hierbij niet alleen aan communicatiemiddelen, maar bekijk alle 5 P’s uit de marketingmix.
  • Marketingbudget: Het budget vormt een belangrijk onderdeel van je plan. Er zijn verschillende methoden om een marketingbudget te kiezen.
    • Omzetpercentagemethode: een percentage van de omzet. Dit is een veilige en eenvoudige methode, maar de omzet wordt als basis gekomen. Is de omzet laag dan heb je een laag budget. Eigenlijk zou dit andersom moeten zijn. Heb je een lage omzet dan wil je meer marketing kunnen inzetten.
    • Sluitpostmethode: Blijft er nog geld over na alle kosten? Dan is dit het marketingbudget. Het nadeel hiervan is dat het budget per jaar erg kan verschillen. Bovendien is er geen enkele aansluiting met je doelstellingen.
    • Concurrentiemethode: Wanneer je voor deze methode kiest, stel je jezelf de vraag ‘wat doet de concurrent?’ Neemt de concurrent 5% van de omzet als marketingbudget? Dan ga je hierin mee. Hiermee loop je het risico op een reclameoorlog.
    • Taakstellendemethode: De lastigste, maar wel de beste methode is de taakstellendemethode. Het budget wordt gebaseerd op de strategie en de in te zetten middelen.
  • Controle en bijsturen: Als je denkt dat je nu achterover kunt zitten heb je het mis! Je gaat continue de resultaten analyseren. Hoe werkt de strategie en welke middelen doen het goed? Waar nodig stuur je bij en begint de fase van analyseren en bijsturen opnieuw.

 

 

 

Het bericht Marketingplan verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>
Confrontatiematrix met uitleg en voorbeelden https://www.marketingportaal.nl/modellen-strategieen/confrontatiematrix/ Fri, 16 Feb 2018 11:49:35 +0000 https://www.marketingportaal.nl//?p=3190 Een confrontatiematrix is een hulpmiddel om strategieën te bepalen. De confrontatiematrix is het vervolg van de Swot analyse waarin de bedrijfsomgeving geanalyseerd wordt. De punten uit de swot confronteer je met elkaar in een confrontatiematrix om vervolgens de strategische opties...

Het bericht Confrontatiematrix met uitleg en voorbeelden verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>
Een confrontatiematrix is een hulpmiddel om strategieën te bepalen. De confrontatiematrix is het vervolg van de Swot analyse waarin de bedrijfsomgeving geanalyseerd wordt. De punten uit de swot confronteer je met elkaar in een confrontatiematrix om vervolgens de strategische opties te bekijken. De confrontatiematrix is onderdeel van het marketingplan.

In dit artikel leggen we uit hoe je een confrontatiematrix maakt en geven we een confrontatiematrix voorbeeld. Wil je zelf een confrontatiematrix invullen? Lees dan snel verder.

Maak eerst een Swot-analyse

Wil je een confrontatiematrix maken? Om een confrontatiematrix te maken, moet je eerst een swot analyse maken. De punten uit de swot analyse zet je tegenover elkaar in een confrontatiematrix. Op deze manier kun je een confrontatiematrix maken. Onderstaande afbeelding is een confrontatiematrix voorbeeld.

Confrontatiematrix makenConfrontatiematrix voorbeeld

Matrix invullen

Wanneer je een confrontatiematrix template hebt opgezet, is de volgende stap de confrontatiematrix invullen. Je confrontatiematrix invullen doe je door een beoordeling te geven aan de combinaties. Dit kun je doen door cijfers toe te kennen aan de combinaties in de confrontatiematrix. Door de confrontatiematrix in te vullen beoordeel je de verschillende factoren. Nu je de confrontatiematrix hebt ingevuld, is de volgende stap om de strategische opties te bekijken of al een strategie te bepalen.

Confrontatiematrix maken in Word

Wil je een confrontatiematrix in Word maken? Dan kun je het beste gebruik maken van een tabel. Ga naar Invoegen -> Tabel en kies het aantal cellen op basis van de resultaten uit de swot + 2 voor de titels. Vul vervolgens de gegevens uit de swot in op de tabel. Door de tekst bij kansen en bedreigingen verticaal te plaatsen ga je naar indeling -> tekstrichting. Nu kun je beginnen met het beoordelen van de combinaties.

Confrontatiematrix maken in Excel

Wil je liever een confrontatiematrix maken in Excel? Plaats de eerste sterkten en zwakten van boven naar beneden. Plaats de kansen en bedreigen in de horizontale cellen, zodat de swot resultaten tegenover elkaar komen te staan. Vervolgens kun je starten met het invullen van de matrix.

Tip: Geef de sterkten en zwakten een letter mee en de kansen en bedreigingen een nummer. Wanneer je een toelichting wilt geven per combinatie kun je hier makkelijk naar verwijzen.

Strategische opties bepalen 

Door het beoordelen van de sterkten en zwakten tegenover de kansen en bedreigingen zie je welke strategische opties relevant lijken. In de afbeelding zie je een voorbeeld van de strategische opties.Strategische opties confrontatiematrix

Marketingplan

De strategie die je kiest of de strategische opties die je overweegt kun je meenemen in het marketingplan.

Het bericht Confrontatiematrix met uitleg en voorbeelden verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>
Swot analyse – Uitleg en voorbeelden https://www.marketingportaal.nl/modellen-strategieen/swot-analyse/ Tue, 13 Feb 2018 09:52:28 +0000 https://www.marketingportaal.nl//?p=3161 Een swot analyse is een model om de interne en externe bedrijfsomgeving in kaart te brengen. Met deze uitkomsten kunnen vervolgens doelstellingen en strategieën worden bepaald. Een swot is is onderdeel van het marketingplan, maar wordt ook ingezet op persoonlijk...

Het bericht Swot analyse – Uitleg en voorbeelden verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>
Een swot analyse is een model om de interne en externe bedrijfsomgeving in kaart te brengen. Met deze uitkomsten kunnen vervolgens doelstellingen en strategieën worden bepaald. Een swot is is onderdeel van het marketingplan, maar wordt ook ingezet op persoonlijk vlak. Swot staat voor strengths, weaknesses, opportunities en threats. In het Nederlands staat het voor sterkten, zwakten, kansen en bedreigingen. In dit artikel geven we een swot analyse uitleg en swot analyse voorbeelden. Wil je zelf ook een swot analyse maken? Lees dan snel verder.

Swot analyse uitleg

In onderstaande afbeelding zie je een swot analyse voorbeeld. De swot matrix is verdeeld in vier vlakken waarin onderscheid wordt gemaakt in interne factoren: de sterkten en zwakten van een organisatie. En in de externe factoren: kansen en bedreigingen. Op interne factoren kun je zelf invloed uitoefenen. Op de externe factoren heb je als bedrijf geen invloed. Wil je een swot analyse maken? Dan moet je onderzoek doen naar deze 4 onderdelen. In onderstaande afbeelding zie je swot analyse voorbeeld.Swot analyse voorbeeld

Swot analyse voorbeeld

Een swot analyse maken

Je wilt een swot analyse maken, maar welke factoren moet je meenemen in de analyse? Waarschijnlijk kun je zelf een aantal factoren bedenken, maar hiermee omvat je niet de gehele bedrijfsomgeving. Door een interne en externe analyse mee te nemen in de swot, weet je zeker dat je de hele omgeving analyseert en kun je een goede swot analyse maken.

Swot analyse voorbeeld (intern)

Een aantal sterkten en zwakten binnen de organisatie weet je vast te benoemen. Het personeel heeft bijvoorbeeld veel kennis en ervaring en een zwakte kunnen hoge overheadkosten zijn. Maar om nieuwe doelen en strategieën te bepalen, dien je verder te kijken. Hierbij kun je gebruik maken van het 7S-model van Mckinsey. Dit is een model om de interne bedrijfsomgeving te analyseren. De 7 factoren omvatten de gehele organisatie en staan in verbinding met elkaar. ­Het 7S-model omvat de volgende factoren: structure, systems, style, staff, skills, strategy en shared values. Wanneer je deze 7 organisatiefactoren analyseert, omvat je de hele organisatie. Hierdoor weet je wat de sterke punten van de interne organisatie zijn en waar de zwakke plekken liggen.

Swot analyse voorbeeld (extern)

Kansen en bedreigen zijn externe factoren waar je zelf geen invloed op hebt. Toch is het belangrijk om te weten of er factoren zijn die invloed hebben op de bedrijfsvoering. De economie is natuurlijk altijd een belangrijk onderdeel, maar ook politieke beslissingen kunnen gevolgen hebben op de bedrijfsvoering. Een goede swot analyse maken? Dan horen deze factoren er allemaal bij. Om de externe omgeving te analyseren kun je gebruik maken van het DESTEP-model. DESTEP staat voor:

  • Demografische factoren.
  • Economische factoren.
  • Sociaal culturele factoren.
  • Technologische factoren.
  • Ecologische factoren.
  • Politiek-juridische factoren.

Confrontatiematrix en strategie

Het doel van je swot analyse is om doelen en strategieën te bepalen. Een confrontatiematrix biedt hierbij uitkomst. In de confrontatiematrix zet je de sterkten en zwakten tegenover de kansen en bedreigingen om vervolgens een strategie te bepalen. Lees meer over het maken van een confrontatiematrix.

Het bericht Swot analyse – Uitleg en voorbeelden verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>