Onderzoek Archieven - Marketingportaal https://www.marketingportaal.nl/onderzoek/ En nog een WordPress site Tue, 19 Mar 2024 12:38:09 +0000 nl-NL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.4 https://www.marketingportaal.nl/wp-content/uploads/2018/12/favicon.png Onderzoek Archieven - Marketingportaal https://www.marketingportaal.nl/onderzoek/ 32 32 Jongeren bereiken met advertenties in 2024 https://www.marketingportaal.nl/reclame-adverteren/jongeren-bereiken-met-advertenties-in-2024/ Tue, 19 Mar 2024 10:50:12 +0000 https://www.marketingportaal.nl/?p=5144 Sinds het Europese Parlement de Digital Service Act heeft aangenomen worden minderjarigen extra beschermd tegen gepersonaliseerde advertenties. Daardoor is het sinds 6 november 2023 niet meer mogelijk om 13 tot en met 17-jarigen te bereiken met advertenties in Instagram. Nu...

Het bericht Jongeren bereiken met advertenties in 2024 verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>
Sinds het Europese Parlement de Digital Service Act heeft aangenomen worden minderjarigen extra beschermd tegen gepersonaliseerde advertenties. Daardoor is het sinds 6 november 2023 niet meer mogelijk om 13 tot en met 17-jarigen te bereiken met advertenties in Instagram. Nu dit belangrijke kanaal mist is het nóg belangrijker om op andere platformen als TikTok aanwezig te zijn.

In dit artikel lees je daarom waar je minderjarigen nog wel kunt bereiken en welk advertentiemateriaal geschikt is.

Advertentiekanalen

Tabel met social media gebruik onder jongeren in 2024
Grafiek met dagelijks gebruik van social media onder 15 tot en met 19-jarigen uit onderzoek van Newcom

1. TikTok

Uit onderzoek van Newcom blijkt dat TikTok door 15 tot en met 19-jarigen nu vaker dagelijks wordt gebruikt dan Instagram. Voor diegene die geen TikTok heeft: op dit social media platform zien gebruikers korte filmpjes waar ze doorheen kunnen scrollen. Bij het openen van de app komt de gebruiker op een inspiratiepagina terecht met filmpjes die op basis van hun eerdere interesses voor hen geselecteerd worden. Daarom wordt dit platform veel gebruikt ter inspiratie. Daarnaast kun je vrienden volgen en filmpjes van hen bekijken op een speciale pagina.

Gebruikers kunnen hier bereikt worden met advertenties op basis van hun leeftijd, vanaf 13 tot en met 55+ jaar. Daarnaast kun je aangeven of je een heel land wilt bereiken of alleen specifieke provincies. Ook is het mogelijk om een geslacht of taal te selecteren.

Vervolgens kun je de gebruikers bereiken door doelgroepen aan te maken van gebruikers die je content gezien hebben, erop geklikt hebben of ermee betrokken zijn geraakt. Van deze doelgroepen kun je ook weer vergelijkbare doelgroepen maken.

Je kunt gebruikers selecteren op basis van interesses zoals highschool tutoring, college education en campus life. Maar je kunt hen ook selecteren op basis van hun interactie met creators in bepaalde thema’s als daily life, beauty en videogames. Een selectie op basis van interactie op bepaalde hashtag bundels als #backtoschool is ook mogelijk.

Good to know: op TikTok adverteer je vanaf €20 per dag.

2. Adverteren op Snapchat

Snapchat wordt nog vaker dan TikTok dagelijks gebruikt door jongeren. Snapchat wordt door hen gebruikt als communicatiemiddel, wat betekent dat zij hier met vrienden foto’s delen waar vervolgens op gereageerd kan worden. Dat maakt het als advertentieplatform minder geschikt dan TikTok. Op Snapchat zie je namelijk pas advertenties wanneer je naar de speciale inspiratiepagina gaat waar je de content van influencers en adverteerders ziet. Het verdienen van geld met Snapchat is onder influencers in Nederland in opkomst, wat de kans groot maakt dat de populariteit van het platform verder stijgt.

Op Snapchat kun je 13 tot en met 17-jarigen alleen bereiken wanneer je een campagne maakt met als doel het optimaliseren voor vertoningen. Je kunt hen wat betreft locatie selecteren op basis van een land, provincie of bepaalde postcodes. De doelgroep verder verfijnen op basis van doelgroepen of interesses is voor deze leeftijdscategorie niet mogelijk in Snapchat.

3. YouTube

Het gebruik van YouTube onder 15 tot en met 19-jarigen zakte in 2022 flink, maar is in 2023 stabiel gebleven. Qua positie valt het net onder Instagram. Dat maakt het nog steeds relevant als advertentiekanaal onder jongeren.

In YouTube kun je de leeftijd 13 tot en met 17 jaar niet selecteren, maar je kunt hier wel de doelgroep 18-24 jaar en onbekend aanvinken. We kunnen ervan uit gaan dat de jongeren met name in die categorieën vallen. Dat komt omdat YouTube gebruikt kan worden zonder account, dan val je in de doelgroep onbekend. Daarnaast weten we dat jongeren vaak een account aanmaken waarop ze aangeven 18+ te zijn, waardoor ze in de doelgroep 18-24 jaar terecht komen.

Wanneer je vervolgens adverteert op kanalen van influencers die populair zijn onder 13 tot en met 17-jarigen dan weet je zeker dat je de juiste doelgroep bereikt. Influencers die populair zijn onder 13 tot en met 17-jarigen zijn bijvoorbeeld de Bankzitters, Rhodé Kok en Vincent Visser.

In YouTube kun je ook een locatie aangeven, bijvoorbeeld een land, provincie, plaats of een straal rondom een bepaalde locatie. Daarnaast kun je een geslacht kiezen en een taal.

Advertentiemateriaal

Het belangrijkste wat we over geschikt advertentiemateriaal kunnen zeggen is het belang van korte video’s: kort, korter, kortst. Denk: MAND! Wie kent hem nog?

Daarnaast is het belangrijk dat het herkenbaar is voor de doelgroep. Die herkenbaarheid waarborg je door bijvoorbeeld als hoofdpersoon in de video iemand te kiezen die op de doelgroep lijkt. Een aantal ideeën voor een leuke, korte video zijn:

  • Bekende persoon, bijvoorbeeld door een sport of als influencer, een video te laten opnemen.
  • ‘Day-in-a-life’ video laten opnemen in vlogvorm met voice-over
  • Top … lijstje maken en vertonen in de video

Jongeren bereiken door middel van advertenties? Schakel Hayona | Onderdeel van WebNL in!

Het bericht Jongeren bereiken met advertenties in 2024 verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>
Succesvolle online communities https://www.marketingportaal.nl/onderzoek/succesvolle-online-communities/ Sat, 03 May 2008 08:53:29 +0000 https://www.marketingportaal.nl//?p=714 Onlangs kwam ik een rapport tegen van de Hogeschool INHOLLAND over online communities. Centraal staan hierin de succesfactoren voor het opstarten van een online community. Na interviews en deskresearch is er een lijst van 32 succesfactoren opgesteld. In dit artikel kort...

Het bericht Succesvolle online communities verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>
Onlangs kwam ik een rapport tegen van de Hogeschool INHOLLAND over online communities. Centraal staan hierin de succesfactoren voor het opstarten van een online community. Na interviews en deskresearch is er een lijst van 32 succesfactoren opgesteld. In dit artikel kort aandacht voor de top 10.

Top 10 succesfactoren van online communities

  1. Voorzichtige omgang van data van leden: privacy op het internet wordt steeds belangrijker. Lang niet alle leden van een online community willen dat hun data zomaar publiekelijk kan worden gebruikt. Een goede bescherming van de privacygevoelige data is daarom van groot belang.
  2. Stabiliteit van de website: een online community is ervoor bedoeld om voortdurend mee bezig te zijn. De website moet daarom snel zijn en mag zeker niet offline gaan.
  3. Snelle reactietijd van de website: zoals ook al in punt 2 is genoemd, is een snelle reactietijd van de website van groot belang.
  4. Aanbieden van up-to-date content: goede en voortdurend nieuwe content is een reden voor bezoekers om terug te keren.
  5. Ontwikkelen van gedragscodes om fout gedrag tegen te gaan: door de vrijheid van leden van een online community om nieuwe content toe te voegen, is het belangrijk regels op te stellen.
  6. Evolueren van de community volgens ideeën van de leden: breidt de community stapje voor stapje uit met nieuwe functionaliteit.
  7. Continu community beheer voor leden tevredenheid
  8. Begeleiding voor nieuwe leden door ervaren leden
  9. Stimuleren van de interactie tussen leden: contacten onderhouden en nieuwe contacten kunnen maken is van levensbelang voor een online community
  10. Begeleiding van leden: bestaande leden en nieuwe leden moeten snel hun weg kunnen vinden naar het toepassen van bestaande en nieuwe functionaliteit.

Download de PDF van het rapport waarin nog veel meer succesfactoren worden omschreven.

Het bericht Succesvolle online communities verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>
Succesvol Enqueteren https://www.marketingportaal.nl/onderzoek/succesvol-enqueteren/ Tue, 06 Mar 2007 09:33:19 +0000 http://hayonademo.nl/marketingportaal/?p=207 Weten wat relaties van je bedrijf precies van je vinden is uiterst waardevol. Een methode om hier achter te komen is door het houden van een enquete. De enquete kan in verschillende vormen en op verschillende manieren gehouden worden. Streven...

Het bericht Succesvol Enqueteren verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>
Weten wat relaties van je bedrijf precies van je vinden is uiterst waardevol. Een methode om hier achter te komen is door het houden van een enquete. De enquete kan in verschillende vormen en op verschillende manieren gehouden worden. Streven van een enquete moet altijd zijn om objectieve, volledige en een vrije mening van de bevraagden te krijgen.

Een objectieve en betrouwbare enquete houden klinkt eenvoudiger dan het is. Zowel de manier waarop de enquete aangeboden wordt als de inhoud kan de uitslag behoorlijk beinvloeden. Hier volgt een uiteenzetting van overwegingen die je vooraf zal moeten maken om de response en betrouwbaarheid te verhogen.

  1. open vragen: open vragen stellen in een enquete geeft de mogelijkheid om vrij en volledig antwoord te geven op je vragen. Open vragen hebben echter als nadeel dat deze moeilijker zijn om te verwerken in de uitslagen. Je loopt namelijk kans om tientallen verschillende antwoorden te krijgen.
  2. Gesloten vragen: Deze zijn makkelijker te verwerken en de keuze is beperkt. De antwoord mogelijkheden moeten dan wel divers en helder zijn. Vaak wordt ook gekozen om een keuze: “anders, namelijk” antwoord toe te voegen.
  3. Vraagstelling: De vraag kan het antwoord meer beinvloeden dan je in eerste instantie zou denken. Negatief of positief stellen van een vraag;bijvoorbeeld: Zijn onze levertijden te laag? of zijn onze levertijden voldoende? Bedenk dus goed hoe de vraag geformuleerd wordt.
  4. communiceer: Zorg dat de beantwoorden het gevoel krijgt dan zijn antwoorden serieus genomen worden en dat er werkelijk op gehandeld gaat worden. Daarnaast kan er gewerkt worden met bijvoorbeeld een kleinigheidje voor het invullen.
  5. Pas op met de lengte: enquetes invullen kost tijd en moeite. Iedereen bekijkt eerst hoe lang de enquete is. Zorg dat je zoveel mogelijk vraagt in zo weinig mogelijk vragen. Je response gaat anders erg tegenvallen.
  6. Kies een goed medium: Enquetes kunnen verzonden worden per post, per mail, mondeling afgenomen of telefonisch. Neem het medium dat bij het beste zal passen bij de ondervraagde, de aantallen etc.
  7. Stuur altijd een begeleidend schrijven: Leg uit wat de enquete inhoud, wat ermee gedaan wordt, waarom het ingevuld zou moeten worden en uiteraard een bedankje vooraf.

Naast deze overweging, zal er ook een duidelijke planning moeten gelden. Met name de response op enquetes neemt tijd in beslag. Bedenk goed hoeveel enquetes je nodig hebt voor een betrouwbare verwerking. Stel deadlines waarin je bepaalt: de verzenddatum van de enquete, verzending van wellicht een reminder, startdatum voor verwerking, analyse en rapportage. Neem voldoende tijd voor de voorbereiding, uitvoering en analyse van een onderzoek. Zeker wanneer de uitslagen gebruikte worden voor sturing, management of strategie zal elk onderzoek volledig, correct en betrouwbaar moeten zijn.

Het bericht Succesvol Enqueteren verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>
Een marktonderzoek doen https://www.marketingportaal.nl/onderzoek/marktonderzoek/ Sat, 12 Aug 2006 08:11:15 +0000 http://hayonademo.nl/marketingportaal/?p=163 Veel bedrijven en organisaties zouden wel eens graag een marktonderzoek willen doen. Vaak ontbreekt het hen aan kennis om dit goed te kunnen uitvoeren. Een onderzoeksbureau inschakelen is vaak ook geen optie, omdat dit te duur is. Vragen die bij marktonderzoek aan...

Het bericht Een marktonderzoek doen verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>
Veel bedrijven en organisaties zouden wel eens graag een marktonderzoek willen doen. Vaak ontbreekt het hen aan kennis om dit goed te kunnen uitvoeren. Een onderzoeksbureau inschakelen is vaak ook geen optie, omdat dit te duur is. Vragen die bij marktonderzoek aan de orde komen zijn: Hoe stel je een goede onderzoeksvraag op? En hoe staat de hoofdvraag in verhouding tot de subvragen. Welke onderzoeksmethoden zijn beschikbaar? Wat zijn de voor- en nadelen? Hoe gaat de analyse in zijn werk en hoe kunnen we goede conclusies formuleren? Dit artikel helpt u om zelf een marktonderzoek uit te voeren.

1. Bepalen van de hoofdvraag en subvragen

Voordat u het marktonderzoek gaat uitvoeren, moet u eerst bedenken wat de hoofdvraag en de subvragen zijn. De hoofdvraag bepaalt wat u wilt weten. De subvragen dienen als ondersteuning om een antwoord te krijgen op de hoofdvraag.

Een voorbeeld van een hoofdvraag en een subvraag.

Hoofdvraag:
Wat is de behoefte aan laptops binnen het MKB?

Subvragen
a. In welke mate worden laptops gebruikt binnen het MKB?
b. Aan welke vereisten moet een laptop voldoen bij het MKB?
c. Is er behoefte aan mobiliteit bij het MKB?

2. Onderzoeksmethode

Na het bepalen van de hoofdvraag en de subvragen moet er een onderzoeksopzet bedacht worden. Daarvoor zijn verschillende meetinstrumenten mogeljk. Probeer met de methoden vooral informatie te achterhalen die te maken hebben met gedrag, houding en motivatie. Dit zijn namelijk kritische succesfactoren voor uw producten.

Een enquête is een makkelijk middel om onderzoek uit te voeren. Er kan met dit instrument snel een grote hoeveelheid informatie verzameld worden. Ook het verwerken en analyseren van dit soort gegevens is niet zo complex. Een nadeel van enquêtes is dat je alleen de dingen kan meten waarvan je denkt dat ze aanwezig zijn. Gegevens verzamelen van dingen waar je zelf nooit aan hebt gedacht, is veel moeilijker te achterhalen met een enquête. Daarvoor hebben vragenlijsten veel te veel een sturend karakter.

In tegenstelling tot een vragenlijst kunnen interviews juist wel die onverwachte dingen achterhalen. Een veelgebruikte methode is de focusgroep. Hiervoor wordt een bijeenkomst georganiseerd met verschillende mensen uit de potentiële doelgroep. Vervolgens wordt er een discussie gestart waarin iedereen vrij is om te praten en te discussiëren. De onderzoekers moeten dan observeren of er sprake is van een bepaalde behoefte bij de groep. Focusgroepen zijn vooral nuttig om feedback te verzamelen over de producten en diensten. Focusgroepen kunnen verassende resultaten opleveren.

3. Onderzoeksgegevens verzamelen

De volgende stap is het verzamelen van ruwe data, zoals ingevulde enquêtes en opnames van interviews. Daarna moet de data worden gecategoriseerd. Er moeten nummers aan de data worden gegeven om goede berekeningen uit te kunnen voeren (man=1 en vrouw=2 etc.). Daarna is het handig om de gegvens in te voeren in een spreadsheet. Excel is hiervoor een veelgebruikt programma. Voor de gevorderde onderzoeker is SPSS aan te bevelen.

4. Onderzoeksgegevens analyseren

Het simpel optellen van bijvoorbeeld de mate waarin men behoefte heeft aan een bepaald product is niet veelzeggend. Het is veel interesanter om te bekijken of er ook verschillen bestaan tussen groepen. Denk bijvoorbeeld aan verschillen tussen branches en leeftijdsgroepen. Op deze manier kunnen soorten bedrijven of doelgroepen in kaart worden gebracht.

Nog interessanter is te bekijken of de verschillen tussen groepen ook significant zijn. Significant wil zeggen dat er sprake is van een echt verschil en dat het verschil niet is gebaseerd op toevallige verschillen. In het programma SPSS kan berekend worden of er sprake is van significantie verschillen tussen groepen.

5. Conclusies en acties

Probeer uw conclusies helder en bondig te formuleren. Is er daadwerkelijk sprake van een behoefte? Moeten er nieuwe functionaliteiten aan het product worden toegevoegd? Moeten bepaalde branches benaderd worden en anderen juist weer niet?

De conclusies moeten bruikbaar zijn voor het management. Ze moeten gemakkelijk in een marketing en communicatieplan verwerkt kunnen worden.

Aanbevolen links

http://www.hayona.nl
http://en.wikipedia.org/wiki/Market_research

Het bericht Een marktonderzoek doen verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>
Enquêtes ontwerpen https://www.marketingportaal.nl/onderzoek/enquetes-ontwerpen/ Sat, 11 Feb 2006 14:31:16 +0000 http://hayonademo.nl/marketingportaal/?p=22 Bij enquêtes ontwerpen zijn een aantal zaken van belang. Te denken valt aan het schrijven van een inleiding voor de vragenlijst, het verzamelen van algemene gegevens, het bedenken van verschillende dimensies, de hoeveelheid vragen die nodig zijn per dimensie en...

Het bericht Enquêtes ontwerpen verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>
Bij enquêtes ontwerpen zijn een aantal zaken van belang. Te denken valt aan het schrijven van een inleiding voor de vragenlijst, het verzamelen van algemene gegevens, het bedenken van verschillende dimensies, de hoeveelheid vragen die nodig zijn per dimensie en op welke wijze de vragen gesteld dienen te worden.

Enquêtes ontwerpen

Bovenstaande tekst beschrijft een aantal onderwerpen die van belang zijn bij enquêtes ontwerpen. Deze onderwerpen worden in onderstaande subparagrafen beschreven.

Het schrijven van een inleiding

Enquêtes ontwerpen begint altijd met een inleiding. De respondenten moeten voorbereid worden en instructies krijgen op wat komen gaat. Verder is het van belang om de medewerkers aan te moedigen de vragenlijst zo eerlijk mogelijk in te vullen. De volgende punten moeten in ieder geval verwerkt worden in de inleiding:

  • Probeer eerlijk te zijn bij het beantwoorden van de vragen. De gegevens zullen vertrouwelijk worden behandeld en komen alleen in handen van de onderzoeker.
  • Er bestaan geen goede of foute antwoorden. In dit onderzoek gaat het om uw mening.
  • U hoeft uw naam niet op de vragenlijst te zetten. Het is niet van belang te weten wie u bent.
  • Probeer altijd een antwoord in te vullen, ook als u twijfelt.
  • Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 10 minuten.
  • Voor verdere vragen kunt u terecht bij…..

Bij enquêtes ontwerpen is het noemen van de bovenstaande punten van belang om de respondenten op hun gemak te stellen. Verder zullen de respondenten hierdoor sneller geneigd zijn om een eerlijk antwoord te geven op de vragen. Vooral als zij weten dat hun werkgever de individuele antwoorden niet onder ogen krijgt.

Het belang van het verzamelen van algemene gegevens

Voordat er allerlei vragen gesteld gaan worden over de tevredenheid van de medewerkers is het ook verstandig om een aantal algemene gegevens van de respondenten te verzamelen. Te denken valt aan het geslacht, de leeftijd, functie of afdeling. Deze gegevens zijn van belang om eventuele significante verschillen tussen bepaalde groepen te kunnen berekenen. Probeer bij enquêtes ontwerpen altijd te bedenken welke interessante verschillen tussen bepaalde groepen berekend kunnen worden en vooral ook wat deze verschillen kunnen bijdragen aan het verbeteren van bijvoorbeeld de tevredenheid van de medewerkers.

Dimensies van een vragenlijst

Bij het beantwoorden van de hoofdvraag voor een onderzoek, is het belangrijk om te beseffen dat een dergelijke hoofdvraag niet te beantwoorden is door het stellen van enkele vragen. Zo heeft tevredenheid te maken met veel verschillende factoren, zoals arbeidsvoorwaarden, beoordeling, onderlinge relaties en communicatiecultuur. Deze factoren noemen we ook wel dimensies. De dimensies kunnen op hun beurt ook niet gemeten worden met één enkele vraag. De attitude van een medewerker t.o.v. de arbeidsvoorwaarden is erg breed en niet uit te vinden met het stellen van één enkele vraag. De attitude ‘arbeidsvoorwaarden’ heeft bijvoorbeeld te maken met salaris, secundaire voorzieningen, werktijden en vakantiedagen. Om de attitude van een werknemer te meten t.o.v. arbeidsvoorwaarden zullen daarom meerdere vragen gesteld moeten worden.

In veel gevallen is het belangrijk om voor het management een andere vragenlijst te maken dan voor de medewerkers. Vragen over de relaties tussen beide partijen kunnen dan specifieker worden gesteld in de vragenlijst.

De hoeveelheid antwoordmogelijkheden

Bij enquêtes ontwerpen is het ook van belang om de respondenten meerdere antwoordmogelijkheden te geven. Alleen de mogelijkheden ‘ja’ en ‘nee’ dekken vaak niet datgene wat de respondent daadwerkelijk wil antwoorden. Door een schaal te gebruiken wordt deze mogelijkheid wel gecreëerd. Dit wordt een Likertschaal genoemd. Bij de keuze van een schaal is vooral de vraag van belang ‘in welke mate willen wij de respondenten dwingen tot een bepaald antwoord? Vaak wordt een 5-puntsschaal of 7-puntsschaal gebruikt, waarbij 1 als ‘zeer mee oneens’ en 7 als ‘ zeer mee eens’ worden aangeduid. Een omgekeerde schaal is niet logisch. Hoe meer iemand het ergens mee eens is, hoe hoger de score. Ook is deze indeling eenvoudig toe te passen in SPSS. De betekenissen van de verschillende cijfers van een 7-puntsschaal kunnen bijvoorbeeld de volgende zijn:

1 > zeer mee oneens
2 > mee oneens
3 > enigszins mee oneens (of een klein beetje mee oneens)
4 > neutraal
5 > enigszins mee eens (of een klein beetje mee eens)
6 > mee eens
7 > zeer mee eens

De hoeveelheid vragen per dimensie

Het is aan te raden om per dimensie ongeveer 5 vragen te bedenken, die de lading van deze dimensie dekken. Met behulp van SPSS kan gemeten worden in welke mate deze vijf vragen onderling voldoende relateren (de betrouwbaarheidsanalyse). Als dit niet het geval is, zullen sommige vragen gewist moeten worden om de betrouwbaarheid van de betreffende dimensie te vergroten. Het is in ieder geval belangrijk om vijf vragen per dimensie als vuistregel te hanteren.

Het opstellen van de vragen

Bij enquêtes ontwerpen moet met een aantal zaken rekening worden gehouden. Vier regels zijn van groot belang bij het bedenken van de vragen.

  1. Elke stelling mag slechts één idee bevatten. Een voorbeeld van een minder goede stelling waarin meerdere ideeën zijn verwerkt is ‘de communicatie is open, duidelijk en accuraat’.
  2. Vermijd moeilijk taalgebruik en jargon in de vragen. Dit zorgt alleen maar voor verwarring.
  3. Probeer rekening te houden met de lees- en taalvaardigheid van de respondenten. In een fabriek zal de lees- en taalvaardigheid gemiddeld lager zijn dan bijvoorbeeld het personeel van een ziekenhuis.
  4. Vermijd het gebruik van positieven en negatieven in een vraag. Hierdoor kunnen respondenten geneigd zijn een vraag juist positiever of negatiever te beantwoorden. Een voorbeeld van een stelling die erg negatief is verwoord, is ‘het management communiceert heel erg slecht richting de medewerkers’. Met een dergelijke vraag wordt er een vooronderstelling gecreëerd bij de medewerkers, die van invloed kan zijn op het eerlijk beantwoorden van de vragen.

Zoals uit het bovenstaande naar voren komt, zijn enquêtes ontwerpen niet eenvoudig. De genoemde punten kunnen behulpzaam zijn om een goede vragenlijst op te stellen. Echter, er is ook een bepaalde ‘ervaring’ en ‘gevoel’ nodig om op den duur steeds betere vragenlijsten te ontwikkelen. Vaak doen, is uiteindelijk de sleutel tot succes.

Het bericht Enquêtes ontwerpen verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>