Reclame en adverteren Archieven - Marketingportaal https://www.marketingportaal.nl/reclame-adverteren/ En nog een WordPress site Tue, 19 Mar 2024 12:38:09 +0000 nl-NL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.4 https://www.marketingportaal.nl/wp-content/uploads/2018/12/favicon.png Reclame en adverteren Archieven - Marketingportaal https://www.marketingportaal.nl/reclame-adverteren/ 32 32 Jongeren bereiken met advertenties in 2024 https://www.marketingportaal.nl/reclame-adverteren/jongeren-bereiken-met-advertenties-in-2024/ Tue, 19 Mar 2024 10:50:12 +0000 https://www.marketingportaal.nl/?p=5144 Sinds het Europese Parlement de Digital Service Act heeft aangenomen worden minderjarigen extra beschermd tegen gepersonaliseerde advertenties. Daardoor is het sinds 6 november 2023 niet meer mogelijk om 13 tot en met 17-jarigen te bereiken met advertenties in Instagram. Nu...

Het bericht Jongeren bereiken met advertenties in 2024 verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>
Sinds het Europese Parlement de Digital Service Act heeft aangenomen worden minderjarigen extra beschermd tegen gepersonaliseerde advertenties. Daardoor is het sinds 6 november 2023 niet meer mogelijk om 13 tot en met 17-jarigen te bereiken met advertenties in Instagram. Nu dit belangrijke kanaal mist is het nóg belangrijker om op andere platformen als TikTok aanwezig te zijn.

In dit artikel lees je daarom waar je minderjarigen nog wel kunt bereiken en welk advertentiemateriaal geschikt is.

Advertentiekanalen

Tabel met social media gebruik onder jongeren in 2024
Grafiek met dagelijks gebruik van social media onder 15 tot en met 19-jarigen uit onderzoek van Newcom

1. TikTok

Uit onderzoek van Newcom blijkt dat TikTok door 15 tot en met 19-jarigen nu vaker dagelijks wordt gebruikt dan Instagram. Voor diegene die geen TikTok heeft: op dit social media platform zien gebruikers korte filmpjes waar ze doorheen kunnen scrollen. Bij het openen van de app komt de gebruiker op een inspiratiepagina terecht met filmpjes die op basis van hun eerdere interesses voor hen geselecteerd worden. Daarom wordt dit platform veel gebruikt ter inspiratie. Daarnaast kun je vrienden volgen en filmpjes van hen bekijken op een speciale pagina.

Gebruikers kunnen hier bereikt worden met advertenties op basis van hun leeftijd, vanaf 13 tot en met 55+ jaar. Daarnaast kun je aangeven of je een heel land wilt bereiken of alleen specifieke provincies. Ook is het mogelijk om een geslacht of taal te selecteren.

Vervolgens kun je de gebruikers bereiken door doelgroepen aan te maken van gebruikers die je content gezien hebben, erop geklikt hebben of ermee betrokken zijn geraakt. Van deze doelgroepen kun je ook weer vergelijkbare doelgroepen maken.

Je kunt gebruikers selecteren op basis van interesses zoals highschool tutoring, college education en campus life. Maar je kunt hen ook selecteren op basis van hun interactie met creators in bepaalde thema’s als daily life, beauty en videogames. Een selectie op basis van interactie op bepaalde hashtag bundels als #backtoschool is ook mogelijk.

Good to know: op TikTok adverteer je vanaf €20 per dag.

2. Adverteren op Snapchat

Snapchat wordt nog vaker dan TikTok dagelijks gebruikt door jongeren. Snapchat wordt door hen gebruikt als communicatiemiddel, wat betekent dat zij hier met vrienden foto’s delen waar vervolgens op gereageerd kan worden. Dat maakt het als advertentieplatform minder geschikt dan TikTok. Op Snapchat zie je namelijk pas advertenties wanneer je naar de speciale inspiratiepagina gaat waar je de content van influencers en adverteerders ziet. Het verdienen van geld met Snapchat is onder influencers in Nederland in opkomst, wat de kans groot maakt dat de populariteit van het platform verder stijgt.

Op Snapchat kun je 13 tot en met 17-jarigen alleen bereiken wanneer je een campagne maakt met als doel het optimaliseren voor vertoningen. Je kunt hen wat betreft locatie selecteren op basis van een land, provincie of bepaalde postcodes. De doelgroep verder verfijnen op basis van doelgroepen of interesses is voor deze leeftijdscategorie niet mogelijk in Snapchat.

3. YouTube

Het gebruik van YouTube onder 15 tot en met 19-jarigen zakte in 2022 flink, maar is in 2023 stabiel gebleven. Qua positie valt het net onder Instagram. Dat maakt het nog steeds relevant als advertentiekanaal onder jongeren.

In YouTube kun je de leeftijd 13 tot en met 17 jaar niet selecteren, maar je kunt hier wel de doelgroep 18-24 jaar en onbekend aanvinken. We kunnen ervan uit gaan dat de jongeren met name in die categorieën vallen. Dat komt omdat YouTube gebruikt kan worden zonder account, dan val je in de doelgroep onbekend. Daarnaast weten we dat jongeren vaak een account aanmaken waarop ze aangeven 18+ te zijn, waardoor ze in de doelgroep 18-24 jaar terecht komen.

Wanneer je vervolgens adverteert op kanalen van influencers die populair zijn onder 13 tot en met 17-jarigen dan weet je zeker dat je de juiste doelgroep bereikt. Influencers die populair zijn onder 13 tot en met 17-jarigen zijn bijvoorbeeld de Bankzitters, Rhodé Kok en Vincent Visser.

In YouTube kun je ook een locatie aangeven, bijvoorbeeld een land, provincie, plaats of een straal rondom een bepaalde locatie. Daarnaast kun je een geslacht kiezen en een taal.

Advertentiemateriaal

Het belangrijkste wat we over geschikt advertentiemateriaal kunnen zeggen is het belang van korte video’s: kort, korter, kortst. Denk: MAND! Wie kent hem nog?

Daarnaast is het belangrijk dat het herkenbaar is voor de doelgroep. Die herkenbaarheid waarborg je door bijvoorbeeld als hoofdpersoon in de video iemand te kiezen die op de doelgroep lijkt. Een aantal ideeën voor een leuke, korte video zijn:

  • Bekende persoon, bijvoorbeeld door een sport of als influencer, een video te laten opnemen.
  • ‘Day-in-a-life’ video laten opnemen in vlogvorm met voice-over
  • Top … lijstje maken en vertonen in de video

Jongeren bereiken door middel van advertenties? Schakel Hayona | Onderdeel van WebNL in!

Het bericht Jongeren bereiken met advertenties in 2024 verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>
Het vitale belang van zorgmarketing https://www.marketingportaal.nl/marketing-verkoop/het-vitale-belang-van-zorgmarketing/ Mon, 17 Apr 2023 08:39:16 +0000 https://www.marketingportaal.nl/?p=5045 Zorgmarketing is een cruciaal onderdeel van de gezondheidszorgindustrie. Het omvat het ontwikkelen en implementeren van marketingstrategieën om de merkbekendheid van een zorginstelling te vergroten, nieuwe patiënten aan te trekken en de loyaliteit van bestaande patiënten te behouden. In dit artikel...

Het bericht Het vitale belang van zorgmarketing verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>

Zorgmarketing is een cruciaal onderdeel van de gezondheidszorgindustrie. Het omvat het ontwikkelen en implementeren van marketingstrategieën om de merkbekendheid van een zorginstelling te vergroten, nieuwe patiënten aan te trekken en de loyaliteit van bestaande patiënten te behouden. In dit artikel gaan we dieper in op het belang van zorgmarketing en waarom het van vitaal belang is voor de groei en het succes van zorginstellingen.

Verhoog de bekendheid van uw zorginstelling

Het eerste en meest voor de hand liggende voordeel van zorgmarketing is het vergroten van de bekendheid van uw zorginstelling. Als potentiële patiënten nog nooit van uw zorginstelling hebben gehoord, zullen ze er waarschijnlijk ook niet naartoe komen. Door middel van marketing kunt u uw merk en uw diensten onder de aandacht brengen van een breed publiek en potentiële patiënten naar uw zorginstelling trekken.

Verbeter de patiëntenervaring

Een andere belangrijke rol van zorgmarketing is het verbeteren van de patiëntenervaring met de eerste- en tweedelijnszorg. Marketing kan worden gebruikt om patiënten te informeren over de verschillende diensten en behandelingen die uw zorginstelling aanbiedt, evenals over eventuele speciale aanbiedingen of kortingen. Door deze informatie te verstrekken, kunnen patiënten betere beslissingen nemen over welke zorginstelling het beste bij hun behoeften past.

Verhoog de loyaliteit van bestaande patiënten

Het is net zo belangrijk om de loyaliteit van bestaande patiënten te behouden als om nieuwe patiënten aan te trekken. Marketing kan worden gebruikt om bestaande patiënten op de hoogte te houden van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw zorginstelling, evenals eventuele updates over hun behandelingen of medicijnen. Door regelmatig te communiceren met uw patiënten, kunnen zij zich meer betrokken voelen bij uw zorginstelling en is de kans groter dat ze terugkomen voor toekomstige behandelingen.

Verschillende soorten zorgmarketing

Er zijn verschillende soorten zorgmarketing die u kunt gebruiken om uw zorginstelling te promoten. Hieronder bespreken we er vier:

1. Contentmarketing

Contentmarketing omvat het maken en delen van waardevolle en relevante informatie om uw doelgroep te informeren en te engageren. Dit kan variëren van blogartikelen en whitepapers tot e-books en infographics. Door middel van contentmarketing kunt u uw expertise op een bepaald gebied tonen en potentiële patiënten helpen betere beslissingen te nemen over hun gezondheid.

2. Sociale media zorgmarketing

Sociale media marketing omvat het gebruik van sociale media platforms zoals Facebook, Twitter en Instagram om uw zorginstelling te promoten en met uw doelgroep te communiceren. Door regelmatig relevante en boeiende content te delen op sociale media, kunt u uw merkbekendheid vergroten en een relatie opbouwen met uw doelgroep. Daarbij kunt u zo ook heel goed besparen op de marketingkosten.

3. Zoekmachineoptimalisatie (SEO)

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is een proces waarbij uw website wordt geoptimaliseerd om hoger te scoren in zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Door middel van SEO kunt u ervoor zorgen dat potentiële patiënten uw zorginstelling kunnen vinden wanneer ze zoeken naar specifieke zorgdiensten in uw regio.

4. Betaalde zoekadvertenties

Betaalde zoekadvertenties omvatten het plaatsen van advertenties in zoekresultaten van zoekmachines. U kunt betaalde advertenties gebruiken om uw zorginstelling te promoten aan potentiële patiënten die zoeken naar specifieke zorgdiensten in uw regio. Betaalde zoekadvertenties kunnen een effectieve manier zijn om snel nieuwe patiënten aan te trekken en uw merkbekendheid te vergroten.

Zorgmarketing een totaalpakket

In deze tijd hebben patiënten steeds meer keuze in welke zorginstelling ze kiezen. Daarom is zorgmarketing van vitaal belang voor de groei en het succes van zorginstellingen. Met zorgmarketing kunt u de bekendheid van uw zorginstelling vergroten en de patiëntenervaring verbeteren. Maar ook behoudt u zo beter de loyaliteit van bestaande patiënten. Er zijn verschillende soorten zorgmarketing die u kunt gebruiken, waaronder contentmarketing, sociale media marketing, zoekmachineoptimalisatie en betaalde zoekadvertenties. Door het gebruik van deze strategieën kunt u potentiële patiënten aantrekken en uw zorginstelling op de kaart zetten. Een hele zorg maar wel zo belangrijk!

Het bericht Het vitale belang van zorgmarketing verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>
Laat zien wat je in huis hebt met een folder https://www.marketingportaal.nl/reclame-adverteren/laat-zien-wat-je-in-huis-hebt-met-een-folder/ Wed, 27 Oct 2021 15:07:35 +0000 https://www.marketingportaal.nl/?p=4835 Als bedrijf of als zzp-er wil je natuurlijk aan jouw (potentiële) klanten laten zien wat je allemaal kunt. Je wilt letterlijk en figuurlijk laten zien wat je in huis hebt. Een folder is een prachtige manier om dit te doen....

Het bericht Laat zien wat je in huis hebt met een folder verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>
Als bedrijf of als zzp-er wil je natuurlijk aan jouw (potentiële) klanten laten zien wat je allemaal kunt. Je wilt letterlijk en figuurlijk laten zien wat je in huis hebt. Een folder is een prachtige manier om dit te doen. Waarom? Wij vertellen het je allemaal in deze blog. Lees snel verder.

Waarom een folder?

Folders zie je overal verschijnen. In de wachtkamer bij de tandarts, in de showroom van de autodealer, maar je ontvangt ze ook wekelijks in de brievenbus. Een folder is niets anders dan een gevouwen flyer. Omdat een folder gevouwen wordt heb jij zat ruimte voor informatie en beeld. Met een folder kun je dus nét even wat meer de diepte ingaan dan wanneer je een flyer zou laten drukken. Met een folder heeft men informatie fysiek in handen. Het is iets tastbaars. Je wordt op deze manier meer getriggerd om de informatie tot je te nemen dan wanneer je het digitaal voorgeschoteld krijgt.

folders

Wat zet je in een folder?

Bepaal allereerst het doel van jouw flyer. Wil je reclame maken en ga je voor een commerciële aanpak, of wil je informatie verstrekken en een puur informatie folder maken? Wil je de folder gaan verspreiden of komen ze in een folderrek terecht? Zorg er hoe dan ook voor dat de inhoud/hoofdboodschap van jouw folder in één oogopslag duidelijk is, zodat het duidelijk is wat men qua inhoud kan verwachten. Kies voor een allesomvattende titel en versterk dit eventueel met een duidelijke foto of afbeelding op de voorkant van de folder. In de binnenkant van jouw folder heb je vervolgens zat ruimte om de nodige inhoudelijke informatie te verstrekken. Ook deze informatie kun je versterken met beeld. Gebruik niet te veel verschillende lettertypes en lettergroottes. Dit zorgt ervoor dat het geheel clean blijft en prettig leesbaar. Zorg ook altijd voor een goed contrast tussen de letters en de achtergrond. Ook dit komt ten goede aan de leesbaarheid. Het beste contrast bereik je door te kiezen voor een zwarte letterkleur op een witte of andere lichte kleur achtergrond.

Waar op letten bij folders drukken?

Niet alleen het ontwerp van jouw folder dient er aantrekkelijk uit te zien. Ook de uitstraling van jouw folder speelt een belangrijke rol. Hoe jij jouw folders laat drukken is ook weer afhankelijk van het doel én van de manier waarop je ze gaat verspreiden. Ga je een reclame folder maken en wil je deze huis-aan-huis verspreiden? Vanuit kostenoogpunt is het logisch dat je dan niet kiest voor een hele stevige, dikke folder. Dit is namelijk veel duurder. Ga jij jouw folders daarentegen persoonlijk overhandigen aan klanten, bijvoorbeeld ter ondersteuning van een verkoopgesprek, dan wil je natuurlijk alles uit de kast halen om de klant te overtuigen. In dit geval kun je een folder zien als een visitekaartje. Je kunt een folder op verschillende manier een luxueuze uitstraling geven, bijvoorbeeld door het toepassen van speciale veredelingstechnieken als foliedruk of spot-UV. Informeer ook bij de drukker naar de mogelijkheden.

Het bericht Laat zien wat je in huis hebt met een folder verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>
Flyers uitdelen, heeft dat nog zin? https://www.marketingportaal.nl/reclame-adverteren/flyers-uitdelen-heeft-dat-nog-zin/ Wed, 29 Sep 2021 14:11:14 +0000 https://www.marketingportaal.nl/?p=4815 Flyers, als je er op gaat letten kom je ze overal tegen. Flyers worden ook wel leaflets genoemd. Tegenwoordig is een flyer niet meer weg te denken uit menig marketingcampagne. Ze worden uitgedeeld tijdens festivals of op straat, maar je...

Het bericht Flyers uitdelen, heeft dat nog zin? verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>
Flyers, als je er op gaat letten kom je ze overal tegen. Flyers worden ook wel leaflets genoemd. Tegenwoordig is een flyer niet meer weg te denken uit menig marketingcampagne. Ze worden uitgedeeld tijdens festivals of op straat, maar je hebt waarschijnlijk ook wel eens een flyer aangetroffen bij een online bestelling die je hebt gedaan. Flyers zijn ideaal voor wanneer je iets wilt promoten, maar hiervoor niet te veel wilt betalen.

Waarom flyeren nog altijd werkt

Een flyer is nog altijd een effectief promotiemiddel, maar hoe kan dat? Dit heeft te maken met het feit dat een flyer iets tastbaars is. Als je op straat van iemand een flyer aangeboden krijgt is het lastig deze te weigeren. Een automatische reactie is dat we de flyer aannemen. Probeer vervolgens maar eens niet te kijken naar wat er op de flyer staat. Omdat je iets fysieks in handen hebt, werp je automatisch een blik op hetgeen wat je zojuist in handen hebt gekregen. De flyer heeft jouw aandacht!

flyers

Waar moeten flyers aan voldoen?

Omdat men vaak snel een blik werpt op een flyer om te bepalen of het de moeite waard is, is het van belang dat de boodschap van de flyer vrijwel meteen duidelijk wordt. De aandacht moet dus direct naar de juiste informatie gaan. Probeer daarom nooit te veel informatie op een flyer te zetten en zorg ervoor dat hetgeen wat echt belangrijk is goed wordt uitgelicht. Grootte van het lettertype en kleur spelen hierin een belangrijke rol.

Denk ook na over het formaat flyer wat je wilt gaan uitdelen. Het meest populaire formaat voor een flyers is A5. Dit is precies de helft van een A4-tje en biedt voldoende ruimte voor jouw boodschap. Aan te raden is om geen formaat kleiner dan A6 te kiezen. Een A6 formaat flyer is de helft van een A5 en een vierde van een A4-tje.

Mag je overal flyeren?

Je zou misschien verwachten dat je overal mag flyeren, maar dat is helaas niet het geval. Wat het lastig maakt is het feit dat er geen algemene regelgeving is voor flyeren. Ga daarom van te voren op onderzoek uit en check, bijvoorbeeld op de website van de gemeente waarin je wilt gaan flyeren, wat de regels zijn omtrent flyeren. Het kan zomaar zijn dan je een vergunning nodig hebt. Laat je dus goed informeren om vervelende situaties te voorkomen.

De effectiviteit van flyers meten

Als je besluit te gaan flyeren wil je natuurlijk weten of het flyeren effectief is geweest en iets op heeft geleverd. Er zijn verschillende manieren waarop je de effectiviteit van flyers kunt meten, bijvoorbeeld met een kortingscode. Aan de hand van het aantal keren dat deze kortingscode is gebruikt kun je opmaken of de flyeractie voor jou wel of niet effectief is geweest. Een andere manier om de effectiviteit te meten is door de flyer in te laten leveren, bijvoorbeeld in ruil voor een gratis product en/of korting. Zo weet jij aan het eind van de rit precies wat jouw actie heeft opgeleverd.

Het bericht Flyers uitdelen, heeft dat nog zin? verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>
Een folder, ja dat wil ik graag. Hoezo? https://www.marketingportaal.nl/communicatie/een-folder-ja-dat-wil-ik-graag-hoezo/ Fri, 04 Jun 2021 14:55:05 +0000 https://www.marketingportaal.nl/?p=4725 Dit is vast herkenbaar voor professionals in de communicatiesector. Na kennismaking is het eerste verzoek: ‘Ik wil graag een folder’. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de communicatiemiddelen die zij zelf zien, ook bij de concurrent. Wat is jouw reactie...

Het bericht Een folder, ja dat wil ik graag. Hoezo? verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>
Dit is vast herkenbaar voor professionals in de communicatiesector. Na kennismaking is het eerste verzoek: ‘Ik wil graag een folder’. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de communicatiemiddelen die zij zelf zien, ook bij de concurrent. Wat is jouw reactie op zo’n ogenschijnlijke simpele vraag? De beste reactie is: ‘Waarom wil je een folder?’.

Een folder? Zo jaag je doelen na en geen middelen

Slim ondernemen

Op ZoKiesJe.nl vind je een handige categorie voor ondernemers en ondernemen. Zo lees je dat er meer is dan een eenvoudige uiting. Nadenken over de waarom, de hoe en de wat helpt je om beter te ondernemen en de juiste keuzes te maken! Met allerlei hulpberichten en hele praktische checklists lees je kort en bondig hoe je slim kunt ondernemen. Het maakt daarbij niet uit in welke sector je actief bent.

een folder nodigTips voor ondernemers

De tips zijn handig als je onderneemt in financiën of human resource management (HRM), maar ook als specialist in marketing & communicatie en internet. Hoe fijn is het om strategisch en effectief je bedrijf te voeren. Neem de tijd om te leren en te verbeteren. Van plannen en promoten tot verbeteren en besparen.

Ik wil graag een folder…

Pak je ondernemingskansen door niet direct om een folder te vragen maar eerst goed na te denken over je doelen en daar daarna pas de beste communicatiemiddelen bij te kiezen. Veel ondernemingsplezier bij de aanpak van je zaak! Met de ‘gouden cirkel’ met de ‘why, what en how’ kom je er wel en het maakt glashelder waar je staat en waar je heen wilt met de tent.

Netwerken

Natuurlijk hoef je dat niet alleen te doen. Maak gebruik van de kennis van je netwerk. Dat kan intern zijn met collega’s of met je leveranciers of partners. Maar ook in je persoonlijke netwerk, ook privé dus, zit veel meer kennis dan je denkt met vaak verfrissende invalshoeken. Vraag het maar en je zult verbaast staan.

Een folder? Doorlezen!

Ga voor alle informatie naar de categorie ondernemen op het leuke kennisplatform ZoKiesje.nl met alle hulpinfo. Op die specifieke verzamelpagina staan echt steeds meer hulpartikelen maar ook allerlei controlelijstjes. Dat is wel zo bruikbaar voor je aankomende, nieuwe of bestaande bedrijf of misschien gewoon voor een project. Zo lees je meer over financiële zaken en human resource management. Maar ook communicatieonderwerpen, bredere marketingvraagstukken en online theorie en praktijk komen er aan bod. Wie wil er bijvoorbeeld nu niet meer leren, plannen of promoten? Of wat dacht je van verbeteren, investeren of nog mooier: besparen! De bijdragen op ZoKiesje.nl zijn van hun redactie maar ook van vakgenoten, andere ondernemers en gastauteurs. In ieder geval zijn het branchespecialisten waarbij ter inspiratie en als voorbeeld hun eigen dienst of product dient. Het resultaat is een verfrissende aanpak in de overdracht van informatie met tips die er toe doen.

Kort en goed, wees actief geïnformeerd en pak de kansen voor je onderneming! Enne… wil jij echt nog steeds alleen een folder?

Het bericht Een folder, ja dat wil ik graag. Hoezo? verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>
Wat is telemarketing https://www.marketingportaal.nl/reclame-adverteren/wat-is-telemarketing/ Tue, 02 Jun 2020 10:34:40 +0000 https://www.marketingportaal.nl/?p=4519 Als onderneming kan telemarketing absoluut een handig instrument zijn om in te zetten. Veel mensen zullen bij de gedachte hieraan echter vooral denken aan irritante, zeurderige verkopers die maar door blijven drammen. Bovendien heerst misschien het idee dat telemarketing niet...

Het bericht Wat is telemarketing verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>
Als onderneming kan telemarketing absoluut een handig instrument zijn om in te zetten. Veel mensen zullen bij de gedachte hieraan echter vooral denken aan irritante, zeurderige verkopers die maar door blijven drammen. Bovendien heerst misschien het idee dat telemarketing niet meer helemaal van deze tijd is omdat er zo ontzettend veel andere vormen van marketing zijn, aangezien nu bijna alles online gebeurd. Niets is echter minder waar, want afhankelijk van wat voor product je precies aanbiedt of probeert te verkopen, kan telemarketing nog steeds heel goed werken.

Meer leads genereren

Nog altijd kun je, wanneer je weet hoe je telefonische acquisitie aan moet pakken, veel leads genereren op deze manier. Wanneer het goed wordt gedaan kan het makkelijk leiden tot meer contacten, afspraken of zelfs verkopen. Hiervoor is de juiste voorbereiding op een gesprek daarom wel essentieel, net als de indruk die je met het gesprek achterlaat. Daarbij zit er een groot verschil tussen koude en warme acquisitie en je kunt hieronder precies lezen wat dat is.

Koude acquisitie

Normaal gesproken komt koude acquisitie minder voor dan warme acquisitie. In het geval van koude acquisitie benader je potentiële klanten die je nog nooit eerder hebt gesproken of hebt gezien. Deze kennen jou dus helemaal niet. Logischerwijs is dit de moeilijkste vorm van de twee. Vaak wordt er gewerkt met een script omdat degene die belt daardoor precies weet hoe deze kan reageren op wat de persoon aan de andere kant van de lijn zegt.

Warme acquisitie

Bij warme acquisitie, wat dus vaker voorkomt, wordt het meestal al een stuk makkelijker. Omdat er in dit geval al eerder contact is geweest of zelfs als eerder een product of dienst is afgenomen. De persoon of het bedrijf dat gebeld wordt is dus al bekend met de beller, wat de kansen op succes natuurlijk vergroot, zeker als de eerdere ervaring positief is geweest.

Handige basistips

Nu we de basis van het begrip telemarketing en de verschillende soorten acquisitie hebben omschreven is het handig om een aantal makkelijk toe te passen tips door te nemen. Deze zijn eenvoudig te onthouden maar vergroten wel gelijk de kans op succes voor bellers, of deze het doelwit nu wel of niet al eens eerder hebben gesproken. Profiteer daarom gelijk van de volgende tips:

  • Straal altijd zoveel mogelijk positiviteit, vrolijkheid en optimisme uit
  • Heb je productkennis op orde en weet op elke vraag een passend antwoord
  • Wees zelfverzekerd en overtuigd van wat je aanbiedt
  • Licht de unieke aspecten die het product of de service de moeite waard maken uit
  • Zorg voor zoveel mogelijk duidelijkheid en maak gelijk goede afspraken
  • Een 085 nummer aanvragen ken helpen het percentage aan geaccepteerde cold calls te bevorderen. Dit omdat een 085 nummer een landelijk nummer is dat niet verbonden is met een bepaalde regio. Een Limburgse potentiële klant zal niet snel een Gronings 050 nummer opnemen immers.

Het bericht Wat is telemarketing verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>
Waarom is autoreclame zo populair onder bedrijven? https://www.marketingportaal.nl/reclame-adverteren/waarom-is-autoreclame-zo-populair-onder-bedrijven/ Mon, 16 Sep 2019 14:04:38 +0000 https://www.marketingportaal.nl/?p=4204 Kijk eens rond wanneer je door de straat wandelt of rijdt. Wat valt je op? De kans dat je geconfronteerd wordt met autoreclame is groot. Als het niet rijdend is, dan wel geparkeerd of voor een rood stoplicht. Het is...

Het bericht Waarom is autoreclame zo populair onder bedrijven? verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>
Kijk eens rond wanneer je door de straat wandelt of rijdt. Wat valt je op? De kans dat je geconfronteerd wordt met autoreclame is groot. Als het niet rijdend is, dan wel geparkeerd of voor een rood stoplicht. Het is dan ook een van de meeste effectieve vormen van reclame. Maar waarom is autoreclame zo populair geworden? Wij hebben een aantal voordelen op een rijtje gezet.

1.      Ongedwongen kennismaking met potentiële klanten

Potentiële klanten krijgen op een laagdrempelige manier de kans om kennis te maken met je bedrijf. In een tijd waarin consumenten een aversie hebben tegen opgedrongen reclame is dit de ideale mogelijkheid om consumenten zelf de keuze te geven om een reclameboodschap te verwerken.

2.      Je creëert veel contactmogelijkheden

Als je zou uitrekenen hoe vaak je met jouw voertuig rijdt, kan je eveneens zien hoeveel contactmomenten met potentiële klanten jou dit oplevert. Het is oneindig, zelfs als je helemaal niet op weg bent. Vanzelfsprekend heb je in de stad meer contactmomenten dan lokaal, maar aan de andere kant heb je in de stad ook meer concurrentie.

3.      Erg effectief, ook in de file of geparkeerd

Je zou denken dat de reclame al rijdend effectief is, maar in het bijzonder in de file en geparkeerd komt de reclame-uiting goed tot haar recht. Toch nog een goede reden om in de file te staan. Met gemiddeld tussen de 1 en 2 miljoen contactmomenten per jaar is autoreclame behoorlijk effectief. We spreken hier over een gemiddelde, het moge duidelijk zijn dat autoreclame in de stad bovengemiddeld veel contactmomenten heeft.

4.      Je uitstraling is professioneel (als je je auto netjes houdt)

Een mooie auto met goed verzorgde autoreclame is een visitekaartje naar je klanten. Je kunt ermee laten zien dat je uitstraling belangrijk vindt, dat je een serieus bedrijf onderhoudt en er alles aan doet om professioneel te zijn. Dit allemaal om het vertrouwen te winnen van je doelgroep en dat kan alleen maar positieve gevolgen hebben.

5.      Eenmalige investering die jarenlang meegaat

De kwaliteit van autoreclame neemt steeds verder toe. Autobelettering of -bestickering vraagt een eenmalige investering die jarenlang meegaat, zeker bij goed onderhoud. Relatief gezien is autoreclame goedkoop vergeleken met andere reclamemethodes, zoals drukwerk, relatiegeschenken en andere promotiematerialen.

6.      Bereikt de doelgroep op lokaal niveau

Met autoreclame bereik je je doelgroep en potentiële klanten in de regio waarin je actief bent. In het meest ideale geval werf je klanten in de buurt, zodat je niet iedere dag lang in de auto hoeft te zitten. Natuurlijk is autoreclame ook op landelijk niveau ideaal, zeker als je bedrijf meerdere vestigingen door het land heeft.

7.      Mogelijkheid om je te onderscheiden

Met autoreclame kun je je onderscheiden van de concurrentie, maar wat als je concurrenten precies hetzelfde doen? Dan ga je op zoek naar een overtreffende trap. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een uniek voertuig dat van zichzelf al opvallend is of voor een extra toevoeging van een product. Een goed voorbeeld is Mini Cooper met Red Bull blikje.

Het bericht Waarom is autoreclame zo populair onder bedrijven? verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>
Ideële reclame https://www.marketingportaal.nl/reclame-adverteren/ideele-reclame/ Tue, 11 Dec 2018 08:28:14 +0000 https://www.marketingportaal.nl/?p=3873 Ideële reclame heeft een maatschappelijk doel. Bij Ideële reclame gaat over maatschappelijke onderwerpen met als doel bewustwording te creëren en een gedragsverandering te bewerkstelligen. Een voorbeeld van ideële reclame zijn de reclamecampagnes van Veilig Verkeer Nederland en van SIRE. Verschil...

Het bericht Ideële reclame verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>
Ideële reclame heeft een maatschappelijk doel. Bij Ideële reclame gaat over maatschappelijke onderwerpen met als doel bewustwording te creëren en een gedragsverandering te bewerkstelligen. Een voorbeeld van ideële reclame zijn de reclamecampagnes van Veilig Verkeer Nederland en van SIRE.

Verschil commerciële reclame en ideële reclame

In tegenstelling tot commerciële reclames hebben ideële reclames geen commercieel doel. Het doel gaat niet om de verkoop te stimuleren of het imago te verbeteren, maar om bewustwording en gedragsverandering te creëren in de maatschappij.

Stichting ideële reclames – SIRE

Veel bekende ideële reclames zijn afkomstig van SIRE (stichting ideële reclame). SIRE is een onafhankelijke stichting in Nederland met als doel maatschappelijke onderwerpen onder de aandacht te brengen. Een bekend voorbeeld is de campagne ‘Handen af van onze hulpverleners’. Een ander mooi voorbeeld van ideële reclame van SIRE zijn de vele reclamecampagnes omtrent de gevaren van vuurwerk.

Voorbeelden ideële reclame:

Onderstaand een overzicht van bekende ideële reclames:

  • ideele reclameDe scholen zijn weer begonnen; een ideële reclamecampagne van Veilig Verkeer Nederland met als doel bewustwording creëren.
  • BOB – Het woord bobben is inmiddels een begrip in Nederland en is een mooi voorbeeld van ideële reclame.
  • Voorbeelden van SIRE:Je bent een runt als je met vuurwerk stunt’ en ‘handen af van onze hulpverleners’. Ook de bekende reclame uit 1997 ‘wie is toch die man die op zondag het vlees snijdt?’ is een voorbeeld van ideële reclame van SIRE.
  • Ook de reclames van het Wereld Natuurfonds zijn voorbeelden van ideële reclame waarin wordt gevraagd om bewustwording van de natuur. Zie onderstaand wereldbekend voorbeeld.

ideele reclame

Lees meer over reclame en de verschillende soorten reclame.

Het bericht Ideële reclame verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>
Soorten reclame https://www.marketingportaal.nl/reclame-adverteren/reclame/ Mon, 10 Dec 2018 13:20:05 +0000 https://www.marketingportaal.nl/?p=3801 Reclame is een onderdeel van marketingcommunicatie. Reclame is een communicatiemiddel met als doel de kennis, houding en het gedrag van de ontvanger te beïnvloeden. Er is pas sprake van reclame als er gebruik wordt gemaakt van massamedia én er voor...

Het bericht Soorten reclame verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>
Reclame is een onderdeel van marketingcommunicatie. Reclame is een communicatiemiddel met als doel de kennis, houding en het gedrag van de ontvanger te beïnvloeden. Er is pas sprake van reclame als er gebruik wordt gemaakt van massamedia én er voor wordt betaald.

In dit artikel wordt de definitie van reclame verder toegelicht, wat is reclame precies? wat is het doel van reclame en we beschrijven de verschillende soorten reclame met voorbeelden.

Wat is reclame?

Wat is reclame nu eigenlijk precies? Reclame wordt vaak door elkaar gehaald met marketingcommunicatie, maar reclame is veel minder breed. Er zijn verschillende marketingcommunicatiemiddelen en reclame is er hier één van. Je mag pas van reclame spreken als ervoor wordt betaald en er een massamedium wordt ingezet. Een voorbeeld van reclame is een commercial op tv, radio of internet.

Het doel van reclame

Het doel van reclame is het beïnvloeden van de ontvanger. Het is belangrijk voorafgaand het doel van reclame vast te stellen. In het reclameplan worden de reclamedoelstellingen bepaald, oftewel wat wil je bereiken met de reclame?  De doelstellingen worden vaak uitgedrukt in kennis, houding en gedrag.

  • Kennis: de ontvanger moet bekend worden met het product.
  • Houding: de ontvanger moet een positieve houding aannemen ten opzichte van het product.
  • Gedrag: de reclame moet een gedragsverandering bewerkstelligen. Kortom, er dient over te gaan tot een actie of aankoop.

De doelstellingen dienen SMART geformuleerd te worden. Afhankelijk van het doel van reclame kunnen verschillende soorten reclame gecommuniceerd worden. Lees meer over de verschillende soorten reclame die je kan inzetten.

Soorten reclame en voorbeelden

Er zijn vele verschillende soorten reclame. Het ene soort reclame is gericht op de lange termijn, zoals merkbekendheid. Het andere soort reclame wordt toegepast bij het beïnvloeden van een impulsieve aankoop (actiereclame) of het verbeteren van het imago (institutionele reclame). Onderstaand zullen we de meest voorkomende soorten reclame weergeven met voorbeelden.

Actiereclame

Actiereclame heeft als doel om iemand over te laten gaan tot een bepaalde actie. Vaak zijn dit aanbiedingen om de ontvanger over te halen een product of dienst te kopen. Een voorbeeld van actiereclame zijn reclamefolders waarin de wekelijkse acties worden gecommuniceerd. Actiereclame heeft een korte looptijd.

Themareclame

Themareclame heeft een langere looptijd dan actiereclame en heeft als doel meer merkbekendheid te creëren en het imago te beïnvloeden. Sfeer speelt een belangrijke rol bij dit soort reclame.

Inhankende reclame

Bij inhakende reclame wordt er ingespeeld op een actuele gebeurtenis, zoals Prinsjesdag of Valentijnsdag. Inhakende reclames zie je de laatste jaren steeds meer en dan vooral op social media. Een voorbeeld hiervan zijn de inmiddels bekende inhakers van Heineken en Bol.com. Kruidvat won destijds een prijs voor de beste inhaker tijdens Prinsjesdag. Een goede inhaker zorgt voor een positief imago en voor herkenning.

inhakende reclame

Voorbeeld inhakende reclame

Vergelijkende reclame

Bij vergelijkende reclame wordt een product of dienst vergeleken met dat van de concurrent. Het doel hiervan is informeren en beïnvloeden en de concurrentie stimuleren. Er zijn echter wel regels bij dit soort reclame. Zo mag je de naam van de concurrent geen schade toebrengen en mag je geen appels met peren vergelijken, dit wordt misleidend genoemd.

Parodiërende reclame

Soorten reclame - Parodiërende reclame

Voorbeeld van Parodiërende reclame

Een variant van vergelijkende reclame is parodiërende reclame. Er wordt een parodie gemaakt op de reclame van een concurrent. Een voorbeeld van parodiërende reclame zijn de reclames van supermarkt Boni waarin een parodie wordt gemaakt op de reclame van supermarktketen Plus.

Advertorial

Een advertorial is onderscheidend van de andere soorten reclame, omdat het niet lijkt op reclame. Met een advertorial wil de afzender laten lijken dat de reclame een redactioneel artikel is, zodat het een objectieve boodschap lijkt. Er zijn wel regels aan deze vorm van reclame, omdat de ontvanger deze vorm van reclame moet kunnen onderscheiden van een echt artikel. Zo moet er altijd bovenaan de advertorial staan dat het om een advertentie gaat en moet de advertorial worden afgesloten met de naam en het logo van de afzender.

Sluikreclame

Ook sluikreclame lijkt in eerste instantie niet op reclame. Bij sluikreclame wordt een product of dienst buiten de reclameblokken in beeld gebracht bij een film of programma. Een voorbeeld van sluikreclame is een film waarin de hoofdpersonen bijvoorbeeld Apple producten gebruiken die meerdere keren in beeld komen. Je ziet dat sluikreclame ook veel wordt toegepast om eten en drinken te promoten. De adverteerder betaald voor het aantal keren dat zijn product in beeld komt. Het doel van deze vorm van reclame is dat men een positieve houding krijgt ten opzichte van het product. Een voordeel is dat de producten in een logische omgeving worden getoond en dat je niet weg kan zappen, zoals bij een reclameblok.

Institutionele reclame 

Bij institutionele reclame wordt geprobeerd het imago van het bedrijf positief te beïnvloeden. Het gaat bij institutionele reclame dus niet om specifieke producten of diensten. Institutionele reclame is een middel dat wordt ingezet bij corporate communicatie waarbij het gaat om reputatie, imago en identiteit. Een reclame-uiting van een organisatie waarin bijvoorbeeld wordt gecommuniceerd de beste of goedkoopste te zijn, is een voorbeeld van institutionele reclame.

Ideële reclame

Ideële reclame heeft in tegenstelling tot bovenstaande voorbeelden een maatschappelijk doel. Ideële reclamecampagnes gaan over maatschappelijke onderwerpen en hebben als doel bewustwording te creëren en een gedragsverandering te bewerkstelligen. Voorbeelden zijn de campagnes van SIRE. Lees meer over ideële reclame.

Het bericht Soorten reclame verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>
Marketingcommunicatie (marcom) https://www.marketingportaal.nl/communicatie/marketingcommunicatie-marcom/ Mon, 10 Dec 2018 12:55:38 +0000 https://www.marketingportaal.nl/?p=3793 Marketingcommunicatie (marcom) omvat alle communicatie die ingezet kan worden om in te spelen op de wensen en behoeften van de consument (marketing) met als doel winst voor eigen organisatie. De communicatiemiddelen die ingezet kunnen worden, vormen samen de marketingcommunicatiemix. In...

Het bericht Marketingcommunicatie (marcom) verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>
Marketingcommunicatie (marcom) omvat alle communicatie die ingezet kan worden om in te spelen op de wensen en behoeften van de consument (marketing) met als doel winst voor eigen organisatie. De communicatiemiddelen die ingezet kunnen worden, vormen samen de marketingcommunicatiemix.

In dit artikel leggen we alles uit over marketingcommunicatie, het marketingcommunicatieplan met daarin de marketingcommunicatiemix, instrumenten en natuurlijk marketingcommunicatie voorbeelden. 

Over marketing

Marcom is een onderdeel van de marketingmix. Bij marketing gaat het om het in spelen op de wensen en de behoeften van de consument met het uiteindelijke doel de winstgevendheid van de organisatie te verbeteren. Om de wensen en behoeften te achterhalen wordt marktonderzoek uitgevoerd.
Om vervolgens met communicatie in te spelen op behoeften van de consument worden verschillenden instrumenten gebruikt. Deze instrumenten worden de marketingmix genoemd. De marketingmix, ook bekend als de 5 p’s, bestaan uit de volgende instrumenten die allen invloed op elkaar hebben.

  • Product
  • Prijs
  • Plaats
  • Personeel
  • Promotie / Marketingcommunicatie

Marketingcommunicatie is dus een onderdeel van de marketingmix.

Definitie marketingcommunicatie:

Met promotie uit de marketingmix wordt marketingcommunicatie bedoeld, afgekort tot marcom. Marketingcommunicatie omvat alle communicatie die ingezet kan worden bij marketing, oftewel om in te spelen op de wensen en behoeften van de consument. Alle communicatiemiddelen die ingezet kunnen worden, worden samen de marketingcommunicatiemix genoemd.

Marketingcommunicatieplan

Het marketingcommunicatieplan komt voort uit het marketingplan. In het marketingplan wordt beschreven welke doelstellingen en doelgroepen op welke manier benaderd worden. Een onderdeel uit het marketingplan is de promotie / marketingcommunicatie. De strategische en verdere lijnen van dit onderdeel worden beschreven in het marketingcommunicatieplan. De marketingcommunicatiestrategie wordt in dit plan uitgewerkt tot een operationeel plan.

Voorbeeld marketingcommunicatieplan:

  • MarketingcommunicatieAnalyse
  • Doelstellingen
  • Doelgroep
  • Marketingcommunicatiestrategie
  • Positionering
  • Propositie
  • Briefing
  • Marketingcommunicatiemix
  • Budgettering
  • Planning en uitvoering
  • Evalutatie

Marketingcommunicatiestrategie

Een belangrijk onderdeel uit het plan is de marketingcommunicatiestrategie. Hierin wordt beschreven op welke wijze de doelstellingen gerealiseerd worden. Het bepalen van de marketingcommunicatiestrategie is dus afhankelijk van de gestelde doelstellingen, maar ook van het product of de dienst. Een vraag die hierbij gesteld moet worden is ‘In welke fase van de productlevenscyclus bevindt het product/dienst zich?’ Daarnaast zijn ook de wensen en behoeften van de doelgroep weer van groot belang.

Marketingcommunicatiemix en instrumenten

Nadat de strategie is bepaald en de positionering en propositie zijn vastgesteld is het tijd om de marketingcommunicatiemix te bepalen. Oftewel, welke marketingcommunicatiemiddelen worden ingezet? De marketingcommunicatiemix bestaat uit de volgende middelen / instrumenten:

  • Reclame
  • Sales promotions
  • Sponsoring
  • Persoonlijke verkoop
  • Direct Marketing
  • Public Relations (PR)
  • Winkelcommunicatie
  • Evenementen

Marcom voorbeelden

Marcom voorbeelden - saleOnderstaand volgen een aantal marketingcommunicatie voorbeelden:

  • Er is sprake van reclame wanneer het gaat om betaalde massamedia. Een voorbeeld is dus een commercial op televisie, radio of internet.
  • Een voorbeeld van sales promotion is een tijdelijke verandering van prijs. Je kan een korting geven, maar je kan ook kiezen voor waardestijging door bijvoorbeeld een bonusverpakking te verkopen.
  • Een voorbeeld van direct marketing is een brief, e-mail of telefoon waarin de ontvanger persoonlijk wordt aangesproken. Direct marketing zit tussen persoonlijke verkoop en reclame in.

Het bericht Marketingcommunicatie (marcom) verscheen eerst op Marketingportaal.

]]>