(advertentie)

Zo maak je je webcopy korter (en dus beter)

webcopy

Ken je dat filmpje Mand? Meesterinterviewer Maxim Hartman bevraagt een oude man en dwingt hem om kort van stof te zijn. Zó kort, dat ‘mand van Tichelaar, een antiek porseleinen mandje voor op tafel’ tot frustratie van de antiquair uiteindelijk ‘MAND’ wordt. Een hilarische video met bijna drie miljoen views. Maar ook met een belangrijke boodschap: korter is beter. Zo ook je webteksten. Hoe je dat doet? Wij geven drie tips hoe jij als tekstschrijver je teksten korter kan maken. 

1. Zet het mes erin

Het is moeilijk, een korte tekst schrijven. Je hebt kennis en wilt veel vertellen. Logisch. Daarom een kleine realiteitscheck: sitebezoekers lezen maar 28 procent van alle woorden. Hoe minder woorden, hoe groter de kans dat we ze lezen. Dus pak de heggenschaar en snoeien maar. ‘Heel erg leuk’ kan ook ‘fantastisch’ zijn. Haal herhalingen eruit en focus je op de kernboodschap.De rest? Grappige weetjes en zijstraatjes: weg ermee. Schrijver William Faulkner zei het al: Kill your darlings.

2. Geef je tekst vaart

Nadat je het mes in je tekst hebt gezet, kijk je kritisch naar hoe je hebt geschreven. Want vaak kan dit korter, vlotter en scherper. ‘Het geven van advies’ kan drie keer korter: ‘adviseren’. Hulpwerkwoorden? Maken je tekst lang en zijn vaak overbodig. Waarom ‘je kunt contact opnemen’, als je ‘neem contact op’ kunt zeggen? Het lijkt voor de hand liggend, maar pas op: zulke zinnen sluipen er altijd in. Bijkomend voordeel van gas erop: de tekst wordt niet alleen korter, maar ook lekkerder leesbaar.

3. Waarom moeilijk, als het makkelijk kan?

Webteksten inkorten is niet altijd hard werken, integendeel. Je kunt het jezelf makkelijk maken door met verwijzingen te werken. In plaats van uitleggen, beschrijven of parafraseren gebruik je een hyperlink Je zit tenslotte op het internet, dus maak er gebruik van! Het is niet de bedoeling dat de tekst meer blauw ziet dan zwart, hou vooral de mogelijkheid in gedachte. Geniet, maar link met mate.

Zie je – ondanks deze tips – de bomen door het bos niet meer? Vraag dan iemand anders om te snijden. Een frisse blik doet wonderen.

Dit artikel is geschreven door .