(advertentie)

Eigen onderneming? Zo zorg je voor een hoge werknemerstevredenheid

Werknemers

Als werkgever, manager, teamlid of een andere functie waarbij je een leidinggevende functie hebt, is je doel om het werk zo efficiënt mogelijk uit te voeren. Hier komen verschillende factoren bij kijken. Denk maar eens aan de systemen die worden gebruikt of de werkdruk. Wanneer dit goed ingericht is, zal dit er voor zorgen dat er efficiënt wordt gewerkt. Een ander belangrijke factor is de werknemerstevredenheid. Wanneer je iets leuk vindt, is het eenvoudiger om het uit te voeren. Als werknemers hun werk leuk vinden en goed in hun vel zitten, zal dit de prestaties positief beïnvloeden. Dat klinkt makkelijker dan het lijkt. Ook hier zijn weer verschillende factoren aan verbonden. In dit artikel worden de factoren waarmee de werknemerstevredenheid kan worden beïnvloed benoemd.

Teambuilding en bedrijfsuitjes

Om de onderlinge sfeer binnen een bedrijf positief te beïnvloeden is het van belang om er voor te zorgen dat de werknemers zich op hun gemak voelen bij de werkzaamheden en de collega’s. Op dit laatste gaan we dieper in. Collega’s hoeven geen vrienden te worden, maar het is wel belangrijk dat ze goed met elkaar kunnen omgaan, samenwerken en op hun gemak zijn bij elkaar. Dit kan bevorderd worden door te werken aan de band middels teambuilding en bedrijfsuitjes. Overal in het land worden activiteiten georganiseerd. Denk maar eens aan teambuilding in Rotterdam. Werknemers leren elkaar op een andere manier kennen, wat zorgt voor een betere en andere band. Ook in bijvoorbeeld Den Haag kan je een leuk uitje organiseren. Een bedrijfsuitje in Den Haag kan je zelf organiseren, maar er zijn ook verschillende organisaties die zo’n uitje voor jou kunnen organiseren. Wel zo makkelijk als je druk bent!

Verantwoordelijkheid geven

Werknemers vinden het fijn om gewaardeerd te worden. Waardering voor het werk dat ze doen, maar ook persoonlijke waardering voor de kwaliteit van hun werk. Dit kan je als werkgever doen door complimenten en beloningen te geven. Een kaartje op z’n tijd of misschien wel een taart voor het behalen van een belangrijk doel zijn enkele voorbeelden. Naast beloningen is het krijgen van verantwoordelijkheid ook belangrijk voor werknemers. Op dat moment voelen zij zich belangrijk en gewaardeerd. Het gevoel dat je iets doet dat écht nuttig is en van meerwaarde is voor het bedrijf geeft voldoening. Door meer verantwoordelijkheid te krijgen worden werknemers gemotiveerd, wat weer een positieve invloed heeft op de kwaliteit van het werk en de tevredenheid.

Gesprekken en openheid

Een andere manier om de werknemerstevredenheid positief te beïnvloeden is het achterhalen hoe dit mogelijk is. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan door het voeren van gesprekken. Dit hoeven geen lange en diepgaande gesprekken te zijn. Enkel het bespreken van hoe het gaat en of de werknemer ergens tegenaan loopt is voldoende. De werknemer moet het gevoel krijgen zijn/haar hart te kunnen luchten bij een vertrouwenspersoon. Naast het voeren van deze gesprekken zal je ook naar buiten moeten brengen dat de vertrouwenspersoon altijd beschikbaar is. Dus openheid en transparantie naar je werknemers toe is hierbij van belang.

De werknemerstevredenheid is dus afhankelijk van verschillende factoren. Daarnaast is iedereen anders en zal er moeten worden gekeken en worden geluisterd naar de werknemers zelf. Want door goed te luisteren, bereik je het meest!

Dit artikel is geschreven door .