(advertentie)

Hbo scriptie schrijven? 8 tips!

hbo scriptie schrijven

Een scriptie schrijven is niet eenvoudig. Hoe het afstuderen er voor een hbo student uit ziet, verschilt per studie. In de meeste gevallen moet je een onderzoek verrichten en in sommige gevallen ook een adviesrapport schrijven. Hoe kun je nu succesvol een hbo scriptie schrijven? In dit artikel geven we je 8 tips.

hbo scriptie schrijven

Tip 1. Hbo scriptie schrijven? Afkaderen!

Tijdens het schrijven van je scriptie voor het hbo is het erg belangrijk dat je je onderzoek goed afkadert! En als het van toepassing is, ook je adviesvraag. Waarom? Ten eerste omdat je dan voor jezelf (en voor de opdrachtgever) heel duidelijk hebt gemaakt wat je gaat onderzoeken (en waarom). Op deze manier kan er later, wanneer je eenmaal bezig bent met je onderzoek, geen twijfel ontstaan. De kaders zijn duidelijk: dit onderzoek ik wel en dit niet.

Ten tweede omdat je gewoon niet heel tijd hebt. Let daarbij wel op dat je in je plan van aanpak en onderzoeksopzet duidelijk beargumenteert waarom je wat gaat onderzoeken. ‘Niet genoeg tijd’ wordt niet gezien als een goed argument. Je kunt beter aangeven dat je X wilt onderzoeken, omdat je eerst Y wilt weten. Daarna kan er vervolgonderzoek worden gedaan.

Tip 2. Maak een realistische planning

Bij het schrijven van een hbo scriptie komt veel kijken. In een korte tijd moet er veel gebeuren. Daarom is het belangrijk dat je in het begin een goede en realistische planning opstelt. Makkelijker gezegd dan gedaan, want tijdens het schrijven van je scriptie voor het hbo ben je ook afhankelijk van andere mensen. Al deze mensen hebben vaak volle agenda’s.

Houd dit in je achterhoofd bij het opstellen van een planning. Vooral voor het afnemen van enquêtes en het houden van interviews heb je de nodige tijd nodig. En ook voor het uitwerken daarvan. Probeer mensen die je wilt interviewen al vroeg te benaderen, zodat je afspraken in kunt plannen. En probeer op tijd te beginnen met enquêteren. Het is namelijk altijd nog maar afwachten hoeveel mensen er bereid zijn om met je onderzoek mee te werken.

Tip 3. Zorg voor draagvlak

Een hbo scriptie schrijven is niet eenvoudig. En al helemaal niet wanneer mensen niet achter je ideeën staan. De kans dat de opdrachtgever dan uiteindelijk iets met je scriptie gaat doen, is klein. Zorg dus ten allen tijde voor draagvlak! Al vanaf het begin. Dat betekent veel overleggen en wellicht veel discussies. Het schrijven van je scriptie kan daardoor wat moeizamer gaan en wat meer tijd in beslag nemen, maar uiteindelijk levert het ook meer op.

Wil je mensen benaderen voor je onderzoek? Leg dan duidelijk uit dat het voor je afstuderen is, hoeveel tijd een interview of het invullen van een enquête kost, waarom hun deelname zo belangrijk voor je is en wat zij aan het onderzoek hebben. Vooral dat laatste is belangrijk. Wanneer je dit doet, zijn mensen vaak wel bereid om met je mee te werken.

Tip 4. Gebruik goede bronnen

Je kunt alleen succesvol een hbo scriptie schrijven wanneer je goede bronnen gebruikt. Google weet alles. Of nou ja, een heleboel. Je kunt hier voor je scriptie veel informatie vinden, maar laat je (studie)boeken niet links liggen. Deze (studie)boeken geven vaak veel meer gedetailleerde informatie over bepaalde onderwerpen en over het opstellen van goede plannen/strategieën. Bovendien kun je makkelijker bepalen of het een goede en betrouwbare bron is. Bij een internetartikel is dat soms nog maar de vraag. Er zijn immers ook veel onwaarheden op het internet te vinden. Wees dus kritisch. Zorg er ook voor dat je de juiste boeken gebruikt. Niet alleen qua inhoud, ook qua recentheid.

Tip 5. Kies een goede onderzoeksmethode

Een goed onderzoek staat of valt met een goede onderzoeksmethode en een goed onderzoeksmodel. De examencommissie hecht hier vaak veel waarde aan. Houd hier rekening mee wanneer je een scriptie gaat schrijven voor het hbo. Al heb je waardevolle informatie kunnen verzamelen, wanneer de examencommissie twijfelt of vragen heeft over je onderzoeksopzet, zul je vaak geen hele hoge cijfers halen. Ook al is je plan van aanpak in eerste instantie goedgekeurd! Daarom is het belangrijk dat je verschillende methodes en modellen tegen elkaar afweegt en je keuzes goed onderbouwt. Ook moet je er op letten dat je geen ‘verouderde’ methodes en modellen gebruikt.

Tip 6. Feedback is nuttig, maar vergeet je eigen deskundigheid niet

Bij het schrijven van een scriptie voor het hbo krijg je te maken met veel verschillende mensen. Soms krijg je zoveel verschillende adviezen, dat je even niet meer weet wat je er mee aan moet. Bedenk dan het volgende. Feedback krijgen is positief en nuttig, maar vaak ook subjectief. Verlies je niet teveel in al die meningen. Wat vind je zelf? Het is goed om alle feedback tot je te nemen en adviezen tegen elkaar af te wegen, maar maak wel keuzes.

Er is maar een kleine kans dat je alle partijen tijdens het afstuderen 100% tevreden krijgt en houdt. Bij het schrijven van een scriptie voor het hbo is het de bedoeling dat jíj laat zien dat je deskundig bent. Je bent niet verplicht om alle adviezen op te volgen, soms is dat gewoon onmogelijk. Beargumenteer in je scriptie altijd heel goed de keuzes die je hebt gemaakt. En áls er al een mening is waar je veel waarde aan moet hechten, dan is dat de mening van de examencommissie. Zij bepaalt uiteindelijk of je een diploma krijgt of niet.

Tip 7. Laat mensen je werk lezen

Print je hbo scriptie uit en laat het door andere mensen lezen. Door mensen binnen het bedrijf waar je afstudeert, maar ook door familieleden, vrienden en kennissen. Het kan je veel nieuwe inzichten opleveren en je kunt een idee krijgen of je kwalitatief een goed rapport hebt geschreven. Zowel qua taal als qua inhoud. Wanneer buitenstaanders je rapportage begrijpen, dan is dat een goed teken. Laat je werk ook nakijken op taal- en spelfouten.

Tip 8. Zorg voor ontspanning!

Een goede hbo scriptie schrijven kost veel energie en levert vaak (veel) stress op. Wil je deze periode goed doorkomen? Maak dan ook tijd voor ontspanning. Ontspanning zorgt voor meer creativiteit en productiviteit. Door afstand te nemen, krijg je soms weer nieuwe ideeën. Het zou fantastisch zijn als je niet op vaste tijden aan je scriptie hoeft te werken, bijvoorbeeld van half 9 tot 5 uur (op kantoor). Soms loop je gewoon even vast en is het beter om er later nog eens naar te kijken. Een tekort aan ideeën? Dan kan douchen nog wel eens helpen. Dit zorgt voor extra bloedtoevoer naar je hersenen. Dit kan natuurlijk alleen als je thuis werkt.

Veel succes met het schrijven van je hbo scriptie!

Dit artikel is geschreven door .