(advertentie)

Gratis lettertypes – 10 professionele fonts

Gratis lettertypes zijn ideaal. Voor de ZZP-er die zijn eigen huisstijl wil ontwerpen. Voor de student die zijn verslag een verzorgde uitstraling wil geven. Voor de blogger die een nieuwe look ’n feel zoekt.

Jaren geleden werden gratis lettertypes vooral gemaakt door hobbyisten. Dit resulteerde in veel creatieve lettertypes van lage kwaliteit. Deze lettertypes waren meestal niet goed te gebruiken in een huisstijl of professionele documenten. Een goed lettertype kost enorm veel tijd om te maken. Daarom zijn lettertypes meestal duur, tussen de €30 en de €300 per licentie voor een lettertype familie (een set lettertypes met verschillende diktes).

Zelfs in een commercieel bedrijf is het lastig om kosten voor lettertypes te verantwoorden. Betaalde lettertypes zijn niet goed schaalbaar, omdat er voor elke medewerker kosten aan verbonden zijn. Ook voor het gebruik op de website of in een mobile app moet vaak apart betaald worden. Om deze redenen is het ook voor een professionele organisatie interessant om gratis lettertypes te overwegen.

Gelukkig zijn er de laatste jaren veel initiatieven geweest om professionele lettertypes gratis aan te bieden. In dit artikel geven we 10 mooie professionele lettertypes die je zonder kosten zowel voor persoonlijke als commerciële doeleinden kunt gebruiken.

Gratis lettertype kiezen

Wil je jouw document een professionele uitstraling geven? Let dan op de volgende aandachtspunten bij het kiezen van een lettertype:

 • Licentie: Is het lettertype gratis voor zowel persoonlijk gebruik als commercieel gebruik.
 • Bold en Italic: Heeft het lettertype meerdere diktes en schuingedrukte tekst beschikbaar?
 • Grootte: Is het lettertype alleen geschikt voor koptekst? Of is het lettertype ook mooi en leesbaar bij kleine tekst. Sommige lettertypes hebben meer karakter daardoor meer geschikt voor gebruik met grote letters in posters. Deze lettertypes zijn vaak weer minder geschikt voor langere stukken tekst.
 • Speciale tekens: Zijn speciale tekens zoals het €-teken beschikbaar. En karakters uit andere landen waar jouw organisatie actief is?
 • Niet alleen het lettertype is belangrijk. Ook de verhoudingen tussen de kopjes en de tekst, de regelafstand en de tekstgrootte hebben enorm veel invloed op de uitstraling van jouw document.

Let op: Als je een document of e-mail opmaakt in een bepaalt lettertype, dan moet de ander hetzelfde lettertype hebben om het document in dat lettertype te kunnen lezen. Als de ander het lettertype niet heeft, dan wordt een alternatief lettertype getoond. Bij exporteren naar PDF hoeft de ontvanger het lettertype niet te installeren. Het lettertype wordt bij PDF namelijk meegestuurd in het document.

10 mooie professionele lettertypes – gratis

Hier is een selectie van 10 lettertypes die zeer geschikt zijn in een huisstijl of voor het opmaken van documenten. Bovendien zijn deze lettertypes gratis voor persoonlijk en commercieel gebruik.

 1. Fira Sans
 2. Source Sans ProSource Serif Pro en Source Code Pro
 3. Lato
 4. Roboto
 5. Open Sans
 6. Exo 2.0
 7. Tillitium Text
 8. PT Serif, PT Sans en PT Mono
 9. Merriweather
 10. Gentium Basic

Zelf verder zoeken naar gratis lettertypes

Misschien heb je nog niet kunnen vinden wat je zocht. Hier zijn een aantal websites waar je je zoektocht kunt voortzetten. Succes!

Dit artikel is geschreven door .