(advertentie)

Website as a Service: bouw jij zo een website?

Website as a service
Als je op zoek bent naar een manier om een website te bouwen zonder veel technische kennis, dan is Website as a Service (WaaS) misschien wel iets voor jou. Met WaaS hoef je niet zelf aan de slag met het ontwerp, de hosting en het onderhoud van je website. In plaats daarvan neem je een abonnement bij een WaaS provider die deze zaken voor jou regelt. In dit artikel leggen we uit wat WaaS is en wat de voor- en nadelen ervan zijn.

Wat is Website as a Service?

Website as a Service is een dienst die je helpt bij het opzetten en onderhouden van je website. Bij WaaS hoef je zelf geen technische kennis te hebben om een website te bouwen. Het enige wat je nodig hebt is een abonnement bij een WaaS provider. De provider zorgt voor het ontwerp van je website, de hosting en het onderhoud ervan. Jij hoeft alleen nog maar de inhoud van je website te beheren.

Voordelen van Website as a Service

  1. Geen technische kennis vereist

Het grootste voordeel van Website as a Service is dat je zelf geen technische kennis hoeft te hebben. Je hoeft niet te weten hoe je een website moet ontwerpen of hoe je deze moet hosten en onderhouden. Al deze zaken worden voor jou geregeld door de WaaS provider. Zo kun jij je volledig richten op de inhoud van je website en hoef je je geen zorgen te maken over de technische aspecten.

  1. Kostenbesparend

Een ander voordeel van WaaS is dat het kostenbesparend voor je marketingkosten kan zijn. Als je zelf een website wilt bouwen, dan moet je investeren in software, hardware en hosting. Bij WaaS betaal je alleen een abonnementprijs. Deze prijs is vaak veel lager dan de kosten die je zou maken als je zelf een website zou bouwen en onderhouden.

  1. Geen zorgen over updates en backups

Als je zelf een website bouwt, dan moet je regelmatig updates uitvoeren om de veiligheid en de functionaliteit van je website te waarborgen. Bij WaaS hoef je je hier geen zorgen over te maken. De provider zorgt ervoor dat je website altijd up-to-date is en maakt regelmatig backups. Zo ben je verzekerd van een veilige en goed functionerende website.

  1. Professioneel ontwerp

Een ander voordeel van WaaS is dat je website altijd een professioneel ontwerp heeft. WaaS providers hebben vaak ervaren ontwerpers in dienst die jouw website een professionele uitstraling kunnen geven. Zo maak je een goede indruk op je bezoekers en kun je je onderscheiden van concurrenten die zelf hun website hebben gebouwd.

Schijnbare nadelen van Website as a Service

We zeggen schijnbaar want bedenk namelijk wel dat elk nadeel ook zo zijn voordeel heeft…

  1. Beperkte controle over het ontwerp

Een nadeel van WaaS is dat je beperkte controle hebt over het ontwerp van je website. Je kunt vaak kiezen uit een aantal templates en je hebt beperkte mogelijkheden om deze templates aan te passen. Als je een uniek ontwerp wilt, dan kan dat lastig zijn met WaaS. Soms is er echter toch maatwerk mogelijk als service of tegen redelijke meerkosten.

  1. Minder flexibiliteit

Een ander nadeel van WaaS is dat je minder flexibiliteit hebt dan wanneer je zelf een website bouwt. Je bent afhankelijk van de functionaliteit die de WaaS provider aanbiedt en je kunt deze functionaliteit niet altijd aanpassen aan jouw specifieke wensen. Hierdoor kan het lastig zijn om de website precies zo te maken zoals jij dat wilt. Vaak zijn bijvoorbeeld kleuraanpassingen, bijvoorbeeld aan de tinten  van je logo, wel mogelijk op verzoek.

  1. Minder controle over de hosting

Bij WaaS ben je afhankelijk van de hosting die de provider aanbiedt. Als de provider bijvoorbeeld te maken krijgt met technische problemen, dan kan dit ook invloed hebben op jouw website. Je hebt hier minder controle over dan wanneer je zelf een hostingprovider kiest. Daarentegen zal de Waas-aanbieder vast een afgewogen keuze hebben gemaakt voor een goede performance.

  1. Abonnementskosten

Een nadeel van WaaS is dat je abonnementskosten betaalt voor de dienstverlening van de provider. Deze kosten kunnen op de lange termijn oplopen en zijn vaak hoger dan de kosten die je zou maken als je zelf een website bouwt en onderhoudt. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar de kosten van verschillende WaaS providers en deze te vergelijken met de kosten van zelf bouwen en onderhouden. In de praktijk vallen de kosten van repeterend onderhoud echter toch vaak tegen en houdt dat je af van gewenste aanpassingen. Met een abonnement weet je in ieder geval wel waar je aan toe bent…

WaaS: maak je keuze en maak je website

Website as a Service kan een goede oplossing zijn voor mensen die geen of beperkte technische kennis hebben en toch snel een professionele website willen opzetten. Het heeft voordelen zoals ‘geen technische kennis vereist’, kostenbesparend, geen zorgen over updates en backups en een professioneel ontwerp. Maar het heeft op het eerste oog ook nadelen zoals beperkte controle over het ontwerp, minder flexibiliteit, minder controle over de hosting en abonnementskosten. Toch wordt de WaaS-soep niet zo heet gegeten.. Het is belangrijk om goed te kijken naar de voor- en nadelen voor jouw situatie en wensen en te bepalen of WaaS de beste oplossing is voor jouw specifieke situatie. We wensen je alle wijsheid toe!

Dit artikel is geschreven door .