(advertentie)

Opmaaktips voor webteksten

Heldere teksten zijn teksten die prettig ogen en met weinig moeite gelezen kunnen worden. De beste manier om dat te bereiken is het opstellen van zogenaamde stylesheets die de opmaak volledig afdwingen.

Veel professionele CMS systemen geven een webredacteur daarom maar heel weinig vrijheid en vaak kan hij of zij alleen maar platte tekst invoeren. De laatste jaren echter zijn de leveranciers van dergelijke systemen ertoe overgegaan om zogenaamde wysiwyg (what you see is what you get) tekstbewerkers te introduceren waarmee een redacteur de tekst zelf kan vormgeven; vet, cursief, fontgrootte, kleur, achtergrondkleur, etc. Het grote gevaar is daarbij dat een website op den duur rommelig wordt en steeds slechter leesbaar. Daarom in dit artikel een aantal tips om uw tekst op de juiste manier op te maken.

Lettertype en lettergrootte

Om heldere teksten te schrijven voor een website wordt bijvoorbeeld afgeraden om regels cursief te zetten. Cursieve teksten zijn slecht leesbaar en komen ook erg rommelig over. Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor één lettertype. Te veel lettertypes komt de leesbaarheid niet ten goede en geeft daarbij ook nog eens een rommelig aanzicht. Het is onverstandig om voor een webtekst een willekeurig lettertype te kiezen. U kunt beter kiezen voor lettertypes die speciaal zijn ontworpen voor het lezen vanaf een beeldscherm. Deze lettertypes zijn uitgebreid getest en daarvan weet u dus zeker dat ze goed leesbaar zijnvoor de bezoeker van uw website. Hieronder geven we een opsomming van deze lettertypes:

  • Verdana
  • Arial
  • Georgia
  • Tahoma

Naast het soort lettertype is ook de grootte van het font van belang. Een te kleine letter is bijvoorbeeld voor ouderen en visueel gehandicapten slecht te lezen. Een te groot lettertype kan erg onelegant overkomen. Om erachter te komen hoe u dit het beste kunt doen, kunt u bijvoorbeeld eens gaan kijken op www.drempelsweg.nl.

Wat is drempelsweg

Drempelsweg is een instantie die opkomt voor toegankelijke websites voor mensen met een visuele handicap. Op deze website (www.drempelsweg.nl) kunt u uitgebreide informatie vinden om te voldoen aan de drempelsweg voorwaarden. Eén van de voorwaarden is bijvoorbeeld dat mensen de mogelijkheid moeten hebben om de tekstgrootte aan te kunnen passen. Voldoet uw site aan  alle voorwaarden van drempelsweg, dan krijgt u een speciaal drempelsweg certificaat op uw site. Dit komt natuurlijk de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van uw website enorm ten goede.

Het gebruik van kleuren in teksten

Kleuren kunnen ook grote invloed hebben op de helderheid van een tekst. Een goed contrast tussen tekst en achtergrond is daarom ook erg belangrijk. Bezoekers van een website zullen enorm moeten turen als er een gele tekst op een witte achtergrond staat. Als de tekst daarbij ook nog eens erg klein is, wordt de tekst helemaal onleesbaar. Het is dus van groot belang om over de kleur van tekst en achtergrond na te denken. Een goed contrast is belangrijk, maar te veel contrast kan ook weer slecht zijn. Een zwarte achtergrond met een gele tekst zal een bezoeker zeer aan de ogen doen en is dus ook niet erg effectief. Belangrijk is om voor een goed contrast te zorgen, maar daarin ook weer niet te veel gaan overdrijven.

Aanbevolen links:
http://www.drempelsweg.nl
http://www.hayona.nl

Dit artikel is geschreven door .