(advertentie)

De kunst van Responsive design

Er zijn nog webdesigners die hun hoofd in het zand steken, maar je kunt er nu echt niet meer ontkennen dat je website steeds vaker via mobiele apparaten wordt bezocht.

Denk jij ook met weemoed terug aan de tijd dat computerschermen nog allemaal dezelfde vorm hadden? Meenemen was fysiek niet mogelijk gezien het gewicht, maar je wist in ieder geval zeker dat je website er overal vrijwel hetzelfde uit zou komen te zien. Ach, het waren simpeler tijden. De technologische ontwikkelingen staan niet stil en zorgen ervoor dat webdesigners continu voor nieuwe uitdagingen komen te staan. Vandaag de dag kunnen we ons failliet shoppen aan het aantal beschikbare smartphones, tablets, smart tv’s en gameconsoles. Allemaal met toegang tot het internet. Je website wordt allang niet meer alleen op een gewone computer bekeken. De one-site-adapts-to-all-variant, ofwel responsive webdesign (RWD).

Nog niet zo lang geleden werd responsive webdesign gezien als bevlieging. Ethan Marcotte schreef er een artikel over dat inmiddels legendarisch is. Hij schreef dat responsive webdesign een mooi idee lijkt, maar hoogstwaarschijnlijk nooit door de massa webdesigners opgepikt zou worden. Niet veel later zag Ethan zijn voorspelling in rook opgaan en tegenwoordig is responsive webdesign zelfs de standaardvoor webdesign aan het worden. Zelf zoekmachine Google en Bing raden nu aan dat iedere website responsive moet zijn. Dat is nogal wat voor een bevlieging, vind je ook niet?

Maar komt het echt als een verrassing? Als webdesigner heb je, als het goed is, maar één doel en dat is een optimale user experience. Een prachtige website is nog steeds een ramp als de gebruiker er niet mee kan omgaan. Bezoekers willen websites op een computer, Iphone en tablet kunnen bekijken, zonder irritaties of vingerkramp van al het swipen en zoomen. De technische ontwikkelingen en de verscheidenheid aan mobiele apparaten met toegang tot het web zijn dan ook de reden waarom webdesigners met nieuwe oplossingen moeten komen. En wat blijkt? Websites moeten zich aanpassen aan hun omgeving en een perfecte UX bieden. En waarom voor ieder formaat een andere website bouwen als je ook met één exemplaar de klus kunt klaren? Gelukkig kunnen we precies dat doen met responsive webdesign.

Dit artikel is geschreven door .