(advertentie)

Uitlegvideo’s: whiteboard animatie versus infographic animatie

Whiteboard

Het nut van online video wordt voor steeds meer bedrijven duidelijk. Veel organisaties hebben behoefte aan een snelle en vooral duidelijke uitleg van hun producten of diensten. Als je op zoek gaat naar de mogelijkheden kom je al snel uit bij de volgende twee opties: een whiteboard animatie of een infographic animatie. Wat is nu precies het verschil en waarvoor moet ik kiezen? Dat zijn de vragen die waarschijnlijk in je op komen.

Whiteboard animatie

De techniek achter de whiteboard animatie is eigenlijk helemaal niet nieuw. Oorspronkelijk werd er letterlijk een video opgenomen van een tekenaar die op een whiteboard een verhaal tekent. Als dit vervolgens versnelt wordt afgespeeld ontstaat een whiteboard animatie. Simpel! Tegenwoordig wordt er echter vaak gebruik gemaakt van geanimeerde beelden om het geheel net iets interessanter te laten ogen.

Infographic animatie

Een infographic animatie zit wat complexer in elkaar. Een infographic animatie wordt, na het bedenken van een uitgebreid script en storyboard, deel voor deel opgebouwd. Alle figuren, vormen, kleuren, etc. worden één voor één digitaal uitgetekend en later wordt hier een geanimeerde video van gemaakt. De mogelijkheden zijn eindeloos. Als je een roze olifant door het beeld wilt laten vliegen, kan dat! Op die manier ontstaan er opties die met bijvoorbeeld een filmcamera nooit mogelijk zijn.

Welke stijl past bij mij?

Welke stijl het beste bij jouw organisatie past is afhankelijk van veel factoren. Het is belangrijk dat je dicht bij je doelgroep blijft staan. Een whiteboard animatie is eerder informeel dan een infographic animatie, waardoor een infographic weer beter past in een zakelijke context. Het grote verschil zit in het gebruik van kleuren. Een whiteboard animatie is meestal hoofdzakelijk in zwart en wit, terwijl een infographic animatie heel kleurrijk kan zijn. Het grote voordeel daarvan is dat het een bepaald gevoel of beeld van jouw merk of organisatie kan geven. De volgende video, die we maakten voor Coupon Club, is daar een goed voorbeeld van. Het gebruik van een bepaald kleurenschema en de samenhang van vormen en bewegingen zorgen ervoor dat de video in je hoofd blijft hangen.

Aan de andere kant zijn whiteboard animaties weer heel herkenbaar. Omdat ze er allemaal ongeveer hetzelfde uitzien weet iedereen gelijk wat hij kan verwachten bij het afspelen van de video. Dit herkenbare gevoel schept vertrouwen en zekerheid, iets dat veel bezoekers van jouw website zullen waarderen.

Als je meer informatie wilt over uitlegvideo’s, dan kan het verstandig zijn om eens rond te tafel te gaan zitten met een professionele partij.

 

Dit artikel is geschreven door .