(advertentie)

Wat zijn de eigenschappen van een goede verkoper?

eigenschappen van een verkoper

Je kent het wel, die mannetjes met grote praatjes die alles aan je proberen te verkopen. Het erge is dat ze het af en toe nog voor elkaar krijgen ook. Gelukkig zijn natuurlijk niet alle verkopers zo, maar wat is eigenlijk een goede verkoper? Natuurlijk is een verkoper goed als hij veel verkoopt. Maar dan is nog de vraag welke eigenschappen zijn hiervoor nodig?

1. Luisteren

Je zal misschien denken dat een vlotte babbel alles is wat een verkoper nodig heeft. Dit is zeker niet waar. Het is juist erg belangrijk dat een verkoper goed luistert. Op deze manier kan hij of zij inspelen op de wensen en behoeftes van de klant. Hoe beter jouw aanbod aansluit op deze wensen en behoefte van de klant, hoe groter de kans is dat je daadwerkelijk ook wat verkoopt. Aandacht hebben voor de klant is dus van belang.

2. Nieuwsgierigheid

Luisteren naar de klant is erg belangrijk maar niet iedere klant zal alles vertellen wat je wilt weten. Durf dus vragen te stellen, zo kan je de klant steeds beter in kaart brengen. Je wilt echt weten wat er speelt, soms vraag je zover door dat dit pijnpunten van de klant blootlegt. Dit is helemaal niet erg, want zo worden de klanten juist bewust van het feit dat ze hier wat aan willen doen.

3. Een dikke huid

Nee, ik bedoel niet dat een verkoper letterlijk een dikke huid moet hebben maar juist figuurlijk. Iedere verkoper zal om moeten gaan met een afwijzing, het zal vaak voorkomen dat een verkoper nee verkoopt. Het is belangrijk dat je hier tegen kan anders zal het werk je erg zwaar vallen. Natuurlijk vindt niemand het leuk om nee te verkopen maar laat je hier niet door het veld uit slaan.

4. Ken je krachten

Het is belangrijk dat je besef hebt van je eigenwaarde, waar ben jij goed in? Zo kun je namelijk inschatten op welke manier jouw kunnen een positieve bijdrage voor de klant kan hebben. Dit wordt nog wel eens onderschat maar dat maakt het niet minder belangrijk.

5. Focus op succes

Succes houdt niet voor iedereen hetzelfde in. In de meeste gevallen als verkoper wordt een hoge omzet draaien gedefinieerd als succes. Dit is natuurlijk erg belangrijk, een goede verkoper geeft alleen iets weg als zijn er wat voor terug krijgen. Toch kan je succes ook anders benaderen. Succes kan ook zijn als jij een klant zo goed geholpen hebt, zodat er aan de wensen en behoefte is voldaan en de klant super tevreden is.

Kortom: je wordt niet zomaar een top verkoper

eigenschappen van een verkoper

Zoals je leest heb je meer nodig dan een vlotte babbel als je wilt werken in de sales. Sales kan keihard zijn maar als je er goed in bent kan het je veel succes opleveren. Beschik je over de eerder genoemde eigenschappen? Dan heb je een streepje voor op je collega’s en/of je concurrenten.

Dit artikel is geschreven door .