(advertentie)

Goede backlinks verzamelen

Backlinks zijn links van andere sites naar je eigen website of weblog. Dergelijke links zijn steeds belangrijker aan het worden om je site te optimaliseren voor zoekmachines. Niet elke backlink is echter even veel waard. Sommige backlinks kunnen zelfs slecht zijn voor je site. In dit artikel enkele praktische tips voor het verzamelen van goede backlinks.

1. PageRank

Google wijst de meeste sites een pagerank toe. De pagerank bestaat uit een schaal van 1 tot 10. Hoe hoger de pagerank hoe populairder je site is. Backlinks van sites met een hogere pagerank zijn daarom ook belangrijker en effectiever voor je eigen website en je positie in de zoekmachineresultaten. Beter een link van een site met een pagerank van 8 dan 10 links van sites met een pagerank van 2. Probeer daarom zoveel mogelijk backlinks te krijgen van sites met een hoge pagerank.

2. Kijk naar de context

Backlinks van sites die relevant zijn voor je eigen website of weblog zijn beter dan backlinks van sites die totaal niets met je eigen website te maken hebben. Het eerste type backlink waardeert Google hoger dan het tweede type. Probeer daarom backlinks te krijgen van sites die relevant voor je zijn.

3. Betaald, niet betaald

Als ik niet zomaar een backlink kan krijgen van een belangrijke website dan betaal ik er toch gewoon voor? Dat kan, maar daar neem je dan wel een bepaald risico mee. Google wil namelijk betaalde links niet mee laten waarderen voor je positie in zoekmachines en de pagerank van je site. Doe je dit wel dan kan Google dit zien als spam en dat kan negatieve gevolgen hebben voor je pagerank, positie in zoekmachines of zelfs de indexatie van je site in Google. Je kan dit voorkomen door betaalde links het attribuut rel=”nofollow” mee te geven. Google weet dan dat hij deze link niet mee moet nemen in de waardering.

4. Tekst van de link (anchortekst)

Zorg ervoor dat backlinks voorzien worden van de juiste linktekst (de tekst van het linkje). Hoe beter de linktekst overeenkomt met de pagina waarnaar deze verwijst, hoe hoger Google dit zal waarderen. Dus niet ‘klik hier’, maar bijvoorbeeld ‘informatie over backlinks’.

5. Backlinks van oudere sites

Sites met een bepaalde leeftijd worden door Google hoger gewaardeeerd dan net opgestarte sites. Een backlink van een relevante ‘oudere’ site is dus beter dan een backlink van een relevante ‘jonge’ site.

6. Backlinks verkrijgen

Backlinks verkrijg je niet zomaar. Je moet er hard voor werken. Een site moet het namelijk wel waard vinden om te verwijzen naar je website. Je website moet daarom iets te bieden hebben. Het eerste om goede backlinks te verkijgen, is daarom het bieden van relevante content. Vraag er ten tweede netjes om bij relevante sites. En ten derde, probeer geen backlinks te verkrijgen door ervoor te betalen. Als Google dit merkt, ben je verder van huis. Zet je wel betaalde links in, geef dan het attribuut rel=”nofollow” mee aan het linkje.

Tot slot: met Marketingportaal kunt u zelf backlinks creëeren naar uw eigen website of weblog. Schrijf een relevant artikel en plaats onder het artikel uw eigen backlinks!

Dit artikel is geschreven door .