(advertentie)

Starten met affiliate marketing

Affiliate Marketing Revolutie

Heb jij een eigen website, blog of platform en speelt de gedachte om hier geld mee te verdienen? Dan is de affiliate marketing revolutie wellicht een perfect middel voor jouw doel. Gelouterde affiliate experts weten hier wel raad mee, maar hoe start je, als je geen ervaring hebt? In dit artikel delen we stap voor stap enkele actiepunten met beschrijving, zodat je meteen goed op weg bent.

Nog even in het kort: affiliate marketing is het aanbrengen van nieuw verkeer bij een website, webshop, platform waarbij je als affiliate een commissie verdient als de bezoeker bij een website, webshop of platform actie onderneemt, zoals een aankoop.

1. Schrijf je in bij een affiliate marketing netwerk

Als eigenaar van een website of blog vraag je je misschien af hoe je je kunt aanmelden bij publishers waar jij je bezoekers heen kunt sturen. In contact raken met publishers kun je vrij eenvoudig doen via affiliate netwerken. Zodra je je hebt aangemeld, zie je hier alle publishers en campagnes staan. Kijk wel welke publishers of campagnes goed aansluiten bij je eigen website. Hier lees je meer over in stap 2.

De grootste netwerken in Nederland zijn Daisycon, Tradetracker, Awin en PayPro. Hier vallen vrijwel alle publishers in Nederland onder. Meld je aan, geef je website op en wacht op je goedkeuring voor je definitief kunt starten.

2. Zoek de connectie tussen je website en een publisher

Wat voor bezoekers trek jij aan met je website of blog? Zijn dit bijvoorbeeld vrouwen die meer willen lezen over gezondheid? Zoek dan ook een publisher in deze richting. Ga je jouw bezoekers in dit voorbeeld doorsturen naar motors voor mannen, verwacht dan niet al te veel.

3. Verwerk affiliate marketing advertenties zo natuurlijk mogelijk

Heb je een of meerdere publishers en campagnes gevonden? Mooi! Dan is het nu werk om de links die je genereert bij een campagne op een zo normaal mogelijke manier te verwerken. Plaats geen 30 links in aan artikel, want je komt dan nogal spammerig over: wat de betrouwbaarheid van je website niet ten goede komt. Verwerk slechts enkele affiliate links op een slimme plek, zoals in het begin, in het midden en op het einde. Ook kun je vaak via een publisher banners aanvragen die je op je pagina kunt verwerken. Je affiliate link erachter verwerken en je pagina is klaar.

4. De juiste niche vinden voor affiliate marketing

Een niche vinden is misschien wel de belangrijkste stap in het hele proces. Een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden:

  • Houd de vergoedingen goed in de gaten. Krijg je slechts 2% voor bepaalde campagnes? Ga dan op zoek naar andere, meer winstgevende campagnes.
  • Analyseer de markt en concurrentie. Wil je een blog starten over kleding. Bedenk dan wel dat je op moet boksen tegen grote partijen, zoals Zalando en Wehkamp. Deze krachtige websites zul je niet zomaar verslaan in de zoekmachine. Zoek een niche waar nog voldoende potentie in zit.
  • Kies een niche die dichtbij jezelf ligt. Dit schrijft simpelweg veel makkelijker en je merkt dat je sneller content zal produceren.

5. Tooling helpt je op weg met affiliate marketing

Een slimme tool kan je op weg helpen en flink wat tijd besparen. Een veel gebruikte tool voor affiliate marketing is bijvoorbeeld de Tradetracker Link Replacer. Hiermee kun je al je links op je website automatisch vervangen door affiliate links van Tradetracker. Het is een eenvoudig script in je website om ‘gewone’ links automatisch om te zetten naar affiliate links. Ga via de platformen zelf, zoals Tradetrackr in dit geval, op zoek naar deze Link tools of installeer enkele handige Link tools via je eigen CMS. Scheelt je echt een hoop werk!

6. Schaak op meerdere borden tegelijk

Promoot je slechts één campagne? Wat als de campagne abrupt stopt of dat de commissies flink verlagen? Dat wil je absoluut niet hebben. Draai daarom meerdere campagnes tegelijkertijd en ga niet vol voor één campagne. Verspreid je kansen goed en analyseer welke campagnes jou het meeste opleveren. Hier optimaliseer je je artikelen vervolgens op.

7. Blijf altijd betrouwbaar

Regel nummer één: wees eerlijk en betrouwbaar. Ga geen onzin of onjuiste informatie vertellen op je website puur om content te maken of om verkeer te trekken. Op de lange termijn gaat dat namelijk nooit werken. Bied ook voldoende informatie en leidt je bezoekers als het ware op. Ze komen met een bepaalde intentie op je website en probeer aan die intentie te voldoen. Zoals het antwoord geven op een vraag of het bieden van de juiste informatie.

8. Meetpunten / Tracking

Voldoende links verwerkt in je artikelen of in je blogs? Kijk welke links of banners klikken en commissies opleveren. Kijk echter niet alleen naar hoeveelheid, maar ook naar absolute winst. Sommige campagnes leveren minder commissies op, maar misschien wel hogere vergoedingen. De slimste manier om te monitoren hoe het gaat is via ECPC. Je kunt op deze manier monitoren hoeveel iedere klik daadwerkelijk oplevert.

Dit artikel is geschreven door .