(advertentie)

Wat kost een website?

Een website bouwen kost geld, dat is duidelijk. Maar hoeveel? En wat zijn de kosten van een website? Dit artikel helpt u bij het nemen van de juiste beslissingen.

Kosten website: waar zitten de verschillen?

De prijs die u betaalt voor een website kan heel erg variëren; van een paar honderd euro tot tienduizenden euro’s of zelfs nog veel meer. Het verschil in kosten hangt van een aantal factoren af:

 1. Het CMS
  Iedere website is tegenwoordig gebouwd op een content management systeem (CMS). Deze systemen zijn in te delen in twee groepen: open source en maatwerk. Bekende open source systemen zijn WordPress, Drupal, Joomla en Umbraco. Bekende maatwerk systemen zijn GX Webmanager en Sitecore. Open source systemen zijn gratis en maatwerk systemen niet; de kosten hiervan kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s. In het algemeen is er tegenwoordig eigenlijk geen reden meer om te betalen voor een maatwerk CMS. De open source systemen zijn zo goed en betrouwbaar dat iedere website ermee gebouwd kan worden.
 2. De technische complexiteit
  Een website die alleen maar bestaat uit gewone pagina’s met teksten en hier en daar een afbeelding kan tegen lagere kosten gebouwd worden omdat ze technisch gezien simpel zijn. En website wordt duurder als er bijvoorbeeld een database met producten in moet komen, meerdere contactformulieren, koppelingen met andere systemen, etc.
 3. De hoeveelheid content
  Het toevoegen, beheren en bewerken van de inhoud van een website is veruit de grootste kostenpost en het kost veel meer tijd dan het design en de techniek bij elkaar. Veel organisaties willen dit zelf doen, maar verkijken zich er vaak op hoeveel werk het is. Als u het wilt uitbesteden hou dan rekening met een extra kostenpost. Het maken van de inhoud heeft ook alles te maken met de vindbaarheid in Google; bezuinig hier dus niet op! Voor het maken van een goede webpagina is ongeveer een uur nodig.
 4. Het type content
  Zoals hierboven al genoemd is een website met teksten en plaatjes simpel en dus goedkoper. Lijsten met producten, artikelen in verschillende categorieën, losse blokjes met inhoud (widgets), fotoalbums en bestelformulieren zijn voorbeelden van inhoud die een website duurder maken.
 5. Het grafisch ontwerp
  Het design van een website kan veel tijd kosten en daarmee ook een hele grote kostenpost. Soms is dat essentieel, vooral als ‘beleving’ een belangrijke sol speelt in uw marketingstrategie. Maar in veel gevallen voldoet een standaard sjabloon met een eigen logo ook prima en hiermee kunnen kosten bespaard worden.
 6. De hosting
  Goede hosting van een website is belangrijk vanwege de snelheid en de veiligheid. Voor gewone websites zonder hele grote aantallen bezoekers volstaat een hostingpakket in de orde van grootte van 2 – 50 euro per maand, maar voor hele grote websites moet er gekozen worden voor een totaal ander pakket dat wel honderden euro’s per maand kost. Hayona adviseert Siteground voor WordPress hosting.
 7. Toekomstplannen
  Misschien begint u klein maar heeft u plannen om met uw website verder te groeien. Dan is het belangrijk om in het begin niet te beknibbelen op website kosten waar u later spijt van krijgt.
 8. Het bureau
  Bureaus die websites bouwen verschillen heel erg van elkaar qua kosten. Dat begint al met de uurtarieven; die variëren van € 75 tot boven de € 200. Voor het bouwen van professionele websites die vindbaar zijn in Google is een uurtarief tussen € 80 en € 125 normaal. Boven dit niveau betaalt u waarschijnlijk ook voor de naam van het bureau en moet u zich afvragen of u dat de investering waard vindt. Onder dit tarief moet u extra kritisch zijn op de kwaliteit en het kennisniveau, vooral met betrekking tot de vindbaarheid in Google. Een ander groot probleem is dat met name de technische bureaus geneigd zijn om af te wijken van de standaard functionaliteit van het CMS. Hierdoor ontstaat er maatwerk en dat moet zoveel mogelijk vermeden worden. Dat maakt een website niet alleen duurder, maar ook gevoeliger voor fouten.

Om een indruk te geven van de kosten van websites geven we hier een aantal voorbeelden. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat iedere situatie anders is en onderstaande bedragen dus slechts voorbeelden zijn!

Goedkope websites – lage kosten

Voorbeeld website: www.chalet-belalp.nl

Een kleinere website van ongeveer 15 pagina’s zonder ingewikkelde technische zaken. Design en content zijn wel van professioneel niveau voor een goede uitstraling. WordPress CMS systeem met basisfuncties; geen behoefte aan uitgebreide functionaliteit. Wel behoefte om de inhoud van de site steeds verder uit te breiden. De site is kant en klaar opgeleverd en vanaf dat moment gaat de klant het onderhoud doen.

Gekozen is voor een WordPress website op basis van een standaard sjabloon. Een complete website binnen dit concept kost slechts € 75 per maand zonder dat er een investering vooraf nodig is. De standaard website kan naar keuze uitgebreid worden met aanvullende wensen.

 • Vaste maandelijkse website kosten: € 75
 • Aanvullende eenmalige kosten: € 700
  – 8 extra pagina’s
  – Fotoalbum
  – Responsive design (geschikt voor tablets en smartphones)
  – Google Analytics toevoegen
  – Module voor reserveringen toevoegen

Deze goedkope website is gebouwd op basis van het concept van De Websitemaker.

Op basis van ditzelfde concept is ook de website over Aegina in Griekenland gebouwd; hieraan is te zien dat ook op basis van een standaard sjabloon een geheel eigen uitstraling bereikt kan worden.

Standaard budget, maatwerk design

Voorbeeld website: www.hayona.nl

Een gemiddelde B2B website van ongeveer 60 – 70 pagina’s met contactformulieren en nieuwsberichten. Professioneel design op maat en content van goede kwaliteit. De site moet kant en klaar opgeleverd worden en vanaf dat moment wil de klant het onderhoud zelf gaan doen.

Gekozen is voor een website op basis van WordPress met een grafisch design op maat gemaakt.

 • Design kosten: € 4.000
 • Kosten voor inrichten techniek en CMS: € 6.000
 • Inhoud (navigatie, teksten, afbeeldingen en zoekmachine optimalisatie): € 7.500

Totale eenmalige kosten: € 17.500
Maandelijkse kosten voor onderhoud op basis van een servicecontract op maat.

Kosten van complexe websites

Grotere projecten met veel maatwerk kosten al gauw meer dan € 30.000. Budgetten voor websites van grote bedrijven met uitgebreid web content management, personalisatie, koppelingen naar andere software, webshop, mediabank, etc., bedragen in het algemeen ca. € 60.000 en hoger.

Dit artikel is geschreven door .