(advertentie)

Creatieve oplichting?

Huh? Dat zal mij nooit overkomen! Ik hoor het vele mensen zeggen, maar in mijn dagelijks bestaan als marketing manager heb ik het afgelopen jaar tot 2 maal toe iets dergelijks meegemaakt! Pas op, wees op uw hoede: u bent sneller aan de beurt dan u denkt!

Internet biedt kansen, mogelijkheden en uitdagingen. Maar, vergelijk het met een SWOT analyse. Postieve ontwikkelingen gaan altijd samen met negatieve ontwikkelingen. Sterke punten en Kansen hebben als equivalent Zwakke punten en Bedreigingen. Met handel is dat hetzelfde, of durft u te beweren dat u onderneemt zonder risio’s te nemen?

Helaas bestaat er nog steeds een groep mensen in ons land die of niet bij machte is om op een eerlijke en normale wijze geld te verdienen, of gewoon te lui is om te werken. Om toch aan geld, liefst veel geld want vrije tijd kost geld, te komen zoeken ze hun weg in niet geoorloofde praktijken waar u en ik de dupe van worden.

Domain Management Group
Ik daag u uit! Gebruik de kop als zoekterm in Google en zet de optie ‘alleen pagina’s in het Nederlands’ aan. U komt oplichting tegen! Zo werd ik vandaag gebeld door deze “DMG” met het praatje:
“Een domeinnaam waar u recht op heeft, omdat dit uw naam bevat volgens KvK gegevens en omdat u ook nog eens de .nl domeinnaam hiervan heeft, is aangevraagd. Het is onze taak en onze service om u daarover in te lichten. U heeft voorrang op deze domeinnaam!”

Na mijn verzoek of ik terug mocht bellen, heb ik de bedrijfnaam, de naam van de persoon in kwestie en het telefoonnummer genoteerd en ben ik op Google gaan zoeken. De resultaten stromen binnen: Sprout, Expertlog.nl, Emerce.nl… ze schreven er allemaal over. En nu ik. Pas op, u bent aan de beurt voor u het weet. Aggressieve verkooptechnieken en dergelijke worden niet geschuwd!

Advertentieplaatsingen
Veel geprobeerd, voornamelijk in twee varianten. Of: u heeft een deal gesloten waarbij u 2 advertenties krijgt voor de prijs van één, of men wil de gegevens controleren voor een advertentie die u al betaald heeft. In beide gevallen wordt er gebeld onder het mom van ‘gegevens controleren’ of een ze sturen een voorbeeldadvertentie, zodat u kunt controleren of deze nog juist en actueel is. U hebt geen tijd, druk, druk, druk, klanten, leveranciers etc. Dus een snel gesprek, een fax en een krabbel. NIET DOEN! U heeft zojuist uw opdrachtbevestiging getekend voor een uitgave die waarschijnlijk niet eens bestaat! Enige tijd later ontvangt u een factuur en u hebt geen poot om op te staan! Wees dan ook altijd alert, ook als u geen tijd heeft!

De vakantietijd komt eraan! Laat dat nu de favoriete tijd zijn dat dergelijke zaken voorkomen! Wees dus allert.

Mocht u slachtoffer worden van deze praktijken of mocht iemand het bij u proberen, meld dit dan altijd op www.fraudemeldpunt.nl en bij de KvK. Deze instanties verzamelen klachten, bundelen krachten en proberen iets te doen aan deze praktijken, hoe moelijk dat ook is.

Ongevraagde facturen
Een tijdje geleden werd ons land getijsterd door kopiën van “De Telefoongids”. Er werden wel rekeningen gestuurd, maar geen adressen geplaatst. Kleine verschillen, een ander KvK nummer, een ander rekeningnummer, een net iets ander logo… Ook zijn er bedrijven die grote hoeveelheden facturen rondsturen en erop gokken dat er een aantal worden betaald. Vooral met facturen waar lage bedragen opstaan zult u ook minder scherp in de controle zijn.

Wieger Waardenburg is marketing manager bij de reisorganisaties Gebo.nl en effeweg.nl. De auteur schrijft op persoonlijke titel en niet uit naam van de organisatie waarvoor deze werkzaam is.

Aanbevolen links:
http://www.emerce.nl/nieuws.jsp?id=1890634
http://www.fraudemeldpunt.nl/

Dit artikel is geschreven door .