(advertentie)

Tips voor Microsoft Office

Microsoft Word, Excel en Powerpoint zijn veelgebruikte programma’s. Om er handig mee te werken zijn er slimme trucs, die je een hoop extra werk schelen.

Word

  1. De datum in een word document snel toe te voegen: Gebruik de toetsen shift-alt-d; hiermee wordt de datum toegevoegd. Deze past zich trouwens automatisch aan met de systeemdatum.
  2. Verwijzingen in een word document kunnen beter met een kruisverwijzing worden toegevoegd. Hierdoor passen de verwijzingen zich automatisch aan wanneer je aanpassingen doet in het document. Verwijzingen vind je onder invoegen-verwijzing. Hier vind je ook mogelijkheden voor bijvoorbeeld een automatische inhoudsopgave.
  3. Watermerk toevoegen op een bladzijde: Klik beeld-kop en voettekst, voeg vervolgens een plaatje in. Sleep het plaatje naar de gewenst locatie en sluit de kop en voettekst. Zoals je ziet wordt het plaatje als watermerk weergegeven. Slepen buiten het vak lukt niet? Zorg dat de indeling-stijl “om kader” is. Deze instelling vind je door rechter muisknop in te drukken op het plaatje, afbeelding opmaken en vervolgens de tab indeling te kiezen.

Excel

  1. Je kan werkbladen (gedeeltelijk) beveiligen. Deze optie vindt je onder extra-beveiliging. Dit kan bijvoorbeeld erg handig zijn wanneer een excel sheet wordt gebruikt om een totaalprijs uit te rekenen. Hierdoor hoeven alleen aantallen ingevuld te worden om de totaalprijs te laten berekenen. Hiermee voorkom je fouten zoals het per ongeluk fout invoeren van een prijs. Je kan bij deze optie ook aangeven welke cellen wel bewerkt mogen worden. Daarnaast kan je een wachtwoord instellen om het werkblad te ontgrendelen.
  2. Print knop binnen een werkblad maken: Hiervoor dienen twee werkzaamheden te gebeuren. Allereerst plaatsen we een knop. Hiervoor dien je onder beeld-werkbalken de formulieren te kiezen. Kies de knop en plaats hem op het werkblad. Vervolgens dienen we een macro op te nemen. Dit doe je onder extra-macro opnemen. Druk op ok. Voer de handelingen vervolgens uit om (zoals normaal) te printen, dus bestand-print-ok. Druk op stop binnen het scherm van de macro. Daarna dient de macro nog toegewezen te worden aan de knop. Druk hiervoor op de rechter muisknop op de knop op je werkblad. Vervolgens macro toewijzen. Je ziet de macro in de lijst –> druk hierop en vervolgens ok. Wanneer een gebruiker op de knop drukt wordt de print opdracht uitgevoerd.

Powerpoint

  1. Een video in je powerpoint presentatie is makkelijker dan je denkt. Kies onder beeld-werkset besturingselementen. Kies vervolgens meer besturingselementen en maak daar de keuze voor het soort (bijvoorbeeld flash), sleep een vierkant (hier komt de video) en druk met de rechter muisknop op het element. Kies eigenschappen. Hier dien je bij movie de locatie/naam van het bestand in te vullen. Hier kan je ook de optie “embed” kiezen, zodat de video onderdeel van de presentatie wordt.

Dit artikel is geschreven door .