(advertentie)

Gratis heatmaps

Nog meer handige tools om inzicht te krijgen in hoe uw website wordt bekeken door de ogen van uw bezoekers.

“Een heatmap is een visuele voorstelling van de gemiddelde oogbewegingen. Daarop wordt duidelijk welke delen van uw website gezien worden door bezoekers, en welke niet.”

Met een heatmap krijgt u dus inzicht of de layout en indeling van uw websitepagina wel optimaal is. Is de belangrijkste link (bijvoorbeeld “Koop nu”) wel zo opvallend in vergelijking tot de andere onderdelen op de website pagina?

Normaal gesproken zijn de tools om heatmaps te genereren niet bereikbaar voor de MKB websites vanweg hoge kosten. Maar de Web 2.0 gedachte (business modellen) hebben hier verandering in gebracht. Ik zal hier kort twee tools bespreken.

Feng-GUI

Feng-GUI staat voor Feng Shui for graphic user interfaces, en is een online tool waarme je gratis een pagina van je website kan laten analyseren. Het resultaat is een downloadbare afbeelding van je website met daarop een door AI ontwikkelde heatmap. De heatmap laat zien welke onderdelen op je webpagina (teksten, buttons, afbeeldingen) als eerste de aandacht trekken van bezoekers.

Is dit een afbeelding of button die juist niet zo belangrijk is, dan is er iets met de pagina. Wijzig de pagina en probeer het opnieuw.

AI staat voor Artificial Intelligence, dat wil zeggen dat de heatmap op basis van logaritmes wordt gegenereerd en dus niet de werkelijkheid presenteert. Maar als start is deze tool goed te gebruiken.

Naast websitepagina’s kan je natuurlijk ook allerlei andere afbeeldingen laten heatmappen zoals een afbeelding van je gehele familie om nu eens wetenschappelijk aan te tonen dat oom Jan altijd de meeste aandacht krijgt.

CrazyEgg

Crazy Egg gaat een stapje verder en doet het op basis van echte gegevens van je website. Hiervoor dien je net zoals bij Google Analytics een klein stukje code in je websitepagina te plakken.

Nadat je genoeg bezoekers op de website pagina hebt gehad (zeg 30) kan je online een heatmap genereren op basis van je bezoekgegevens. Naast de heatmap krijg je ook allerlei andere zeer bruikbare informatie over de website pagina.

Je kan gratis vier pagina’s van je website laten monitoren. Wil je meer dan start het bij 5,50 EU per maand voor 10 pagina’s.

Probeer het hier uit >

Dit artikel is geschreven door .