(advertentie)

Powerpoint presentaties maken

Powerpoint is een veelgebruikt programma voor het maken en geven van presentaties. Het gebruik van de juiste kleuren, lettertypes, plaatjes en tekst bepalen voor een groot deel hoe uw presentatie overkomt.

Tips voor powerpoint presentaties maken

Dit artikel geeft tips voor powerpoint presentaties maken:

Tip 1

Zorg voor voldoende contrast bij powerpoint presentaties maken. Voor presentaties op een groot scherm is een donkere achtergrond met een lichte letter het meest geschikt. Vermijd een witte achtergrond met zwarte letters; het publiek kan hier niet lang naar kijken. Wanneer letters en achtergrond bijna dezelfde kleur hebben is de presentatie onleesbaar.

Tip 2

Zorg ervoor dat de achtergrond rustig is. Het liefst één kleur. Verwerkt u een plaatje in de achtergrond, doe dat dan op een zodanige manier dat het bijna niet zichtbaar is anders heeft het te veel invloed op de leesbaarheid van de tekst. Logo’s horen bescheiden in een hoekje. Lees hier hoe je een sjabloon maakt in powerpoint.

Tip 3

Gebruik zo weinig mogelijk kleuren in de tekst. Bij gebruik van meerdere kleuren gaan toeschouwers zich afvragen waarom dat is en verdwijnt de aandacht. De regel is niet meer dan twee kleuren per dia en niet meer dan drie kleuren per presentatie. Het verschil in kleur moet daarbij minimaal zijn, bijvoorbeeld wit voor de titel en iets gebroken wit voor de tekst. Wees wel consequent door de hele presentatie en maak alleen onderscheid in kleur tussen bijvoorbeeld titel en tekst, maar niet binnen de tekst of tussen dia’s. Gebruik nooit verschillende lettertypes.

Tip 4

Gebruik zo min mogelijk tekst. Maximaal vijf regels die in tien seconden gelezen kunnen worden. Als het niet anders kan zes regels, maximaal zeven, maar beslist niet meer. Dan is het beter om een extra dia in te voegen of kritisch te kijken naar de hoeveelheid informatie. Gebruik weinig woorden; laat lidwoorden en hulpwerkwoorden weg.

Tip 5

Gebruik grote letters. Niets is zo vervelend als een tekst niet kunnen lezen op een dia tijdens een voordracht. Gebruik daarom bij powerpoint presentaties maken maar één soort lettertype, liefst 24 of groter. Als afwisseling nodig is, doe dat dan door het gebruik van vet en cursief of door verschillende lettergroottes.

Tip 6

Te veel bullets maakt een presentatie voorspelbaar en saai. Wissel daarom ook eens af met steekwoorden verspreid over de dia of in een plaatje.

Tip 7

Gebruik animatie en overgangseffecten met mate; niet meer dan twee of drie verschillende soorten effecten per presentatie en niet meer dan één per dia. Anders wordt de presentatie onrustig.

Tip 8

Gebruik beelden bij powerpoint presentaties maken. Een presentatie met alleen maar tekst is saai en blijft niet hangen. Gebruik daarom beelden zoals plaatjes, grafieken en foto’s die de inhoud ondersteunen. Overdrijf daarbij niet en gebruik niet meer dan twee plaatjes per dia. Ook hier geldt dat de hoeveelheid informatie per dia niet te groot mag zijn.

Aanbevolen links

http://www.hayona.nl
http://www.microsoft.com/netherlands/office/powerpoint/defau …

Dit artikel is geschreven door .