(advertentie)

De lengte van TV-commercials

Televisie reclame wordt steeds lastiger. Kijkers hebben een overloed aan zenders waaruit ze kunnen kiezen. De kans om daardoor geconfronteerd te worden met een TV commercial wordt kleiner. Tevens zijn mensen steeds beter geworden in het filteren van informatie. Wat is interessant voor mij en wat hoef ik niet op te nemen? Daarnaast hebben mensen tijdens reclame-sessies op TV ook vaak allerlei andere bezigheiden. Even zappen naar een ander zender. Even wat drinken pakken of een kort praatje met degenen die bij je in de woonkamer zitten.

Eén van de dingen waar makers van TV-commercials zich mee bezighouden is de lengte van het spotje. Is het nu verstandig om een langer spotje te maken? Of kijken mensen toch niet als ze het niet interessant vinden en kan een korte commercial net zoveel effect hebben.

Het boek ‘Advertising and the mind of the consumer’ van Sutherland en Sylvester heeft hier een interessant hoofdstuk met verschillende onderzoeksgegevens aan gewijd. Hierin worden namelijk de verschillen tussen 15 seconden en 30 seconden TV commercials besproken. Daarin komt al snel naar voren dat korte TV commercials en langen TV commercials heel anders ontworpen moeten worden.

Wanneer moeten er 30 seconden commercials ingezet worden:

  • Wanneer de reclame nieuw is, wordt het lastiger voor mensen om de inhoud te kunnen verwerken. Het is dan verstandiger om langere commercials in te gaan zetten.
  • Langere commercials zijn belangrijk om een goede basis te creëren waardoor er bij de volgende uitzendingen van de commercial herkenbaarheid ontstaat.

Wanneer moeten er 15 seconden commercials ingezet worden:

  • 15 seconden TV commercials moeten alleen losstaand ingezet worden als ze extreem simpel zijn. De inhoud moet niet moeilijk zijn om te onthouden.
  • Een 15 seconden commercial is effectief als ‘reminder’.
  • Een korte commercial kan effectief zijn om een langere commercial in hetzelfde reclameblok af te maken.
  • Korte commercials kunnen ook goed werken als ze in een langere tijd worden afgewisseld met langere commercials.

Een 15 seconden commercial kan ingezet worden als solo, maar dan moet de commercial aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoen:

  • De commercial moet creatief zijn.
  • De boodschap moet eenvoudig zijn en ook eenvoudig om te begrijpen voor een brede doelgroep.
  • De ontvangers moeten al een bepaalde betrokkenheid hebben met de boodschap van de TV commercial.

Dit artikel is geschreven door .