(advertentie)

WordPress handleiding: Installatie met behulp van FTP.

Steeds vaker maken mensen gebruik van WordPress. Het systeem is eenvoudig, snel en uiterst geschikt om kwalitatieve content te delen via nieuwsberichten of pagina’s. Toch zie je nog vaak dat mensen geen idee hebben hoe ze zonder geautomatiseerde processen, zoals Installatron, een website kunnen installeren. In dit artikel laat ik je zien hoe makkelijk het kan zijn en wat je allemaal moet weten.

Wat moet ik allemaal weten over WordPress?

WordPress is een dynamische website. Het systeem is een open source contentmanagementsysteem waarmee mensen eenvoudig teksten online kunnen zetten.
Om een succesvolle WordPress-website te installeren heb je het volgende nodig:

  • Webhosting.
  • De bestanden van WordPress.
  • Er moet een database aanwezig zijn en een account om de database te koppelen.
  • Er moet een FTP-account en een FTP-client aanwezig zijn.

Waarom heb ik webhosting nodig?

Iedere website die online getoond wordt beschikt over webhosting. Je huurt een stukje ruimte op een webserver en je mag hier de bestanden van je WordPress-installatie plaatsen.

Waar download ik de bestanden van WordPress?

De bestanden van WordPress zijn gratis te verkrijgen via de officiële website wordpress.org. Download de bestanden en sla ze op in een mapje op je computer.

Hoe maak ik een database en een database-account aan?

Het aanmaken van een database kan alleen indien je webhosting hebt aangeschaft. De database maak je aan door in te loggen via het beheersysteem van jouw hostingpakket (bijvoorbeeld DirectAdmin, cPanel of phpMyAdmin). Binnen het beheerpanel heb je de mogelijkheid om een MySQL database aan te maken. Hier kun je jouw database een naam meegeven, tevens kun je hier direct een nieuwe account aanmaken. Let op! Schrijf deze gegevens op want je hebt ze later weer nodig.

Nu we een database hebben aangemaakt is het de bedoeling dat we een FTP-account aanmaken. Een FTP-account kan ook aangemaakt worden in het DirectAdmin menu. Zorg ook dat je deze gegevens opschrijft, dan kun je ze later direct invullen.

De volgende stap is het installeren van een FTP-client. Je ziet voornamelijk dat men gebruik maakt van FileZilla als FTP-client. Natuurlijk kun je zelf kiezen wat voor jou het beste werkt. Met behulp van een FTP-client kun je de bestanden van WordPress op de webserver zetten. Je moet binnen de FTP-client nu inloggen met de zojuist aangemaakt gegevens. (De servernaam is vaak ftp.jouwdomeinnaam.nl)

Bekijk nu het mapje ‘Public HTML’ en zet in dit mapje alle WordPress-bestanden. Je kunt de bestanden gewoon slepen van je lokale pc naar het mapje op de server.

Koppelen van de database aan de WordPress-website

Je bent nu bijna klaar om te beginnen met jouw WordPress-website. We moeten nu alleen nog de database koppelen aan de website. Dit kan op twee verschillende manieren. Je kunt het config.php-bestand veranderen en de MySQL-gegevens die eerder aangemaakt zijn implementeren of je gaat naar jouwdomeinnaam.nl en dan start automatisch de installatie van WordPress, waaronder de koppeling. Hierna kun je inloggen met de aangemaakte gegevens via jouwdomeinnaam.nl/wp-login.php

Dit artikel is geschreven door .