(advertentie)

LinkedIn-connecties afschermen, JA of NEE?

Linkedin

Je hoort af en toe dat mensen, vooral recruiters, hun connecties op LinkedIn afschermen. Dit fascineert mij enorm, omdat ik heel erg van het delen ben. Ik besloot hier eens in te duiken en de voors en tegens te onderzoeken.

Voordelen:

  • Concurrenten of oud-collega`s kunnen niet door je contacten bladeren
  • Leveranciers en klanten kunnen elkaar niet direct zien (bijvoorbeeld in het geval dat je een tussenpersoon bent)

Nadelen:

  • Wordt niet als sociaal gezien, dus mensen zijn minder geneigd om hun netwerk wel met jou te delen
  • Druist in tegen doel van LinkedIn
  • Niet waterproof, want gezamenlijke connecties zijn wel zichtbaar en met een beetje zoekwerk komt men er toch wel achter

Hoe kun je zien of iemand zijn connecties afschermt?

Wanneer je op een profiel kijkt van een persoon zie je het aantal connecties die hij of zij heeft. Is het in het blauw aangegeven, dan kun je ze bekijken. Let wel, mits jullie gelinkt zijn. Van iemand die geen eerstegraads connectie van jou is kun je geen connecties bekijken. Ben je wel gelinkt, maar staat het aantal connecties in het zwart? Dan zijn de contacten afgeschermd.

Waarom niet doen

LinkedIn is net zo goed een Social Medium als Facebook, Twitter etc. Delen is de sleutel. Als je bang moet zijn dat je klanten direct naar een concullega gaan, zodra die ze uitnodigt om te linken via jouw netwerk, moet je je misschien serieus afvragen wat jouw toegevoegde waarde is én of die klant dan wel bij jou past. Als het voor jou een goede klant is, bestaat jullie relatie niet alleen online en zal hij of zij niet zo maar bij je weglopen. Mensen doen alleen zaken met personen die ze kennen, aardig vinden en vertrouwen en niet met de eerste, de beste die ze toevallig een mailtje stuurt via LinkedIn.

LinkedIn-connecties afschermen of niet_2_400 x 265 pixelsDaarnaast draait het om geven en nemen in deze netwerken en als jij alleen maar neemt en niet geeft, gunnen mensen jou op een gegeven moment ook hun netwerk niet meer. En op het moment dat jij anderen aan een waardevolle connectie helpt, levert je dit misschien niet direct iets op, maar, zoals de Engelsen zo mooi zeggen, ‘what goes around, comes around’. Zie LinkedIn niet als een map met visitekaartjes, maar als een netwerkbijeenkomst. Daar sluit je die interessante persoon toch ook niet in een kast op om hem weg te houden bij anderen? Wees zelfverzekerd over de meerwaarde die je biedt!

Houd hier rekening mee

Wil je nu toch, om wat voor reden dan ook, je connecties afschermen? Houd er dan rekening mee dat er toch een manier is om deze te vinden. Als ik namelijk via ‘geavanceerd zoeken’ iemand vind en dan bij de gedeelde connecties kijk (bijvoorbeeld om me door iemand te laten introduceren), dan kan ik jouw naam daar wel terugvinden. Het is wel geen lijst en wat meer werk, maar helemaal afgeschermd zijn je connecties dus niet.

Hoe doe je het?

Standaard zijn je connecties openbaar. Wil je ze afschermen? Ga naar je profiel en kies Privacy en instellingen. Ga daar naar het tabblad Profiel en kies ‘Selecteren wie uw connecties kan zien’. Kies voor ‘U alleen’. Maar denk eraan, delen is het nieuwe vermenigvuldigen.

Dit artikel is geschreven door .