(advertentie)

Wat is Web 3.0

Na Web 1.0 en Web 2.0 hoor je iedereen nu al weer over Web 3.0. Een echte definitie geven voor Web 3.0 is nog niet zo eenvoudig. In dit artikel gaan we dieper in op Web 3.0 en de verschillen met Web 2.0.

Wat is Web 3.0
Web 3.0 wordt ook wel aangeduid met het semantische web. Hiermee wordt bedoeld dat het web de inhoud van websites gaat begrijpen. Het web is hierdoor in staat om steeds meer voor de gebruiker te gaan denken. Verschillende typen data worden met elkaar gecombineerd waardoor het web in staat is om de gebruiker relevante suggesies en adviezen aan te bieden. Het web vervult hiermee een betekenisvolle rol voor de gebruiker.

Voorbeeld: Het web weet van jou dat je elke woensdagavond chinees eet. Echter, het web ziet dat het Chinese restaurant de betreffende woensdagavond niet open is in verband met verbouwingswerkzaamheden. Het suggereert daarom om een pizza te halen bij de dichtsbijzijnde pizzeria. Pizza’s zijn immers ongeveer net zo duur als chinees en tevens weet hij via je profiel op één van je sociale netwerksites dat je ook dol bent op pizza.

Verschillen met Web 2.0
De manier waarop Web 3.0 aan het ontstaan is, vertoont een groot verschil met dat van Web 2.0. Waar Web 2.0 veel meer vanuit de gebruiker werd gestimuleerd, wordt Web 3.0 veel meer neergezet door de internetexpert. Bij Web 2.0 wilde de gebruiker graag veel meer te vertellen hebben op het internet. Bij Web 3.0 is het nog maar de vraag of gebruikers het prettig vinden dat het web alles over je weet en daardoor betekenisvol voor je kan zijn. Privacy speelt hierbij een grote rol. Zijn mensen bereid om machines voor ze te laten beslissen? Kunnen gebruikers van het web het waarderen dat er relevante suggesties worden gegeven op basis van privacy gevoelige informatie? Dat is dus nog maar de vraag…

Het succes van Web 3.0 is dus sterk afhankelijk van de manier waarop de gebruikers op deze ontwikkelingen gaan reageren.

Lees ook ‘wat is web 2.0’

Pascal Selles is online marketing consultant bij Hayona. Daarnaast geeft hij vaak trainingen over Google AdWordsSEO en Google Analytics.

Dit artikel is geschreven door .