(advertentie)

Bestanden uitwisselen met Box

Grote bestanden uitwisselen per e-mail kan soms erg lastig zijn. Op internet zijn verschillende services beschikbaar waarmee je online bestanden kunt uitwisselen (zeg maar een soort online harde schijf). Veelal vertonen deze services ook veel reclame of kan je de bestanden maar voor een beperkte periode opslaan. Box.net is in dat opzicht helemaal anders. Met deze service kan je tot 1 GB gratis bestanden opslaan. En dat allemaal zonder reclame en zonder tijdslimit. Daarbij biedt Box.net ook een aantal leuke extra’s.

Account maken

Om gebruik te kunnen maken van Box.net moet je een (gratis tot 1 GB) account aanmaken op www.box.net. Je krijgt per e-mail een bevestiging en je kan direct beginnen.

Mappen maken en bestanden uploaden

Nadat je bent ingelogd, heb je de beschikking over 5 tabs. Op de eerste tab ‘My Files’ kan je mappen aanmaken en bestanden uploaden. Deze twee opties zie je rechts bovenin het scherm staan.

Klik je op ‘Make new folder’ dan krijg je een mooi popup venstertje te zien met 1 veld waarin je de naam van de nieuwe map kunt opgeven. Met een klik op OK is de map aangemaakt.

Klik je op ‘Upload new files’ dan krijg je de mogelijkheid om op twee verschillende manieren bestanden up te loaden. De eerste methode is door te klikken op ‘Add files’. Je krijgt dan een venster te zien waarin je één of meerdere bestanden kan selecteren. Door te klikken op ‘Openen’ en daarna op ‘Upload’ begint Box.net de bestanden naar je online harde schijf te verplaatsen. De andere methode is door te klikken op ‘Drag and drop’. Er verschijnt nu een nieuw venstertje (hier is wel een Java plugin voor nodig). Met deze functie kan je via de verkenner de bestanden naar dit venster slepen. Door vervolgens op ‘Upload’ te klikken begint Box.net je bestanden te kopiëren.

Bestanden delen

Het delen van bestanden met Box.net is heel simpel. In het overzicht met mappen onder de tab ‘My Files’ zie je bij elke map rechtsboven een klein pijltje naar beneden staan. Als je hierop klikt krijg je verschillende opties. Het delen van bestanden kan op twee manieren. Klik je op ‘Get public link’ dan krijg je een popup te zien met een link die je naar de persoon kan sturen met wie je de map wilt delen. De andere manier is door te klikken op ‘Share’. Je kan nu één of meerdere e-mailadressen opgeven waarmee je de map wilt delen. Na een klik op OK krijgen deze e-mailadressen automatisch een uitnodiging met een link waarmee ze toegang krijgen tot de map met bestanden.

Widget op je eigen site

Een hele aardige optie van Box.net is dat je een widget kan maken voor op je eigen website. Bijvoorbeeld als je een heel aantal pdf’s op je website wilt aanbieden. Je klikt hiervoor weer op het pijltje van de betreffende map die je wilt delen. Klik nu op ‘get a widget’. Er verschijnt nu een popup met een scriptje die je op je website kan plaatsen. Op je site verschijnt nu een klein venstertje waarin de bestanden staan van de betreffende map.

Je kan de widget ook nog een klein beetje aanpassen. Klik hiervoor weer op het pijltje van de map die je wilt delen. Klik weer op ‘Get a widget’. Klik nu op het blauwe linkje ‘Customize the look and feel of this widget’. Je krijgt nu de mogelijkheid om te kiezen tussen ‘iconen’ of een ‘lijst’ met bestanden. Daaronder kan je het formaat (in pixels) van de widget aanpassen. Met een klik op OK krijg je weer een stukje code te zien die gebruikt kan worden op een website.

Conclusie

Box.net is een hele mooi service om bestanden uit te wisselen. Het is gratis (tot 1 GB) en zonder reclame. Daarnaast biedt Box.net best veel extra handige opties. Ze zijn in dit artikel niet allemaal besproken, maar de dingen die zijn besproken bieden genoeg om met Box.net aan de slag te kunnen gaan. Succes!

Aanbevolen links:
http://www.box.net

Dit artikel is geschreven door .