(advertentie)

Een icoon maken voor de URL

U zult het vast wel eens gezien hebben: van die websites die zo’n mooi icoontje voor de URL in de adresbalk van de browser hebben staan. Vaak is dit het logo of de eerste letter van de naam van het bedrijf of de organisatie die achter de betreffende website zit. In dit artikel leggen we in een aantal stappen uit hoe u dit voor elkaar kunt krijgen.

Het icoontje maken

Het icoon voor de URL is een afbeelding van 16 x16 pixels. Een dergelijke afbeelding kunt u maken in Photoshop, Paintshop of gewoon in Paint. Een ander leuk en gratis te downloaden programma is Paint.net (zie de link naar de download onderaan deze pagina). Het is belangrijk dat je de afbeelding opslaat als een gif bestand.

IrfanView downloaden en installeren

IrfanView is een gratis beeldbewerkingsprogramma met behoorlijk veel mogelijkheden. Je kan IrfanView gratis downloaden op internet. Onderaan dit artikel is de link opgenomen waarmee je dit programma kan downloaden en installeren.

Een ico-bestand maken met IrfanView

Open IrfanView, zodra het programma is geïnstalleerd. Vervolgens open je het gif bestande dat je in stap 1 hebt gemaakt. Kies daarna voor Bestand > Save as en kies onderin de lijst voor het .ico formaat. Sla het bestand vervolgens op als favicon.ico.

Een stukje code in de website plaatsen

Nu moet je een stukje code gaan toevoegen aan je website. Plaats deze regel tussen de ‘head’ en ‘/head’ tag op elke pagina van je website:

<link rel="shortcut icon" href="favicon.ico"/>

Upload nu de bestanden van je website naar het internet. Een handig en gratis FTP programma hiervoor is FileZilla. Onderaan dit artikel vind je de link waar je dit programma kan downloaden.

Plaats het bestand favicon.ico in dezelfde map als waarin je de pagina’s van je website hebt staan.

Even geduld hebben

Het icoontje wordt niet direct doorgevoerd. Dat kom soms wel enkele dagen tot een week duren voordat het zichtbaar wordt. Even geduld hebben dus.

Aanbevolen links:
http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=21558
http://www.getpaint.net/
http://www.irfanview.com/

Dit artikel is geschreven door .