(advertentie)

Een zelfopstartende cd maken

Soms kan het handig zijn om een CD te branden die zichtzelf opstart, zodra je deze in de cd-rom speler stopt. Bijvoorbeeld voor een bedrijfspresentatie in Powerpoint, een website of een promotiefilmpje. Dit artikel legt in een paar stappen uit hoe je een zelfopstartende cd kunt maken.

Het maken van een zelfopstartende CD kan op verschillende manieren. Je kan een cd automatisch laten opstarten via een keuzemenu. De CD kan dan worden opgestart door op het icoon te klikken. De andere mogelijkheid is om de CD rechtstreeks op te laten starten.

Een icoon maken

Allereerst moet je een icoon maken. Dit kan in je favoriete beeldbewerkingsprogramma, zoals Photoshop, Paint of het gratis Paint.net. In mijn geval heb ik een icoon van 50 bij 50 pixels gemaakt. Je slaat dit vervolgens op als een gif-bestand.

Vervolgens moet je het gratis programma IrfanView op je PC installeren (zie de downloadlink onder dit artikel). Open het gif-bestand in IrfanView. Kies voor Bestand > Opslaan Als en kies voor het .ico formaat. Geef het icoon en geschikte naam.

Het autorun bestand

Nu ga je een bestand maken waarmee de CD de computer de opdracht kan geven om de CD automatisch op te starten. Open hiervoor Kladblok en typ de volgende regels:

[autorun]
open=start index.html
icon=icoon.ico

Met de bovenstaande regels kan je de CD automatisch laten opstarten middels een keuzemenu. Wil je de CD liever in één keer opstarten dan gebruik je de volgende regels:

[autorun]
shellexecute=index.html
icon=icoon.ico

De regel index.html en icoon.ico vervang je door je eigen bestanden. Index.html verander je in de de naam van het bestand dat je direct wilt laten opstarten en icoon.ico verander je in de naam van het icoon dat je in de vorige stappen hebt gemaakt. Sla het Kladblok bestand vervolgens op als autorun.inf

De CD branden

Sla alle bestanden op in dezelfde map (dus het bestand dat je automatisch wilt laten starten, het icoon.ico bestand en het autorun.inf bestand). Nu kan je de CD gaan branden, bijvoorbeeld met Nero. Zorg ervoor dat de drie bestanden in de root van de CD brandt (dus de bestanden niet in een map plaatsen). Zodra de CD is gebrand, zal de CD automatisch opstarten wanneer je deze in de cd-rom speler van je PC plaatst.

Aanbevolen links:
http://www.irfanview.com
http://www.getpaint.net
http://www.nero.com

Dit artikel is geschreven door .