(advertentie)

Een powerpoint sjabloon maken

Als je vaak een Powerpoint presentatie moet maken, is het lastig om voor elke nieuwe presentatie alle tekst, plaatjes en huisstijlelementen opnieuw op te maken. Standaard biedt Powerpoint een aantal verschillende sjablonen aan die u kunt gebruiken. Hierin zijn kleuren, lettertypen, logo’s etc. al opgemaakt. Dat scheelt veel werk. Wist je dat het met Powerpoint ook mogelijk is om zelf zo’n sjabloon te maken? In dit artikel wordt uitgelegd hoe dat in zijn werk gaat.

Bij een Powerpoint sjabloon maken open je Powerpoint en ga je naar Beeld > Model > Diamodel. Je komt nu in een nieuw werkveld. Hier kan je een opmaak aanmaken (sjabloon) voor iedere slide. Tevens is het mogelijk om voor het titelblad een aparte slide in te stellen.

Tekst instellen

In het ontwerpsjabloon (onder Beeld > Model > Diamodel) kan je precies aangeven hoe de Powerpoint presentatie eruit moet zien. Te denken valt aan font, fontgrootte, tekstkleur, type opsomming, afbeeldingen etc. Al deze onderdelen zijn simpelweg in te stellen door dit aan te passen in het sjabloon werkblad.

Werken met afbeeldingen

Wil je het logo op iedere slide terugzien? Ook dat is mogelijk. Hiervoor moet je het logo importeren op het werkblad van het sjabloon. Positioneer het logo vervolgens op de juiste plek. Uiteraard is dit ook mogelijk met andere afbeeldingen of foto’s.

Daarnaast kunnen er ook allerlei huisstijlelementen op het werkblad worden geplaatst. Denk aan gekleurde balken, lijntjes of achtergrondkleur.

Een titelblad instellen

Bij het maken van een Powerpoint sjabloon kan er ook een aparte slide ingesteld worden voor de titel van de presentatie. Klik hiervoor in het linker witte gedeelte op uw rechter muisknop en kies ‘Nieuw’. Het titelblad verschijnt vervolgens aan de linkerkant onder het gewone werkblad. In het titelblad kan je vervolgens weer vanalles instellen, zoals al eerder in dit artikel is beschreven.

In gebruik nemen en opslaan

Is het Powerpoint sjabloon helemaal naar je wensen? Klik dan op ‘Modelweergave sluiten’ op de zwevende werkbalk. Je komt nu weer in het gewone werkblad van Powerpoint terecht. Iedere keer als je nu een nieuwe slide aanmaakt, komt de opmaak weer terug, zoals is aangegeven in het sjabloon. Heb je een aparte slide ingesteld voor de titel? Dan zie je dat de eerste slide automatisch afwijkt van de rest.

Tevens is het handig om de presentatie direct op te slaan. Zo hoeft u niet iedere keer bij een nieuwe presentatie alle opmaak weer in te stellen. Eventueel kunt u later weer het sjabloon aanpassen. Open dan de presentatie en ga dan vervolgens weer naar Beeld > Model > Diamodel.

Dit artikel is geschreven door .