(advertentie)

Foto’s bewerken met Picasa

U zult vast wel eens foto’s bewerken. Bijvoorbeeld voor uw website of voor het versturen van een mailing. In al die gevallen is het handig als u snel, maar eenvoudig een aantal bewerkingen kunt uitvoeren op uw foto’s. Bijvoorbeeld het bijsnijden of verkleinen van een foto, rode ogen verwijderen of een foto een klein beetje lichter maken. Google biedt een gratis programma aan waarmee u op een gebruiksvriendelijke manier deze bewerkingen kan uitvoeren: Google Picasa. Dit scheelt u een hoop geld op professionele DTP software. In dit artikel leggen wij u een aantal basisbewerkingen voor foto’s bewerken uit.

Stappen voor foto’s bewerken

Onderstaande tekst geeft een aantal stappen voor foto’s bewerken met Picasa.

Google Picasa installeren

Ga naar http://picasa.google.nl en klik op de knop ‘Picasa downloaden’. Nadat het bestand is gedownload kunt het installeren op uw computer. Tijdens de installatie kunt u er nog voor kiezen of Picasa direct in het systeemvak moet verschijnen als u de computer opstart. Omdat het opstarten van de computer hierdoor trager zal gaan verlopen, raden wij aan om het vinkje hiervoor uit te schakelen.

Google Picasa voor het eerst gebruiken

Als u Google Picasa voor het eerst start dan krijgt u de vraag waar Picasa op uw computer moet gaan zoeken naar afbeeldingen. U kunt ervoor kiezen om uw volledige computer te scannen (dit kan vrij lang duren) of u kunt zeggen om alleen de map ‘mijn afbeeldingen’ te doorzoeken. Wij kiezen voor het laatste. Na de bevestiging gaat Google de map doorspeuren naar afbeeldingen. Na een tijdje heeft Picasa al uw afbeeldingen geïndexeerd en kunt u in het eerste overzicht heel snel door alle bestanden bladeren.

Foto’s bewerken

Foto’s bewerken in Picasa is heel eenvoudig. Eerst zoekt u de juiste foto op. Als u vervolgens dubbelklikt op de foto krijgt u een nieuw scherm te zien. U kunt nu verschillende bewerkingen uitvoeren (aan de linkerkant van uw scherm): Bijsnijden, Recht maken, Rode ogen, Ik doe een gok, Auto-contrast, Auto-kleur, Licht invullen.

1. Foto’s bijsnijden

Als u op Bijsnijden klikt, kunt u de foto bijsnijden door een vak over de foto te trekken. Dit doet u door de muisknop ingedrukt te houden en het gebied uit de foto te selecteren wat u graag wilt behouden. Als u vervolgens aan de linkerkant op Toepassen klikt wordt de selectie definitief doorgevoerd. Eventueel kunt u de bewerking nog ongedaan maken door op ‘Bijsnijden ongedaan maken’ te klikken aan de linkerkant van het scherm.

2. Foto’s recht maken

Misschien heeft u wel eens een foto gemaakt met een horizon erop. Dan kan het voorkomen dat deze niet helemaal recht is. Met de opdracht ‘Recht maken’ kunt u dit weer goed zetten. Als u op deze knop klikt, krijgt u een raster te zien over uw foto. Met de schuifknop onder de foto kunt u de afbeelding weer recht zetten. Klik op ‘Toepassen’ aan de ‘Apply’ als u tevreden bent over het resultaat.

3. Rode ogen

Met de optie ‘Rode ogen’ is het heel eenvoudig om rode ogen op een foto te verwijderen. Sleep een selectievak om het rode oog en Picasa corrigeert de foto meteen. Eenvoudiger kan bijna niet.

4. Afstellen

Als u in de bewerkingsmodus van de foto op de tab ‘Afstellen’ (linksboven naast ‘Basisbew.’) klikt, heeft u diverse mogelijkheden om de foto qua licht en kleur aan te passen. Het is een kwestie van wat experimenteren met de verschillende schuifknoppen. Als u tevreden bent over het resultaat kunt op ‘Toepassen’ klikken.

5. Effecten

In de bewerkingsmodus kunt ook op tabblad ‘Effecten’ klikken (naast tabblad ‘Afstellen’). U ziet nu een overzicht met verschillende effecten die u direct kan toepassen op uw foto, bijvoorbeel zwart/wit of sepia. Met een klik op ‘Toepassen’ wordt de bewerking doorgevoerd.

6. Foto’s verkleinen

Met Google Picasa is het ook mogelijk om een foto in zijn geheel kleiner te maken. Hiervoor selecteert u eerst de foto. Het is ook mogelijk om meerdere foto’s in één keer te verkleinen. Dit doet u door iedere keer op de knop ‘Vasthouden’ te klikken als u een foto heeft geselecteerd. Herhaal deze stappen voor alle foto’s die u wilt verkleinen. In het kleine venstertje linksonder ziet u welke foto’s u heeft vastgehouden. Daarna klikt u onderin uw scherm op ‘Exporteren’ (rechtsonder). U krijgt nu een nieuw venster te zien met een aantal opties. U kunt de plaats bepalen waar u de nieuwe (verkleinde) afbeeldingen wilt opslaan, u kunt aangeven wat de nieuw breedte van de foto moet worden (in pixels) en u kunt de afbeeldingskwaliteit aanpassen (hoe lager u deze instelt hoe kleiner het bestand wordt). Als u op OK klikt worden de bewerkingen doorgevoerd en heeft u in één keer al uw geselecteerde foto’s aangepast naar een nieuw formaat.

Conclusie

Picasa biedt nog veel meer functies voor foto’s bewerken. Door de gebruiksvriendelijkheid en doordat u altijd op de knop ‘bewerking ongedaan’ kan klikken, kan er weinig mis gaan. Uiteraard is het altijd handig om een reservekopie van uw foto’s achter de hand te hebben als u de foto’s wilt bewerken in Picasa. Met de genoemde tips moet u in ieder geval een heel eind kunnen komen met foto’s bewerken. Veel Succes!

Aanbevolen links:
http://www.hayona.nl
http://picasa.google.nl

Dit artikel is geschreven door .