(advertentie)

Hoe maak ik een animated gif?

Er zijn onvoorstelbaar animated gifs te downloaden. Maar waarom zou je niet je eigen maken? Veel leuker toch. Dan heb je bovendien nog eer van je werk.

Wat is een animated gif?

Waarschijnlijk weet je dat een GIF-bestand, een afbeelding is met een .gif extensie. Een GIF animatie is een bijzondere afbeelding die meerdere lagen heeft, die na elkaar getoond worden. Je kunt zelf aangeven hoe lang een plaatje in beeld moet blijven voordat de andere plaatjes getoond worden (frame delay). Ook kun je aangeven of de hele serie herhaald moet worden (loop). Op deze manier creëer je een animatie. Praktisch iedereen is wel eens een animated gif tegengekomen op een website. Voorbeelden van animated gifs zijn bijvoorbeeld te vinden op www.animatedgif.net

Software voor een animated gif maken

Voor een animated gif maken heb je diverse programma nodig zoals bijvoorbeeld: UnFREEz. Dit is een klein freeware programma van minder dan 20 KB! Een ander goed, professioneel programma is Ulead Gif Animator. Hiervan kun je een gratis trial downloaden op de site van Ulead. De nieuwste tekenprogramma’s hebben al de mogelijkheid in of bij zich voor een animated gif maken, zoals Paint Shop Pro met het bijgeleverde Animation Shop of het gespecialiseerde The Gif Contruction Set. De uitleg gaat verder met het programma Unfreez www.whitsoftdev.com

Aan de slag: een animated gif maken

 • Maak de animatie in photoshop of in een ander beeldbewerkingprogramma.
 • Zorg ervoor dat de plaatjes opvolgbaar zijn en bij elkaar horen.

Aan de slag met Unfreez

 1. Download het programma Unfreez en unzip het.
 2. Dubbelklik op de bestandsnaam Unfreez.exe.
 3. Het bestand opent zich en is er helemaal klaar voor.
 4. Als je de gif bestanden hebt gemaakt is het makkelijk om ze op volgorde te nummeren.
 5. Selecteer en sleep ze vervolgens – bijvoorbeeld via Windows Verkenner (Explorer) – naar het unfreez-programma vak ‘Frames (drop GIF files here)’.
 6. Vink het vakje ‘Loop animation’ aan als je de animatie zich laat herhalen.
 7. Stel het ‘frame delay’ in. Het getal 100 staat gelijk aan 1 seconde. De afbeelding wordt dan 1 seconde getoond voordat het volgende plaatje wordt getoond.
 8. Als je de juiste snelheid hebt gevonden druk je op de knop ‘Make Animated GIF’
 9. Geef een bestandsnaam op en test of de gif goed getoond wordt.

Voila, een kind kan de was doen. Ik heb nog wel enkele opmerkingen:

Opmerkingen

 • Houd er met het opnemen van animated gifs op je homepage wel rekening mee dat overdaad schaadt. Een flipperkast zoals de homepage van de telegraaf bevordert de chaos.
 • Zorg er dat de bestandsgrootte niet de pan uit rijst. Door het gebruik van foto’s (= veel kleuren) kan de gif behoorlijk groot worden.
 • Hou de resolutie en het aantal kleuren zo laag mogelijk. Mocht het bestand te groot worden dan kan het online programma gifcruncher je hierbij helpen.
 • Een paard waarvan alleen de mond beweegt hoef je niet van hoofd tot teen in een animated gif op te nemen. Alleen de mond is voldoende. Met behulp van een tabel kan je de rest van de afbeelding tegen de mond aan plakken. Dit vereist wel wat html-kennis.
 • Wil je bepaalde beelden langer laten zien? Kopieer de beelden die je langer wilt laten zien, nummer opnieuw en stel de juiste omloopsnelheid in.
 • Importeer de gif op je website met het volgende script: <img src=”bestandsnaam.gif” width=”getal” height=”getal” alt=”Alternatieve tekst” />

Veel succes en creatie toegewenst!

Aanbevolen links:
http://www.whitsoftdev.com
http://www.animatedgif.net

Dit artikel is geschreven door .