(advertentie)

Wachtwoorden opslaan

Het aantal logingegevens dat u moet onthouden is enorm, en het aantal groeit alsmaar door. Wachtwoorden opslaan lijkt een gedoe. De verleiding is groot om bij elke website hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Dit maakt uw gegevens erg kwetsbaar; Als uw wachtwoord op één website wordt achterhaald, dan maakt dat de andere websites ook kwetsbaar.

Kies een veilige wachtwoord

Het kraken van wachtwoorden gebeurt door domweg alle combinaties te proberen. Dit lijkt omslachtig, maar is in de praktijk erg effectief. Vooral omdat veel mensen een wachtwoord kiezen dat gemakkelijk te raden is, bijvoorbeeld ‘geheim’ of ‘123456’. Bij 100 pogingen per seconde duurt het slechts 40 minuten om alle woorden uit het Van Dale woordenboek één keer te proberen.

Uw wachtwoorden zijn niet overal zomaar veilig, ook niet bij grote bedrijven. Vorig jaar werden er bijvoorbeeld 3,4 miljoen Nederlandse wachtwoorden gestolen van het bedrijf Adobe. Deze wachtwoorden waren niet goed versleuteld.

Om deze reden is het verstandig om op elke website een uniek wachtwoord te kiezen dat niet makkelijk te raden is. Hoe langer het wachtwoord, hoe beter. Ook is het aan te bevelen om zowel hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens door elkaar te gebruiken.

Het gebruik van unieke en veilige wachtwoorden maakt het onthouden van alle wachtwoorden een regelrechte nachtmerrie. Wachtwoorden opslaan is dan de enige oplossing. Er zijn een aantal manieren om dit te doen:

Wachtwoorden opslaan in de browser

Het is mogelijk om alle wachtwoorden in de browser op te slaan. Dit heeft een aantal nadelen:

  • De wachtwoorden zijn (meestal) niet versleuteld. Daarom zijn de wachtwoorden toegankelijk voor elk programma op uw computer, ook bijvoorbeeld een virus.
  • De wachtwoorden zijn alleen op die computer beschikbaar. Als u op een andere computer of op uw mobiel wilt inloggen dan heeft u geen beschikking over uw wachtwoord.

Wachtwoorden opslaan in de browser is dus onhandig en onveilig.

Wachtwoorden opslaan met LastPass

Met het programma LastPass kunt u op een veilige en handige manier uw wachtwoorden opslaan. Het werkt op alle systemen, inclusief Windows, Linux en OSX. Uw wachtwoorden zijn op elk moment beschikbaar via een hoofdwachtwoord dat u zelf kiest. De wachtwoorden zijn toegankelijk via de website van LastPass of via een plugin in uw browser. LastPass heeft veel voordelen:

  • Zeer geavanceerde beveiliging (256 bits AES)
  • De wachtwoorden zijn overal beschikbaar
  • LastPass is gratis
  • Een mobiele app is beschikbaar voor een klein bedrag per maand
  • Handige functie om veilige wachtwoorden te genereren
  • Alle wachtwoorden handig in één overzicht

LastPass is gratis te downloaden via de website van LastPass.

Dit artikel is geschreven door .