(advertentie)

Eigen bedrijf starten? Zo voorkom je dat je website gehackt wordt

Website

Als bedrijf kunnen we niet meer zonder het internet. Het is voor veel bedrijven de basis van hun bestaan. Er zijn veel voordelen die we in een handomdraai kunnen opsommen. Er zijn echter ook enkele nadelen. Het gaat dan vooral om de hackers en virussen op het internet die de boel kunnen verzieken voor een bedrijf. Het is belangrijk om je hiertegen te beschermen. Deze website biedt mogelijkheden aan om een firewall te nemen om meer bescherming te krijgen. Het is een goed begin. Daarnaast zijn er nog tal van andere zaken die een bedrijf kan doen. 

De vormen van cybercrime

Het is goed om te weten welke verschillende vormen van cybercrime er allemaal zijn. Laten we er een paar bespreken. Het gaat onder andere om defacing. Bij defacing wordt een website veranderd. Het wordt vooral gedaan om te laten zien dat een website is gehackt. Er zijn ook DDos aanvallen. Het gaat hier om distributed denial of service aanvallen. Het zorgt voor een overbelasting van de server, waardoor een website niet meer bereikbaar is. Malware is een begrip voor software die het systeem wil verstoren. Het kan gaan om een trojaans paard, virussen of om spyware. Vervolgens is er nog phishing. hIerbij doen internetcriminelen zich voor als iemand anders. Ze willen vervolgens belangrijke gegevens verkrijgen. Ransomware is ook een groot gevaar voor bedrijven. De computer word dan gegijzelt en men kan niet meer bij de gegevens tot er een geldsom wordt betaald om de computer te deblokkeren. 

Gehackt? 

Het is nu tijd om rustig te blijven. Schakel eventueel een expert in op het gebied van cybersecurity. Het is belangrijk om in de eerste plaats vast te stellen waar het om gaat. Hierna kan men het oplossen. Bij een datalek is het belangrijk om dit te melden bij het college bescherming van persoonsgegevens. Het is belangrijk om dan wel aan te tonen je de gegevens goed beschermd hebt. Zoek naar de zwakke plek om het vervolgens te repareren. Gelukkig wordt er steeds meer budget vrijgemaakt om cybercrime aan te pakken. 

Preventieve maatregelen

Het is goed om een firewall te nemen. Hiermee worden al veel verkeerde berichten tegengehouden. De kansen op virussen, malware en phishing worden vervolgens een stuk kleiner. Het is prettig om hier gebruik van te maken. Daarnaast is het ook belangrijk om geen onbekende mails te openen. Kijk eerst naar de afzender. Als het niet klopt of als je de persoon niet kent is het beter om de bijlagen van de mail niet te openen of om op een link te klikken. Het gaat dan vaak om een phishing mail of een mail met een virus erbij. Een goede virusscanner kan hierbij een hulpmiddel zijn. Het is dan wel van groot belang om deze dagelijks te updaten. Anders zijn er alsnog gaten in de beveiliging. 

Backups

Zorg voor backups van de belangrijkste gegevens van het bedrijf. Wanneer er wat misgaat is het mogelijk om de schade beperkt te houden en terug te vallen op de gegevens van de backup. 

Dit artikel is geschreven door .